Nyheter

Dopingavstängning drabbar Norskt Derby

Publicerad
Storloppsjockeyn Rafael Schistl är avstängd med omedelbar verkan efter att ha testat positivt för förbjudna substanser. Schistl hade ritt på favoriterna Square de Luynes i Marit Sveaas (Gr.3) och Privilegiado i Norskt Derby.
download-2
Schistl avstängd Foto: Youtube.com

"Den 29 juni testade Schistl positivt på ämnena hydroklortiaziad och furosemid. Ämnena tillhör doping som är vätskedrivande samt maskerande". Proven är tagna av Oslo universitetssykehus, Norges laboratorium for dopinganalyse, enligt ett pressmeddelande från Norsk Jockeyklub.

Vid överträdelse av medel och metoder som är förbjudna av Wada skall ryttare stängas av med ögonblicklig verkan. Det innebär att Schistl blir av med alla sina ritter under Derbyhelgen på Övrevoll. I dopingdomar är det Den Höyere Voldgiftsrett som är första instans och man beslöt att stänga av Schistl i en månad och en vecka. Dessutom blir Schistl av med sina inridna pengar från den aktuella tävlingsdagen, 29 juni.

Schistl är känd som en av de bästa storloppsjockeys vi har i Skandinavien och han rider för Niels Petersen. Petersen är bestört när Galopptips når honom.

– Det är otroligt beklagligt och en stor besvikelse för mig. Framförallt är jag ledsen för mina hästägare som sett fram emot den här dagen och självklart står för en ren sport. Schistl jobbar inte kvar hos mig längre och jag jobbar för fullt med att hitta ersättare till honom. Jag kan tyvärr inte kommentera den processen, och det känns mycket tungt just nu, säger Niels Petersen.