Nyheter

En miljon dollar och kulltoppskronan på spel

Publicerad
Den första lördagen i maj var Maximum Security först över mållinjen i Kentucky Derby (Gr.1) och lyckan var total. 20 minuter senare var Maximum Security nedflyttad till 17 plats för en allvarlig störning och lyckan vändes till sorg och ilska.
RP_ID0033046
Bob Baffert är hemma i vinnarcirkeln Foto: E Whitaker / Racing Post

Alltsedan Maximum Security (e.New Year's Day) på ett kontroversiellt sätt blev av med förstaplatsen i Kentucky Derby har hingstens supportar hävdat att Maximum Security är bäst i kullen. Då resultaten från andra Derbyhästar samt Preakness och Belmont inte övertygat har de flesta tänkt att det nog stämmer. Maximum Security förlorade dock spelade till 1,05 i odds en enklare stakeslöpning på Monmouth Park och den självpåtagna kungakronan hamnade rejält på sned.

Nu i helgen rids Haskell Invitational, en Grade 1 löpning på Monmouth Park i New Jersey. Prissumman är en miljon dollar och Maximum Security får chansen att visa att han verkligen är en topphäst. Motstånd saknas inte. Bob Bafferts Mucho Gusto (e.Mucho Macho Man) är med och Baffert har hela åtta segrar i Haskell. Much Gusto ägs av dansken Michael Lund Petersen (Pandora) som firat enorma framgångar senaste åren. Mucho Gusto har aldrig missat en placering och har fyra Grade 3 segrar som bäst. Han kommer från seger i en Grade 3 på Santa Anita.

Bland övriga deltagare i Haskell märks King for a Day (e.Uncle Mo) som var den som besegrade Maximum Security senast och mycket väl kan göra det igen. King for a Day var lovande redan som tvååring och slog flera i årgångstoppen. Efter en sämre säsongsavslutning fick Todd Pletcher låta honom vila i ett halvår, men nu är han tillbaka nära toppen och har mycket ogjort på banan. Joevia (e.Shanghai Bobby) var bra från ledningen i Belmont Stakes (Gr.1) och tar säkert ledningen även i Haskell även om Mucho Gusto säkert gärna vill dit också. Går det väl fort där framme kan Preakness (Gr.1) tvåan Everfast (e.Take Charge Indy) komma in i matchen, men har den verkligen klassen.

Galopptips tror att Mucho Gusto kan vara ett spelvärde på lördagen, iallafall om man får fyra gånger pengarna.