Nyheter

Deep Impact död - men lever i högsta grad vidare

Publicerad
Den japanske avelshingsten Deep Impact fick avlivas den 30 juni efter komplikationer i samband med en halsoperation.
RP_ID0002526
Deep Impact efter Arcen Foto: E Whitaker / Racing Post

Deep Impact (e.Sunday Silence) var en av Japans största kapplöpningshästar genom tiderna och i aveln finns det inte nog med superlativ för att beskriva hans gärning. 

Deep Impacts stamtavla följer konceptet avla det bästa med det bästa och hoppas på det bästa. Sunday Silence (e.Halo) segrade i Kentucky Derby (Gr.1), Preakness (Gr.1) och Breeders' Cup Classic (Gr.1) och blev den störste i Japansk avel innan Deep Impact tog över den titeln. Modern Wind In Her Hair (e.Alzao) var tvåa i Oaks (Gr.1) på Epsom och segrade i en Grupp 1 löpning i Tyskland. 

Deep Impact segrade själv i Japans Triple Crown och sprang in nära 130 miljoner kronor på tävlingsbanan! Som avelshingst har han i Japan 932 segrare på totalt 1661 föl av vilka 1252 startat. Avkommorna har sprungit in, bara i Japan, ofattbara 4,5 miljarder kronor. Bland avkommorna märks hästar som Gentildonna, Vivlos, Reel Steel och A Shin Hakari. Över 100 grupp segrare har Deep Impact som far och bland dessa märks hästar som Saxon Warrior, som segrade i 2000 Guineas, samt Study Of Man som segrader i Prix du Jockey Club. 

Att betäcka med Deep Impact kostade 3,5 miljoner kronor för 2019 då han var begränsad till 20 ston.