Nyheter

Enable är redan en legend - odödlig efter söndagens Arc?

Publicerad
På söndag smäller det - det är dags för "Arcen" på Longchamp i Paris mer fashionabla utkanter, och åtminstone nio av tio riktiga "racingfans" tummar hålls för att den John Gosden-tränade Enable fixar en tredje seger i Europas mest prestigefulla lopp.
hi5olpwthnwl53qsckt
Första häst att hemföra tre Arc d´Triomphe! Foto: The Sun

ATG arrangerar spel på både lördagens samt söndagens topptävlingar på Longchamp och detta är inget annat än ett spektakulärt evenemang som bara måste ses av alla som älskar hästsport. Allt förhandssnack handlar om det underbara stoet Enable som på söndag ska skriva in sig som den första häst att hemföra loppet tre gånger genom alla tider. Vi tror såklart på dottern till Nathaniel och ger här nedan vår analys av fältets mest betrodda hästar.

1:a Enable, John Gosden, Frankie Dettori

Dottern till Nathaniel är inget annat en ett unikum eller vad sägs om fjorton segrar på 16 starter, varav hela elva har varit i Gr1? Det sexåriga stoet jagar evig ära genom att bli den första häst genom tiderna att vinna tre Arcs. Hon vann 2017 och 2018, och såg helt klar ut i fjol, men blev då nedspeedad av Waldgeist som kom längst ut i banan. Bara vinner till ett odds i trakterna av dubbla pengarna. Tung bana = plus!

2: Stradivarius, John Gosden, Olivier Peslier

Europas klart bästa häst på superlång distans så frågan är om inte 2400 meter är i kortaste laget? Älskar tung bana och såg fin ut som tvåa i genrepet Prix Foy på Longchamp för ett par veckor sedan. Stradivarius har vunnit 16 av 24 starter och tjänat nästan 40 miljoner. Lär dock inte slå Enable på den här distansen.

3: Sottsass, Jean Claude Rouget, Cristian Demuro

Fyraåring som vann det franska Derbyt i fjol och var sedan trea i Arcen bakom Waldgeist och Enable. Har inte direkt övertygat i starterna upp till loppet, men det tar vi inte så allvarligt på då det stora målet för säsongen är just Arcen. Sottsass är efter Frankrikes championhingst Siyouni och på ett helt fantastiskt möderne. Om Enable sviker är Sottsass det givna motbudet.