Nyheter

Dubai och Meydan inviger helgen

Publicerad
Det är "karnevalens" fjärde dag i dag och dagen startar klockan 15:00 med åtta lopp på programmet. ATG både sänder, har svensk kommentator och ordnar med spel. Förra veckan hade vi svårt att hitta vinnaren i den första V4-avdelningen, men annars gick det fint. Nu ska man ju sätta alla fyra för att det ska vara värt något och hedersamma förluster kommer man inte långt med. Fyra skandinaviska hästar är på plats denna fredag. Vi har som vanligt skrivit lite om dagen och då särskilt V4-spelet.
wwqsfcsxsho5urrvgfy
Slava Ukraini gör i dag debut på Meydan. Här vid seger i det danska "Auktionsloppet". Foto: Burt Seeger

ATG har lagt upp alla startlistor som nu är öppna för spel. Man hittar också startlistorna här och det är en god rekommendation att du som ska spela har bägge startlistorna uppe då den viktiga startboxlottningen samt OR-talet redovisas på den senare. Tänk på att startnumret inte är detsamma som startboxordningen på Meydan. Startboxen som gäller för respektive häst är numret i parentesen som hittas efter startnumret. OR står för “Official Rating” och är respektive hästs handicaptal (som inte är detsamma som det skandinaviska talet). Förutom V4-spelet kan du spela vinnare, plats och komb i alla åtta lopp. V4-spelet börjar denna dag i det femte loppet klockan 17:20. 

Det har regnat en del under veckan, men DT-banan är snabb och gräsbanan rapporteras som god (än så länge). Väderprognosen säger att det blir inte så varmt (omkring 17-18 grader). 

Innan V4-spelet startar Sören Jensen-tränade 6 Got A Lot i Jumeirah Fillies Classic över 1400 meter (lopp 4). Hon segrade i Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris på Bro Park i höstas. Hon kommer dela ut ett glatt odds på toton om hon vinner. 

V4-1 är en handicap av hög klass över 2000 meter på gräset. Här startar Sören Jensen-tränade 2 Good Fortune, som har näst högst handicaptal i fältet, och det ska bli spännande att se honom. Han har dock dragit startbox 12. Även Niels Petersen-tränade 6 White Heart är med. Det blir nog svårt för bägge att blanda sig i segerstriden, även om de säkert kommer göra det bra. Tipset till årsdebuterande och kapabla 7 White Wolf. Han gör nu blott sin fjärde start i karriären (två segrar) och debut på Meydan. Gardera frisk om du inte bara spikar direkt. William Buick sitter exempelvis upp på 11 Falling Shadow och han kan tas med. Det gäller också 10 Brilliant Light, 8 Annerville, 9 Blue Trail, 12 Legend Of Dubai samt en häst som inte får glömmas bort i 4 Felix. Den sistnämnda har varit trea (2021) och femma (2022) i sina två framträdanden på banan och det i Grupp 1-sammanhang. 

V4-2 är Firebreak Stakes (Gr.3) över 1600 DT. 5 Law Of Peace är  riktigt bra, men gör årsdebut. Får ändå tipset. Ingen känns helt borta här. Ska man känna sig någorlunda säker utan att helgardera så streckas den förmodade favoriten 1 Discovery Island, som har lopp i kroppen, 2 Ever Given, 3 Everfast, också med lopp i kroppen. Det har också 7 Prince Eiji. Nummer 3 och 7 förlorade i årsdebuten mot Discovery Island (det gjorde också susaren 8 Thegreatcollection)

Den tredje avdelningen är Jumeirah Classic (L) över 1800 meter gräs. Det är treååringar som gör upp och här är 6 Naval Power klart bäst inne i loppet. Han inledde med fyra raka, men blev “bara” sexa i sista starten för året på Newmarket, den 22 oktober. Det loppet rankas som ett av de högst doterade loppen för tvååringar i Europa och heter Dewhurst Stakes (Gr. 1). Han var tidigt slagen och inte sig själv. William Buick sitter upp och Charlie Applyby tränar. Värst emot (?) är stallets andra häst i loppet, 4 Highbank. Vi tror dock inte att någon rår på Naval Power och även om det tycks lite blekt så måste vi förorda spik. Han blir dock stor streckfavorit, men det finns bra favoriter och dåliga favoriter. Det här är en bra favorit. Till start kommer också Niels Petersen-tränade 9 Slava Ukraini. Han är en riktigt fin häst, men att begära seger här är att begära för mycket i debuten på Meydan. Racing Post uppmärksammar Slava Ukraini i denna artikel

I den avslutande avdelningen är en handicap över 1400 meter gräs. Det är frågan om hur treåringarna står sig mot äldre så här tidigt ut på säsongen, men vi gillade vad vi såg av 7 Fast-Uno förra gången när han var tvåa i sin debut på Meydan över 1200 meter (13 januari). Han ska definitivt med. 9 Western Symphony lär bli favorit och är given efter en bra årsdebut över samma förutsättningar (tvåa). Vad kan 2 Island Rule göra i sin debut på gräset? Spännande värre är det. 1 Raaeb är högst handicappad i fältet, men bär förstås vikt därefter. 4 The Attorney gör årsdebut och 8 King Cold får ett chansstreck. 

Vi föreslår spik på 6 Naval Power i V4-3. Det går inte att gå emot honom. Kanske räcker det med ett lås i V4-4 med 7 Fast-Uno och 9 Western Symphony om du tänkt dig spela flerbong. 

Till omgångens luring utnämner vi 4 Felix i V4-1. Förra veckans luring (Away He Goes) var bara en längd slagen som tvåa. 

Svensk Galopp ger en matnyttig guide till hela ”karnevalen” så att du inte missar något.