Nyheter

Den svenskägde hinderstjärnan Ajas vann Gr.3 i Pau

Publicerad
Det anrika steeplechaseloppet Grand Prix de Pau (Gr.3) reds i söndags för 134:e gången över distansen 5 300 meter och hinderprofilen Ulf Sjöbergs Ajas (FR) vann loppet efter en övertygande insats.
rm9jodwf5pwebpi4pkx
Ajas med sin stolte ägare Ulf Sjöberg vid seger i Göteborg 2019 Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

– Det var en fantastisk prestation han gjorde, berättar ägaren och uppfödaren Ulf Sjöberg när Galopptips når honom på telefon under tisdagseftermiddagen.

Det har varit några omtumlande dygn fulla av gratulationer för Ulf sedan hans hinderklippare Ajas korsade mållinjen i spänstig stil på den sydfranska banan Pau för att vinna sitt första grupplopp i karriären.

Den sjuårige valacken efter No Risk At All -Seraglio (Singspiel) låg placerad som tvåa mest hela loppet bakom hårdragande stallkamraten Caroubier (FR) men när denne fick problem med tempot så innebar det inte att Ajas fick vara i fred där framme utan han utsattes genast för en häftig attack av Tristan Lemagnens uppsittning Poly Grandschamp (FR). Ajas, med Kevin Nabet i sadeln, brydde sig föga om temposkärpningen utan sprintade undan och vann med fyra längder före Eddy De Balme (FR) och Deo Grattias (FR). Poly Grandschamp fick betala dyrt för utmaningen mot Ajas och slutade fyra. Den sista kilometern gick på 1,13,7, vilket var den näst snabbaste kilometernoteringen under loppet på en allt annat än lättsprungen bana. Ajas hoppteknik visade sig återigen vara av högsta klass och han fungerar väldigt bra över häckarna också, inte minst när han vann Terje Dahls Champion Hurdle på Övrevoll 2019. Då i träning hos Tobias Hellgren.

Segern var värd 45 000 euro och Ajas har nu sprungit in hela 279 610 euro i karriären. Eftersom Ulfs företag Ulf Sjöberg Transportfordon AB också är uppfödare så tillkom 6 225 euro i uppfödarpremier för segern. Ajas har på 19 starter vunnit åtta gånger och tränaren David Cottin kallas inte för inte för ”kungen av Pau” efter sina makalösa framgångar på banan, både som ryttare och tränare.

– Han får nu fem till sex veckors vila på landet innan uppträningen inför vårsäsongen på Chantilly väntar. Om någon månad kommer vi samtala om framtiden för Ajas. Jag vill i dagsläget inte spekulera i vilka lopp som kan vara aktuella. Ajas får själv bestämma vad som är lämpligt motstånd, men han gick i mål med mycket krafter kvar i söndags så det är klart vi hoppas på starter i Paris på Auteuil framöver, avslutar Ulf Sjöberg.

Segern var värd 45 000 euro och Ajas har nu alltså sprungit in 279 610 euro i karriären.