Nyheter

De fasta oddsen till Derbyt...

Publicerad
...är släppta nu på morgonen och det finns ett par rejäla "godbitar" i oddslistan, men tyvärr även helt korrekta odds - i vart fall i nuläget.
eepwintqpgrcilojtmu
Vår vinnare i Derbyt - No Short Cuts Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Mycket kommer att klarna efter söndagens tävlingar på Jägersro då den klassiska årgångens mest prominenta individer genrepar i de viktigaste förlöpningarna Voter samt Derby Trial.

Vi har haft duon Wolfof Vancouver och No Short Cuts som Derbyfavoriter allt sedan de löpte tvåa, etta i Skånelandlöpning i början av november och föga överraskande är oddssättarna på ATG med på noterna. I nuläget erbjuds sju gånger pengarna på duon och det får bedömas som helt korrekt. Om man enkom ser till härstamningen ska Wido Neuroth-tränade No Short Cuts (e. Will Take Charge) vara den med mest “stamina” och för oss är det givet att kliva in med hög insats. För oss bara vinner han Derby Trial på söndag och när han väl gjort det kommer oddset att sänkas till ungefär fem gånger.

Spelrekommendation: No Short Cuts vinnare till sju gånger - hög insats!

Okej, där hade oddssättarna rätt, men vad hittar vi då i fyndlådan? No Short Cuts stallkamrat Lot Of Joy avslutade i överljudsfart senast som tvåa bakom Crystal Keys (10 ggr fast odds, mindre intressant) efter att inte alls hittat aktionen under den första halvan av loppet. Om man ser till stamtavlan är derbydistansen helt optimal då pappan Camelot hemförde både det engelska och irländska derbyt 2012. Farfar Montjeu vann det franska och irländska derbyt samt Prix de l´Arc de Triomphe under samma säsong vilket väl får duga…? Morfar Dylan Thomas vann det irländska derbyt och var knappt slagen i den engelska motsvarigheten. Mamman Miss Macnamara vann fem lopp på släta banan och även två över hinder - stod precis alla dagar i veckan. Halvsyskonet Sonnyboyliston (e. Power) har visat formtal 96 vid seger över 2000 meter och var så sent som för tre veckor sedan knappt slagen i Gr3 på Chester - detta över distansen 2700 meter. Lot Of Joy är den häst vi känner oss mest säkra på står Derbydistansen och vi tror det är bra chans att hon är tvåa till No Short Cuts nu på söndag. Med det loppet i koppen och mer rutin från banan kan auktionsdyringen (200 000 euro på Goffs som åring) fort nog vinna årets upplaga av Derbyt. Stallets förstejockey Jan-Erik Neuroth väljer henne i stället för No Short Cuts i Derby Trial eller är det månne Wido som bara bestämt? Det är den stora frågan…

Spelrekommendation: Lot Of Joy till 25 gånger - medelinsats.

Susanne Berneklints Don Pablo har stamtavla för Derbydistansen och oddset 125 gånger pengarna är alldeles för högt. Pappa Intello vann det franska derbyt och farfar Galileo är världens genom tiderna bästa avelshingst med nästan 100 individuella Gr1-vinnare. Mamman Dalarna (Dashing Blade) var själv mer en miler, men vann även lopp på 1800 meter. Don Pablo inledde som knappt slagen tvåa bakom Reunion Island (50 ggr fast odds i nuläget) på kort distans innan han floppade något i starten efter. I sin senaste start var Don Pablo ute över 1000 meter i Kay Jensens Pris och avslutade strålande bakom No Nay Naughty (40 gånger fast odds - tror vi inte startar i Derbyt). Den starten gjordes enkom (tror vi i alla fall) bara för att väcka upp hästen och få ett tillräckligt högt formtal för att komma med i Derbyt - som vi VET är köpt med ambitionen att vinna just “Galoppens blå band” över 2400 meter. Don Pablo lär komma ut över längre distans och vinna om ett par veckor och då lär oddset “cuttas" till ett odds i trakterna av 30 gånger slanten.

Speltrekommendation: Don Pablo vinnare till 125 gånger - låg insats.