Nyheter

Elione Chaves kan vinna alla de svenska championaten i år

Publicerad
Elione Chaves jagar full pott i Sverige som jockey. Han är klar som segrare av championaten på två banor, men ligger tvåa på Bro Park på färre andraplatser än Per-Anders Gråberg. Galopptips har talat med honom om bland annat framtiden och året som gått .
Hurricane_Red_277
Det största ögonblicket så här långt i karriären för Elione Chaves var när Hurricane Red vann Svenskt Derby. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

35-åriga Elione Chaves kommer från Brasilien och har varit i Sverige i 10 år. I år så har han vunnit championatet på Göteborg och han har också vunnit championatet på Jägersro. På söndag hoppas han vinna ett lopp och om han gör det passerar han Per-Anders Gråberg på listan om championstriden på Bro Park. Då kan Chaves ta hem sitt första championat någonsin på Bro Park. 

Vad säger du om din säsong i år?

-Jag är så klart väldigt nöjd. Det har blivit över 100 vinnare i år, då måste man vara nöjd. Att vinna championatet på sin hemmabana det är en bra känsla, men att vinna på mer än en bana det känns helt fantastiskt. Nu hoppas jag få en vinnare redan på söndag så jag passera P-A (Gråberg).

Är ni tuffa konkurrenter du och Per-Anders Gråberg eller hur är det egentligen?

 -P-A är väldigt bra att ha att göra med och vi hjälper varandra ibland. Skulle jag passera honom på Bro Park så är han troligen den första som skulle gratulera mig, säger Elione Chaves.

Du har så klart bra koll på dina chanser på söndag på Bro Park tror du att det kan bli den där segern som du behöver?

-Jag tycker jag har en del bra chanser så förhoppningsvis så går det bra. Vivernus (e. Street Cry) är nog min bästa chans på dagen. Jag tror också att Kashgar (e. Eishin Dunkirk) ska ha en bra möjlighet. Luna Kalejs (e. Kingston Hill) var inte långt efter More Caviar i debuten och det borde räcka en bit, varnar Elione Chaves.

Vad är ditt bästa minne för i år?

Det måste vara när Duca Di Como (e. Clodovil) vann Polar Cup.

Vad händer i vinter för din del?

-Jag åker med Francisco Castros hästar till Dubai och stannar i två till tre månader. Det ska bli väldigt spännande och jag hoppas att jag kan få en vinnare på Meydan. Francisco Castro åker ner med flera hästar, men jag tror Nocentsinkentucky (e. Goldencents) kan räcka långt . Det hade varit härligt med en vinnare där nere, konstaterar Elione Chaves.

Denna säsongen har varit en av dina bästa så här långt om man ser till antal segrar, din bästa var 2015. Vad har du för mål inför nästa år?

Mitt mål och min dröm är alltid att det ska gå framåt och att jag ska lyckas ännu bättre. Jag kommer att fortsätta jobba hårt för att försöka förbättra årets resultat och rida fler vinnare. Jag ser också bland annat fram emot att rida Duca Di Como , det är en väldigt fin häst.

Jag har fått bra hjälp och haft ett bra samarbete med Cathrine (Erichsen) på Övrevoll, med Francisco (Castro), Dina (Daneilde)här på Jägersro, Bent (Olsen) på Klampenborg och Lars Kelp på Bro Park. Så man kan säga att jag haft bra stöd av minst en tränare på varje bana. 

Hur gick det för dig när du kom hit red du många vinnare direkt?

-När jag kom hit jobbade jag hos Fredrik Reuterskiöld från början, det blev inte jättemånga vinnare den första säsongen berättar Elione Chaves.

-Efter jag varit hos Fredrik (Reuterskiöld) red jag för Francisco Castro och efter det har det bara blivit bättre, konstaterar Elione Chaves. 

Åren efter det var du bland annat förstejockey hos  Lennart Reuterskiöld Jr och Niels Petersen. 

-Ja det gick riktigt bra. Jag red Hurricane Red (e. Hurricane Run) för Lennart Reuterskiöld Jr som gav mig min första derbyseger och för Niels Petersen vann jag Norskt Derby med Our Last Summer (e. Zamindar) .

Om jag skulle be dig om att säga vilken seger som betytt mest för dig under de här 10 åren så här långt, vet du det?

-Hurricane Red det var något väldigt speciellt det var min första vinst i ett derby. Sedan var allt så stort för oss alla involverade. Det var Lennarts (Reuterskiöld Jr) och också ägarnas (Marianne och Charles Andrén) första seger i ett derby, så det var mycket stort för oss alla. Man hör verkligen hur mycket Hurricane Red betydde för Chaves.

-Luca Brasi (e. Singspiel) är också en häst som jag verkligen måste säga ligger mig varmt om hjärtat. Jag vann mitt första storlopp här på honom, fortsätter den sympatiske brasilianaren. 

Hur upplevde du Hurricane Red ?

-Han var lätt att rida. Hurricane Red fungerade bra på alla distanser och alla underlag. Det var en underbar häst att sitta på han gjorde allt man bad honom om och lite till, konstaterar Elione Chaves.

Du har ridit många bra hästar genom åren, vilka har så här långt varit de bästa anser du?

-Hurricane Red, Our Last Summer och Duca Di Como det är tre fantastiska hästar, avslutar Elione Chaves.