Nyheter

Ebor-festival med världstjärnor

Publicerad
Ebor-meetinget på York i norra England är alltid en av årets höjdpunkter. Meetinget har byggts ut under året och det är toppsport att vänta från onsdag till lördag. Bäst av allt är att ni följer det på ATG som arrangerar spel till hela meetinget.
RP_ID0035406
Ten Sovereigns segrar i July Cup (Gr.1) och startar med chans mot fenomenet Battaash Foto: Mark Cranham / Racing Post

York går ut hårt och inleder meetinget med tre fina race på onsdagen. Acomb Stakes (Gr.2) har några av landets mest lovande tvååringar i startboxarna och här väntar vi med spänning in tipsen. I den följande Grupp 2 löpningen ser vi fram mot en härlig strid mellan obesegrade Logician (e.Frankel) och Constantinople (e.Galileo). Logician tränas av John Gosden och har Frankie Dettori i sadeln för ägare Khalid Abdullah. Känns "connections" igen? Tänk Enable (e.Nathaniel)... Constantinople kommer från Ballydoyle och har Ryan Moore i sadeln. Det är världsklass på den här duellen mellan treåringar som har formtal runt 95. 

Bästa racet under onsdagen är ändå Juddmonte International Stakes (Gr.1). Här startar världsettan Crystal Ocean (e.Sea The Stars) och även om Galopptips inte håller med ratinginstitutet så tror vi att han får svårt att förlora mot nästfavoriten King of Comedy (e.Kingman) även om vi är säker på att Frankie och Gosden kommer göra sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för favoriten. Thundering Blue (e.Exchange Rate) förväntas vara statist i det här racet, men skulle antagligen räcka långt om han kom till Stockholm Cup International (Gr.3) i år igen.

På torsdagen är det Darley Yorkshire Oaks (Gr.1) och här får vi se tidigare nämnda Enable (e.Nathaniel) slipa på formen inför Arcen på Longchamp i oktober. Oddset är korta 1,28 gånger pengarna, satsar du 7 pund får du 9 tillbaka vid seger. 

Under fredagen ser vi fram mot Nunthorpe Stakes (Gr.1) över 1000 meter. Här brukar man pröva vindsnabba tvååringar mot äldre, men i år startar tyvärr ingen tvååring. Istället förväntar vi oss en duell mellan Battaash (e.Dark Angel) och superlöftet Ten Sovereigns (e.No Nay Never) som blott tre år gammal förväntas ta över titeln sprintkung från Battaash. Tidigare på "kortet" har vi Lonsdale Cup (Gr.2) för stayereliten. Allt annat än en seger för Stradivarius (e.Sea The Stars) är en chock och de flesta tror att Dee Ex Bee (e.Farhh) följer Stradivarius hem för tredje gången på raken. Ballydoyle har fyra hästar mer och skulle säkert älska att putta ned Stradivarius från tronen. Det har varit mycket Gosden/Dettori hela sommaren och det är ovanligt att se Coolmore och Aidan O'Brien slå ur underläge.

På lördagen är det meetingets clou ur bettingsynpunkt. Då rider man Ebor Handicap över 2800 meter och segraren får 600 000 pund vilket motsvarar över sju miljoner kronor. För tillfället står 56 hästar kvar i racet, men det är endast 22 som får starta. Tyvärr betyder det att racet med hög sannolikhet inte kommer att gå att spela på hos ATG, men hos bookmakers får man sju gånger på favoriten King's Advice (e.Frankel). Vi gillar Raheen House (e.Sea The Stars) som trivs över distansen. William Haggas har fått ned den här Grupp 3 hästen till ett passande handikap och 11 gånger pengarna känns prisvärt.