Nyheter

Dina Danekilde om Khatun i 1000 Guineas på Meydan

Publicerad
Dina Danekildes nyförvärv Khatun aviserar årsdebut i klassikern 1000 Guineas på Meydan i morgon kväll och hästen verkar ha adapterat sig väl nere i ökenemiratet Dubai.
– Khatun mår mycket bra och är under stadig utveckling, kommenterar Dina.
b8hccez8dmagki1ztwe
Khatun vinner på Jägersro. Tuffare på Meydan...? Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Det är endast sju hästar på den definitiva startlistan i årets första klassiska löpning i Dubai, 1000 Guineas över 1600 meter på dirttrackbanan, men åtminstone två till tre av dessa lär bli alldeles för tuffa för Khatun (e. French Navy) att rå på. Vi tänker då i första hand på Godolphins Dubawi-dotter Soft Whisper som imponerade väldeliga i traillöpningen för ett par veckor sedan, samt Doug Watsons treåring efter Empire Maker lystrandes till namnet Mnasek - denne övertygade också enormt mycket i sin tävlingsdebut och lär vara ordentligt framsatt med loppet i kroppen.

Dina Danekilde låter dock uppåt då vi når henne för en kommentar dagen före loppet.

– Khatun är en fin häst som jag inte haft så länge, men som det ser ut och känns finns det en hel del kvar att plocka ur henne. Hon reste ned till Dubai utan problem och har funnit sig tillrätta. Chaves rider henne varje dag och han är mycket nöjd som det låter, berättar Dina Danekilde.

Och nu är det alltså dags för årsdebut. Hur ser du på uppgiften och på framtiden?

– Vi börjar här och ser vad som händer. Det viktiga för min häst är att hon inte hamnar i för mycket kickback. Hon har förbättrat sig mycket, men på sikt vill hon nog ha längre distans. Vi funderar på att göra nästa start i Oaks här nere. Jag hoppas att Khatun kan slå ett par stycken och få med sig lite pengar hem - det ska under alla omständigheter bli mycket spännande att se henne i den här konkurrensen, avslutar Dina Danekilde.

I samma lopp startar även Bent Olsens nyförvärv Revolutme (e. Fast Company) och denne har väl ungefär samma chanser som Khatun. 

Loppet startar 17.50 svensk tid och har en samlad prissumma på 125 000 USD med 75 000 USD till vinnaren. 

Vi återkommer med fullständiga tips till tävlingarna som ATG arrangerar spel på i en gemensam pool med både Norge samt Danmark.