Nyheter

Derbydagen närmar sig

Publicerad
Det är anmält till den 14 juli och även om startanmälan är på måndag är det hög tid att börja förbereda sig inför galoppens stora dag. Dessutom vankas det Jackpot på GS75, vilket innebär att det finns minst fem miljoner i sjurättspotten.
Derbykurva_4198_Nuf8r2
Varvet kvar i Derbyt, nu gäller det att positionera sig. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Det är som vanligt fina ramlöpningar på Jägersro under Derbydagen. Zawawi Cup (L) är som vanligt en höjdare, men nu inte så spännande då vi har Skandinaviens supersprinter I Kirk (e.Eishin Dunkirk) till start. I Kirk kommer vara en bra spik på alla streckspel han är med på. Bakom I Kirk ser det jämnare ut, men Francisco Castro har anmält Riwaj (e.Firebreak) och Breakdancer (e.Tale of Ekati) och borde ha en god chans att vara med på komben.

Margareta Wettermarks Minneslöpning har en prissumma på 500 000 och det ser ut som att Appelina (e.Appel Au Maitre) har en toppchans att ta hem största delen av den kakan. Riktigt intressant är att Wido Neuroth anmält både Beau Nuage (e.Mukhadram) och Nouvelle Lune (e.Sea The Moon) till Wettermarks. Wido vet ju hur bra Appelina är och givet att Beau Nuage och Nouvelle Lune är i närheten borde dessa kanske gå i Derbyt eller Sofiero (Malmö Stads Pris) istället?

Derby Day Summer Cup är en härlig handikap med 400 000 i prissumma. Här är det riktigt bra anmält och många Jägersrospecialister. Det är lite av en kavalkad av forna Derbyhästar. Suspicious Mind (e.Appel Au Maitre) var femma i Derbyt 2016 då före sjuan Pas de Secrets (e.High Chaparral). Bokan (e.Soldier of Fortune) segrade i Derbyt 2015 och Nordic Defense (e.Makfi) segrade 2018 före tex Arctic Waltz (e.Wiener Walzer), Miintaka (e.Footstepsinthesand), Sea Lieutenant (e.Mastercraftsman) och Gemstone (e.Mingun). Gold Tyranny (e.Zoffany) var god trea i Derbyt 2017 och slog då bland annat Bolt (e.Poet's Voice).

I Tattersalls Malmö Sommarhandikap med 500 000 i prissumma hittar vi Plata O Plomo (e.Paddy O'Prado) högst upp på anmälningslistan. Det blir 64 kilo att bära på för Pramms-segraren vilket ger Red Hot Chili (e.Eishin Dunkirk) chans till revansch då han bara bär 61 kilo och inte var långt efter i Pramms trots likavikt. Det finns fler hästar från Pramms med i fältet och det blir kul att se vad Couples (e.Helmet) kan göra.

Svenskt Derby och Consolation brukar dela upp sig på ett bra sätt. 27 av 117 har anmälts till Sofierolöpning (Malmö Stads Pris) över 1730 meter. Vi fick tidigt reda på att Votersegraren Nipozzano (e.War Command) skulle gå hit, men i övrigt är det mer oklart. Till Derby Sprint noterar vi att Marc Stott anmält Sir Churchill (e.Elusive Quality) som ser ut som främste utmanare till Es Raco (e.Holy Roman Emperor).

Derby Juvenile för tvååringar kanske inte kommer med på streckspelen, men vi får se ett syskon till I Kirk då I Rely (e.Reliable Man) är anmäld av Jessica Long.

Det är alltså gott om tid att börja förbereda sitt system till Derbydagen. Många kommer spika Appelina och I Kirk och även Es Raco kan komma att singlas på många kuponger. Det kan behövas då handikapperna är svåra och Derbyt behöver gardering.