Nyheter

Direkt från Derbyfesten

Publicerad
Dagen innan Svenskt Derby samlas kretsen kring hästarna till en Derbyfest där man under lättsamma former pratar om sina kelgrisar. Galopptips lyckades smyga in med avlyssningsutrustning för att kunna plocka upp några godbitar från tränare och ägare.
Amon_Ra_519
Amon Ra kan vara en bra outsider i Derbyt Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

- Amon Ra (e.Exceed And Excel) har gjort det mycket bra hittills i livet och har aldrig varit sämre än trea. Amon Ra gör aldrig en insats och tränar mycket bra inför Derbyt. Jag hoppas vi vinner, berättade Francisco Castro.

Irish Trilogy (e.Gregorian) tränas av Nina Lindberg Lensvik som började med att berätta om sin bakgrund i sporten. Redan som 18-åring kom hon till Newmarket och har även internationell erfarenhet från Dubai. Dessutom var hon head lad hos Tommy Gustafsson i Stockholm. - Irish Trilogy är en klasshäst som alltid ger 100 procent i löp. Det är lite si och så med det i träning annars.

- Sea Race har egentligen aldrig varit en Derbyhäst. Vi hade Amacita som ett förstamål för henne och efter segern där var det fullt fokus på 1000 Guineas. Där kom hon tvåa och var mycket bra, men vi hade fortfarande inga Derbyplaner. Dagarna efter var det några som pratade om att Derbyt skulle fungera, till exempel Elione Chaves. Jag pratade med Hans (Adielsson) och så bestämde vi oss för att pröva, berättar ägare Bo Jacobsson.

Eventuell distansförmåga diskuterades kring flera hästar och Derbyexperten Fredrik Johansson med 16 derbysegrar totalt lät meddela att man inte behöver vara jätteorolig. Svenskt Derby på Jägersro är ett av de derbyn i världen som man har segerchans i trots att hästen kanske bara står 2000 meter. Något som säkert gladde kretsen kring Irish Trilogy lite extra.