Nyheter

”Det bästa som kunde hända skandinavisk galoppsport”

Publicerad
Plata O Plomo etta, Stricker tvåa. Det blev en svensk dubbel i torsdagskvällens fjärde uppgörelse på Meydan i Dubai. Resultatet kan inte beskrivas som annat än overkligt.
Race_4_-_1st__2nd-0196.JP
Plata O Plomo och Stricker sida vid sida på upploppet Foto: Cedric Lane

Berno Fonzander bakom Hästgruppen i Lund AB vet redan hur det är att stå i vinnarcirkeln på Meydan. Förra året skrev I Kirk stora rubriker när han tog hem en handicaplöpning på banan. 

Den här gången var det hans sexåriga skimmelvalack Plata O Plomo som fick stå i rampljuset. 

”När I Kirk vann ifjol, då var det lite mer väntat. Han var en åttaoddsare. Det här var mer chockartat. Det var helt galet när han kom in på upploppet, jag tror aldrig jag har skrikit så mycket förut. Fantastiskt, vilken häst!”

Tränare Susanne Berneklint, som nu lyckats med bedriften att vinna med två olika hästar i Dubai på mindre än 14 månader, kunde inte dölja sin glädje. 

”Det är klart att jag är otroligt glad! Plata O Plomo var rund om magen i första starten här nere och hade ett dåligt startspår men gick exakt som han skulle den dagen. Idag såg han ut som han skulle, hade han ett bättre startspår och han gjorde en helt galet bra prestation.” 

Vid båda segrarna har Carlos Lopez suttit i sadeln. Susanne passade på att berömma Carlos ridning i kvällens segerlopp. 

”Jag är nöjd med att Carlos [Lopez] inte gick med i den hårda öppningen. De fick en bra start och det såg ut som Plata O Plomo skulle ta ledningen men Carlos backade ner honom. Sedan bara flög de förbi! Otroligt!”

Fredrik Reuterskiöld, numera VD på Svensk Galopp, var den som ropade in Plata O Plomo på auktion i USA år 2015. 

”Jag köpte den här hästen i USA. Jag minns det som igår. Han var en snackhäst redan från början, vann tidigt och var sedan tvåa i Voter. Sen gick det fel. Men tålamod ger resultat och nu fick han vinna det här loppet i Dubai. Det är klart man är stolt. Susanne, vilken kvinna!” 

Precis lika glad som vinnarna var Francisco Castro som står för träningen av måltvåan Stricker, som reds av Elione Chaves.

”Jag är otroligt stolt över min häst! 400 meter kvar kunde jag knappt tro mina ögon. Han gav allt han hade. Det här är det bästa som kunde hända skandinavisk galoppsport."

I Kirk startade också under torsdagskvällen. Det var hans första start sedan i juli och resultatet blev en femteplats i mycket hård konkurrens.