Nyheter

Dunlop om Amazing Red: Vi tar Cupen som ett test

Publicerad
Amazing Red är Stockholm Cups stora outsider.

Den sexårige valacken segrade i sin senaste start, ett Listed-lopp i Spanien.

Men hans chanser på söndagen är svårbedömda - inte bara för den svenska publiken, utan även för hans tränare Ed Dunlop.
RP_AmazingRe
Stockholm Cups stora outsider Amazing Red. Foto: Racing Post

Ed Dunlop är son till den legendariske John Dunlop, som var ett av Storbritanniens största tränarnamn på sin tid.

Men Ed har själv skördat mycket framgång och bland alla Grupp 1-vinnarna märks särskilt Ouija Board (e. Cape Cross), ett av Europas bästa ston i början på 2000-talet och vinnare av två Breeders’ Cup-lopp i USA (2004 och 2006).

Ed Dunlop är också känd för stayern Red Cadeaux (e. Cadeaux Generaux), smått legendarisk för att han under sin karriär kom tvåa inte mindre än tre gånger i Melbourne Cup, världens största lopp över 3 200 meter och världens mest kända ”flat racing handicap”.

Red Cadeaux lillebror Amazing Red (e. Teofilo) har inte samma imponerande CV (den gemensamma modern heter Artisia e. Peintre Celebre), men är naturligtvis ett mycket bra fullblod ändå. Efter en ganska bra start på karriären, med segrar i några hyfsade handicaps, fick Amazing Red problem under femårssäsongen. Då han gjorde några mindre bra starter, och fick resten av säsongen förstörd av småskador.

Men i år är han tillbaka, med bland annat en andraplats i en Listed i Nottingham och senast en seger i en Listed i Spanien.

Att översätta detta till en chansvärdering i Stockholm Cup International (grupp 3) är dock svårt, även för hästens tränare Ed Dunlop:

- Jag vet att Stockholm Cup blir ett svårare lopp för honom än det som han vann i San Sebastian nyligen. Men han är i form nu och vi får ta Stockholm Cup som ett test.

Dunlop fortsätter:

- Vi vill gärna starta honom i pattern-lopp, alltså Listed- och Grupp-lopp fortsättningsvis, och nu höjer vi ribban lite. Vi får se hur han klarar det.

Ed Dunlop är inte rädd för att skicka ut sina hästar på resa, hans hästar har vunnit lopp i många länder.

Att det blev just Stockholm Cup på söndag för Amazing Reds del förklarar Dunlop med:

- Det är ett känt lopp med en bra prissumma, och vår häst reser bra. Resan till Spanien var besvärligare än det blir att resa till Stockholm, och han klarade det väldigt bra.

Dunlop gör inget försök att bedöma sin hästs chanser i Stockholm Cup.

- Jag vet att den skandinaviska favoriten är bra och vi tar som sagt det här som ett test. Jag hoppas att min häst ska duga.

Trots att Ed Dunlop själv är lite av en globetrotter har han aldrig varit på racing i Sverige. Och han kommer inte att vara på plats på söndag heller. Precis som Crowned Eagles tränare Marco Botti, så kommer Dunlop att delta i Newmarkets ”Open House Day” på söndag - då tränarna finns tillgänliga för allmänheten.

Amazing Red kommer i Stockholm Cup att ridas av PJ McDonald som har ridit honom tidigare, bland annat vid andraplatsen i Listed-loppet i Nottingham i april.

- Hur hästen kommer att ridas i Stockholm vill jag inte spekulera i, det beror på tempot i loppet och hur jockeyn bedömer det, säger Dunlop.

Det är nog en rimlig summering, att årets dark horse i Stockholm Cup International, heter Amazing Red...