Nyheter

Derbyt krönte en drottning

Favoriten Queen Rouge gjorde ingen besviken när hon tog hem Danskt Derby i överlägsen stil. Det blev första Derbysegern både för tränare Marc Stott och jockey Oliver Wilson.
20190811_165920
Marc Stott, Karin Selling, Oliver Wilson Foto: Niclas Cronberg

Den flott stammade moderlivsimporten Queen Rouge (e.Lord of England) segrade med många länder som stor favorit i Derbyt på Klampenborg. Från start satsade Rafael Schistl och Wishformore (e.Center Divider) friskt och prövade att ta den snäva första svängen i hög fart. Det gick vägen och Wishformore drog undan i ett bra tempo samtidigt som fältet väntade. Primacor (e.Primatico) och Frasetti Cieli (e.Juniper Tree) ledde klungan när man försökte få tag på utbrytaren som hade hela 10 längder till godo in i slutsvängen. Ut ur kurvan var dock Wishformore slut som artist och mitt i banan kom Queen Rouge farande. Med 300 meter till mål stod det klart att det skulle bli en överlägsen seger och det fanns endast en häst på banan.  

I intervjuerna efteråt berättade Stuteri Hjortebo att det tidigt stod klart att Queen Rouge, med Dubawi som morfar, var något alldeles extra vilket även Marc Stott bekräftade i segerintervjun.

– Det är inte mycket man kan göra en sådan här dag. Mitt jobb var att sätta henne i bästa möjliga form för dagen, resten var upp till Oliver.  Oliver red perfekt. Planen var att packa in henne i fältet och gå 1600 kvar och det blev helt perfekt för vår del. Oliver är väldigt professionell och han vet hur jag vill ha det och ser till att det blir så.

– Vad gäller Queen Rouge var hon outstanding redan första gången jag såg henne. Hon har allt. Hon är stark och har en härlig speed. Hennes löphuvud är bra och huvudmålet var tidigt att vinna ett Derby. Det här är stort i förhållande till övriga storlöpningar vi haft turen att segra i. Man vill alltid segra i ett Derby. Alla Skandinaviska Derbyn är bra, men självfallet känns det extra som dansk att segra här på Klampenborg, avslutade Marc Stott.