Nyheter

Djurskyddet går först i Melbourne Cup: två hästar strukna

Två av hästarna som figurerat en del i snacket inför Melbourne Cup stoppas från att delta i loppet. En av dessa är fjolårstvåan Marmelo, vars tränare avser att protestera.

Racing Victoria i Australien har i år höjt fokus på djurskyddet inför det 3 200 meter långa loppet - och scannar numera de deltagande hästarna innan de får klartecken att delta.
RP_Marmelo
Marmelo har tagits bort från startlistan till årets Melbourne Cup. Foto: Racing Post

På tisdagen gick tränaren Hughie Morrison ut och berättade att det var "grönt ljus" för sexårige Marmelo (e. Duke Of Marmalade), tvåa i fjol, inför årets lopp.

Jockeyn Hugh Bowman hade varit nöjd med en testritt över en mile så sent som på tisdagen och Marmelo hade genomgått en så kallad "CT scan" redan tidigare, i Newmarket i England.

Men Racing Victorias stewards, som använder den här tekniken för första gången är av en avvikande åsikt och strök hästen på onsdagen. 

De menar att Marmelo har antydan till en fraktur både på ett framben och ett bakben, så kallade "incomplete cannon bone fractures".

Tränaren Morrison är "utterly appalled" och säger att den CT scan som är gjord i Newmarket med samma teknik var utan anmärkning, han har anmärkt på arrangörernas brist på erfarenhet av utrustningen. Han antyder att man på något sätt försöker motivera utrustningens kostnad.

Även Godolphins fyraårige stjärna Ispolini (e. Dubawi), som tränas av Charlie Appleby, har stoppas från årets lopp med en så kallad "pre-fracture cannon bone pathology" på ett framben.

24 hästar får vara med i "The Race That Stops A Nation" den 5 november - och detta betyder att två andra hästar längre ner på anmälningslistan får dessa platser.