Nyheter

Den 50:e upplagan av Svenskt Grand National – spännande och ovisst på förhand

Publicerad
Det är upplaga nummer 50 av Svenskt Grand National och glöm inte bort att fira genom att lira! Den svenska hindersportens Mecca, Strömsholm, saknar publik i år, men våra fyrbenta atleter (och några tvåbenta) kommer göra sitt bästa för att bjuda på toppsport. Den fagra Österängen är ett måste att besöka och vi hoppas att alla som läser detta planerar in ett besök till 2022.
kt8br3ermmhqjamaljc
Mutadaffeq vinner en tät slutstrid med Crin Au Vent (invändigt) och Boss Mans Ladder (utvändigt). Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

1 Boss Mans Ladder (e Mahler) tränas av Lars Åke Enström i Skara och har Kevin Parkin i sadeln. Boss Mans Ladder kommer närmast från en tredjeplats i Jockeyklubbens Stora Pris där han bara var två längder efter Mutadaffeq. Den här gången får han två kilo av denne och att distansen är 1000 meter längre är inte någon nackdel. Kevin Parkin har 11 segrar på 100 hinderstarter, men har ännu ingen på Strömsholm där han haft steeplechaseritter. Lars Åke Enström har en seger på fjorton starter över hinder.

undefined
Boss Mans Ladder Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

2 Shroughmore Lass (e Flemensfirth) är en tysk gäst tränad av Elfi Schnakenberg som känner Strömsholm väl och vet precis vad som krävs för att sadla ut segraren i Svenskt Grand. National. Glückstag segrade 2009, Alanco 2012 och Gelon 2014 såg till att Schnakenberg har en trippel av segrar här i Grand National. Sonen Oliver har ännu inte segrat på Strömsholm, trots 13 försök. I år har han en seger på fyra ritter. Shroughmore Lass utgick senast i en steeplechase och har varit slagen med många längder i alla sina starter i Tyskland. Hon såldes för 600 pund i England 2019 och har en seger över häckar. Shroughmore Lass är tyvärr struken ur loppet. 

3 Mutadaffeq (e New Approach) är en hemmahäst som tävlar i Stall Stora Skuggans välkända färger. Karen Kuszli har bra form på stallet och har två segrar på fem starter över hinder. En av dessa är tagen med Mutadaffeq, uppfödd av Shadwell. Som slätloppare var han nyttig och tog fem segrar. Över hinder blev det en häckseger och en i steeple. Stefan Uppström ropade in Mutadaffeq för 6 000 pund i december vilket verkar vara en god investering. Marathon-mannen Niklas Lovén har ritten och ingen känner Strömsholm bättre. Det har blivit fem segrar på 42 starter och trots ryktet har han bara ramlat av tre gånger.

4 Reinvent (e Oasis Dream) är fältets minst rutinerade häst med endast tre starter i bagaget. Han har dock även gjort sju starter i Point To Points och där tagit en seger. I januari startade han i en Maiden Hunter Chase där han utgick. En vecka senare såldes Reinvent för 1000 pund. I sin första start för Kahlil De Burca var Reinvent tvåa i en Novissteeplechase på Bro Park, ett kraftigt fall framåt formmässigt. De Burca har lyckats bra över hinder och har 14 segrar på 30 starter i Skandinavien. Henrik Engblom är förutom en skicklig tränare även en duktig hinderjockey och har i år tre segrar och en andraplats på fyra ritter över hinder! 

5 Tegerek (e Mount Nelson) är en tysk gäst som tränas av Pavel Vovcenko. Vovcenko har kontinenten som sitt arbetsfält och startar flitigt över hela Europa. Tegerek är uppfödd av Aga Khan och såldes efter sin treårssäsong till England och Jonjo O’Neill för 75 000 euro. Vid en seger på Cheltenham i fjol visade Tegerek en Racing Post Rating på goda 137. Tegerek startade bara över häckar i England, men Vovcenko debuterade Tegerek i en steeplechase i Merano, Italien, i slutet av maj och då var han tvåa. Luca Murfuni är en ung ryttare baserad i Bremen. I Tyskland har han i år haft tre ritter med en placering som bäst.

6 Crin Au Vent (e Laveron) älskar Strömsholm och har segrat i Familjen Perssons Minneslöpning och HM Konungens Pris. Kim Stern äger, tränar och rider sin ögonsten som inte är ett fullblod utan AQPS (Autre Que Pur-Sang). På fädernet är Crin Au Vent fullblod, men mormor var Selle Francais, en fransk sporthäst som främst används i banhoppning. Morfar är Blushing Flame så Crin Au Vent är fullblod till 75 procent. 2016 såldes hästen från Frankrike till stortränare Paul Nicholls för hela 120 000 pund. Efter tre misslyckade starter för stjärntränaren såldes han till Stern för 6 000 pund år 2017.

undefined
Crin Au Vent Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

7 Accelerate (e Saddex) är fältets enda svenskuppfödda häst. Tränar gör Charlotte Dillner och i sadeln sitter Christopher Roberts, även känd som Cricke. I höstas segrade ekipaget i St Eriks Pris över den aktuella distansen. Det var på Bro Park, men Accelerate har startat på Strömsholm tidigare. 2018 var han tvåa i Sorrento Novis-Steeplechase så erfarenhet av de stora hindren finnes. Charlotte Dillner har 13 segrar på 39 hinderstarter vilket imponerar stort. Cricke har 64 segrar på 267 svenskregistrerade starter över hinder och det är dags att sluta kalla honom ung och lovande.

undefined
Accelerate Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

 

undefined