Nyheter

Enable tog hem King George

Publicerad
Det blev Enable som segrade i King George VI And Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) med över 8,3 miljoner kronor till segraren.
EnableKingGMark
Enable håller till slut enkelt ifrån sig Crystal Ocean Foto: Mark Cranham / Racing Post

Enable (e.Nathaniel) blev den första hästen någonsin att återta sin titel i den ärorika löpningen. Enable segrade här 2017 som treåring och kom nu tillbaka som femåring och tog tillbaka bucklan. 

Tränare John Gosden varnade innan löpningen att det inte alls skulle vara en straffspark för Enable, och det hade han rätt i även om Enable var klart bäst till slut. 

Farten hölls uppe av Norway (e.Galileo) som ledde före stallkamraten Magic Wand (e.Galileo) i ett uppenbart försök av Aiden O'Brien att sätta upp racet för Anthony Van Dyck (e.Galileo) som låg med i främre delen av klungan. Efter en dålig start såg det lite tufft ut för favoriten Enable.  1000 kvar hade man kommit in i racet och Frankie Dettori låg nu mest och bevakade andrahandsfavoriten Crystal Ocean (e.Sea The Stars) under James Doyle. Det var Crystal Ocean som fick first run på Enable. Crystal Ocean fick snabbt någon längd, men Enable krigade sig tillbaka och övriga fältet lämnades. 200 kvar var Enable i ledningen och även om Crystal Ocean försökte sig på en sista kontring var det Enable som var bäst den här dagen. Bakifrån kom Waldgeist (e.Galileo) starkt utan att någonsin kunna hota.

Säsongens stora mål för superstoet Enable är Prix de l'Arc de Triomphe (Gr.1) på Longchamp i början av oktober. Det racet har Enable segrat i två år på raken och en tredje seger skulle föra Enable från världens bästa häst till en av världens bästa genom alla tider.

I intervjuerna efter racet menade Gosden att Enable hamnade väl långt bak i racet och att han var orolig för att Frankie kom till tät för tidigt. Dettori menade å sin sida att det var det jobbigaste och jämnaste race han någonsin ridit och visade stor respekt även för Crystal Oceans insats. Dettori menade att han fick runda Waldgeist och ge sig på Crystal Ocean väl tidigt, men att det inte fanns något val eftersom Crystal Ocean hade legat med bra där framme hela tiden.