Nyheter

Elvaråringen som vill bryta segertorkan

Publicerad
Tränare Marie Twomey är en framgångsrik amatörtränare som varje år sedan 2019 slagit sina siffror. På premiärdagen sadlar hon och familjen ut två hästar – en veteran och en debutant! Den senare är med för att se och lära sig lite, enligt tränaren själv, men alla lopp ska ju ridas. Veteranen har inte vunnit sedan hösten 2022 så det börjar bli dags snart då han är ärligheten själv i lopp och alltid gör vad han kan.
dg2ywdyljrmzobghqgh
Loki och Leonard Rios vid valackens senaste seger i oktober 2022. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

På onsdag ska elvaårige Loki göra sin 63:e start och får för första gången Charlotta Ericsson i sadeln. Hon blev amatörryttarhinderchampion förra året och har redan satt i gång säsongen genom att representera Sverige i Fegentri-serien i ett hinderlopp på Irland (Fegentri är som en slags världscup för amatörryttare). 

8 Loki (V4-2) spurtade lite förra gången för första gången i sitt liv, eller om det var så att de andra tröttnade? Vi var jättenöjda med den insatsen. Han är ett monster för dagen – han var inne i tisdags och jobbade jättefint så vi är jättenöjda med honom i jobben, men han kan sakna lite luft. Han drog i väg så det gick lite fort på bortre lång, men han fick en “lungöppnare” och vi är jättenöjda med startspåret. Jag oroar mig “icke” för startspåret – han är fri därute och behöver hitta sina stora ben. Jag har svårt att se att han kan ta spetsen bland de här ungdomarna ändå. Han är en fräsch elvaåring som är entaktad och stark. Charlotta Ericsson på ryggen innebär att hans chanser stärks. Han borde vara bland de fem, men om man streckar på så kan han vara värd ett streck. Han gör alltid så gott han kan, men det är ofta någon som är bättre.

Debutanten Yellow Feet kostade 4000 Guineas när han köptes i Storbritannien. Han har fått mycket tid på sig och såg ut som en “car crash” när han kom även om det inte var några större saker, enligt Marie (läs mer i länken längst ner om honom och annat). Han har växt och växt så det har dröjt lite med debuten. Tränare Twomey skyndar aldrig på en häst utan de får sin tid så räkna med att han är startklar även om det ser ut som en tuff debut. Hans kvallopp ligger uppe på Galopptips.se (vi finns också på Youtube.com där du hittar många kvallopp). 

1 Yellow Feet (V5-4) backade ner i kvalet och gick 51,5 och det är mer än god fart. Han kommer lastas med huva och går han in så är det inga problem. Han har väldigt mycket att lära om tävlingsmomentet. Han kan en hel del, men vi har inte tryckt på några knappar överhuvudtaget. Det är lopp för att få rutin – allt annat är en bonus. Får han en slant så blir vi jätteglada, men vi räknar inte med något den här gången. 

Stallets stora stjärna är på väg mot start

Efter att ha studerat anmälningslistorna till nästa lunchgalopp på Bro Park så finns Alfaares med. Han gick från handicaptal 75 till 84 förra säsongen och han segrade bland annat i Svea Ingenjörkårs Minneslöpning i höstas. Om det inte blir start på Bro Park så kan det bli Jägersro Galopp där han har en seger på en start. Det är dock det här med resan. 

– Alfaares siktar på årsdebut den 24 april över 1600 meter i en guldhandicap på Bro Park, men det kan också bli på Jägersro Galopp. Jag hoppas ändå att vi stannar hemma – han har inte rest så bra tidigare vilket har märkts ganska lång tid efteråt. Han är fortfarande jättebarnslig. Vi har inga specifika mål för säsongen utan vill bara att han ska få växa i kostymen. Han kommer få sin favoritpilot Angelika Berg i sadeln den 21 april, avslutar Marie Twomey. 

Vill du läsa med om Marie Twomey med familj och hästar så rekommenderas bland annat den här artikeln från ifjol.