Nyheter

Derbyföljetongen del 1

Publicerad
På söndag rids Svenskt Derby, årets viktigaste race för treåringarna och också ett av våra mest omdebatterade race. Fredrik Otter delar i del ett med sig av ett personligt Derbyminne. Del 2 kommer på onsdag och del 3 på fredag
_D3C870
Hurricane Red vid sin Derbyseger Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Derbyt är den kapplöpning som alltid betyder mest. Det är galoppens blå band, det finns det spaltmil skrivet om. De flesta ägare drömmer om Derbyt, självfallet ser därför många uppfödare till att skapa produkter som kan tillgodose denna dröm. När man tittar på härstamningen på alla de importer som kommer till Wido Neuroth, till Junior Reuterskiöld, till Niels Petersen, till Francisco Castro ser man att de väldigt ofta är uppfödda för att vara som bäst över 2400 meter dirttrack. 

Redan från tvåårssäsongen är det även status bland spelare och hästsportjournalister, alla självutnämnda experter att diskutera Derbyt och vilka "contenders" som är heta och vilka som inte är så heta. Några av de ärevördiga organisationerna inom Svensk Galopp går så långt att man anordnar auktioner där man kan "köpa" hästarna långt innan det egentligen är möjligt att göra en helt seriös bedömning. Det är det som är spelet. Det är det som är spänningen. Och det är det som den här texten handlar om.

2012 tog Hurricane Red (e.Hurricane Run) sina första stapplande steg på tävlingsbanan och gjorde det bra på Jägersro. Jag hade i vanlig ordning gått igenom stammarna på samtliga anmälda hästar och hade tidigt identifierat Hurricane Red som en möjlig Derbyhäst. Wido hade dock några intressanta tyskar med och då Hurricane Red var maiden efter två starter som tvååring var min känsla inte jättebra eftersom jag trodde mycket på honom. 

2013 åkte jag ned till Jägersro för att se Hurricane Red årsdebutera och tillsammans med min gode vän Hatten/Scarfen (kärt barn har många namn) kunde jag konstatera att Hurricane Red var något alldeles extra. Kan inte förlora Derbyt, dristade jag mig till att säga varpå Scarfen genast kom med mothugg. -Det där säger du bara för att du inte kan någonting om det här gamet! (Han är några år äldre) Att tycka det där var imponerande är som att säga att den senaste filmen du såg är den bästa du sett. Wido har inte ens startat sina skjutare i år och de kommer vara mil före Hurricane Red när de väl kommer ut. Formen i Tyskland är på riktigt och att Hurricane Red slår ett möggäng lätt har ingen bäring på Derbyt. Nåväl, jag insisterade och det slutade med att jag på stående fot erbjöds 10 gånger smeten på Hurricane Red, maxat till 1000 kronor. Jag högg som en kobra och var tvungen att svära på att lämna över 1000-lappen direkt efter målgång.

Sedan blev det dags för Voter Trial. Nu var det bottenodds, 1,23 på Hurricane Red, men jag var lite rädd för Giftorm (e.War Pass) som var duktigt uppsnackad av gissa vem. Det blev dock en säker seger. I rimlighetens namn borde jag nu börjat koppla av i visshet om att Hurricane Red var kullens kung. När man sitter på Lilla Torg och hör norrmännen prata om Over The Ocean (e.Rockport Harbour) blir man dock orolig, trots att Scarfen fyller en med flatliners tills man tror att man kan gå på vatten. Diamant (e.Zamindar) hade jag fortfarande inget till övers för och Scarfen ville inte riktigt diskutera Diamant efter att Hurricane Red lekt hem Voterlöpning före en väldigt bra Giftorm.

Nu var det lugnt fram till Derbyt som då reds elfte augusti. Visst fanns det folk som inte trodde att Hurricane Red skulle stå distansen. Själv var jag övertygad om det och när Chaves fick fjärdeboxen kändes det helt stenklart. När London Citizen (e.Proud Citizen) tog ledningen och drog på medan Hurricane Red låg och gottade sig blev det än klarare och när jag såg Lennart Junior Reuterskiöld gråta glädjetårar på väg mot vinnarcirkeln så kände jag en enorm stolthet och delaktighet. Att det låg en saftig vinstbong på DD i fickan spelade ingen roll just då, även om det aldrig är fel att hämta ut femsiffrigt. V64 gav mindre än jag spelat för och hur många flerkupongare som vaskades låter vi vara osagt. Känslan att ha hittat derbysegraren långt i förväg övertrumfar allt och jag lyckades få skriva en artikel i Trainer Magazine om Juniors och Hurricane Reds derbyseger.

Sedan dess har jag år efter år jobbat med att hitta Derbysegraren. I år har det varit extra intressant eftersom det har funnits fasta odds på Derbyt redan innan Voterlöpning. En förhoppning till nästa år är att det kommer ut odds till Derbyt 2020 direkt efter att Derbyt 2019 gått i mål. Personliga favorit just nu är Sidney Pearl (e.Australia) som ägs av Stall Perlen och tränas av Wido Neuroth. Inköpt för 100 000 euro vilket är ett fyndpris i nuläget. Syskonet Keep On Fly (e.Rip Van Winkle) segrade i Italienskt Derby i år och härstamningen står alla dagar i veckan. Kan man  få 25 gånger? Eller får man nöja sig med 10 återigen? 

Vem var den utvalde i år då? Det var Privilegiado (e.Sea The Moon) så hoppet lever fortfarande. Från box 3 litar jag på att Rafael ligger med som femma sexa och sedan är med när tåget går på bortre lång.