Nyheter

Elva till start i King George

Publicerad
King George (Gr.1) blir något alldeles extra i år. Förutom världstjärnorna Enable och Crystal Ocean kommer utmanare både från Frankrike och Japan.
crystalocean_ew_q5INdO
Crystal Ocean har en del att bevisa i King George, är han verkligen bäst i världen? Foto: E Whitaker / Racing Post

King George VI And Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) har samlat gräddan av världens medeldistansare. 2400 meter kallas medeldistans i England, men i Sverige och USA är det långdistans. 

John Gosden tränar Enable (e.Nathaniel) som har Prix de l'Arc de Triomphe (Gr.1) som huvudmål för säsongen. Gosden menar i intervjuer att King George har blivit lite av en "Mini Arc" och vi kan inte annat än att hålla med efter att 11 hästar har startanmälts.

Främst har vi förstås Enable under Frankie Dettori, men är inte oddset på 1,61 lite väl kort? Gosden menar att dubbla pengarna är ett mer korrekt odds samtidigt som han tror mycket på sitt fantomsto. Crystal Ocean (e.Sea The Stars) är värst emot på förhand. Han är rankad som världens bästa häst just nu och tränas av Sir Michael Stoute som är känd för att fortsätta förbättra äldre hästar. Crystal Ocean är fem år, precis som Enable, och skulle Crystal Ocean segra blir det den sjunde segern i King George för Sir Michael. 

Aidan O'Brien har fyra segrar i King George och kommer med fyra starka utmanare. Anthony Van Dyck (e.Galileo) segrade i Derbyt och kan förstås inte räknas bort. Magic Wand (e.Galileo) är ett meriterat sto som dock alltid hittar någon att förlora till. Hunting Horn (e.Camelot) segrar inte ihjäl sig, men är också svår att springa ifrån. Norway (e.Galileo) kommer säkert ligga med nära täten och det blir spännande att se vilken taktik som teamet från Ballydoyle väljer med sin kvartett. 

Defoe (e.Dalakhani) segrade i Coronation Cup (Gr.1) i våras och kommer från Grupp 2 seger under Royal Ascot. Att Defoe skulle vara fyra kilo sämre än Crystal Ocean tror vi inte på och Defoe är en intressant outsider till 12 gånger i nuläget. Roger Varian tränar och i sadeln sitter Andrea Atzeni.

Från Frankrike kommer Andre Fabre med Waldgeist (e.Galileo). Det var 13 år sedan en fransktränad häst segrade i King George och den som gjorde det var Hurricane Run, tränad av Fabre. Den japanske utmanaren Cheval Grand (e.Heart's Cry) var tvåa i Sheema Classic (Gr.1) på Meydan. Cheval Grand segrade i Japan Cup (Gr.1) 2017 och nu sätter man upp Oisin Murphy i ett smart jockeyval. 

Två som vill vara med trots att de är chanslösa är Morando (e.Kendargent) och Salouen (e.Canford Cliffs) vilka är hållna av övriga formmässigt.