Nyheter

Cornelia Hartsmar: Det här championatet betyder allt för mig

Publicerad
Flera av våra lärlingarna och jockeys i Skandinavien har startat inom ponnygaloppen. En som gjort det och som sedan gått vidare till att rida på de stora fullbloden är Cornelia Hartsmar. I söndags stod det klart att Cornelia blev lärlingschampion på Klampenborg. Galopptips bytte ett par ord med Cornelia om betydelsen av hennes championat.
Mrs_Tovelo_766
Cornelia Hartsmar blev lärlingschampion på Klampenborg 2019 Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Stort grattis till lärlingschampionatet på Klampenborg hur känns det?

-Tack, det här championatet betyder allt för mig. Jag har aldrig varit i närheten av att vinna något sådant här tidigare så det betyder väldigt mycket, berättar en lycklig Cornelia Hartsmar.

Blir man ännu mera hungrig på framgångar nu inför nästa år när man vunnit ett championat?

-Det är klart att man att man blir ännu mer taggad inför nästa säsong när man vunnit ett championat. Målet för nästa år blir så klart att försöka försvara championatet. Det är mitt sista år som lärling och jag hade gärna tagit de 70 segrarna innan nästa års slut.

Vad betyder Wyclef för dig och hur är han att rida?

-Han betyder en hel del utan Wyclef hade jag aldrig vunnit championatet. Det är en gammal herre som jag rider i träning så jag känner honom väl. Han springer lite när han vill. Man sitter och åker på honom i loppen, sedan när han ökar farten då får man hjälpa till och jobba på honom, skrattar Cornelia Hartsmar. 

Du hade fått ett lopp uppkallat efter dig senaste tävlingsdagen, hur kändes det?

-Det var väldigt trevligt, tanken var att jag skulle dela ut ett täcke till vinnaren av loppet och sedan skulle de intervjua mig efter prisutdelningen. Nu blev det inställt så jag fick behålla täcket, berättar Cornelia. 

Du och Hanna Mårtensson är bra kompisar, ni var båda med i toppen på lärlingschampionatet inför avgörandet på Klampenborg, talade ni mycket om det när ni träffades på fritiden?

-En del talar man om det så klart. Vi är bra vänner innan och efter loppen, men i loppen så är vi konkurrenter. Med det sagt så gläds vi väldigt mycket åt varandras framgångar på banorna och hejar på varandra.

Går du igenom och analyserar loppen efteråt?

-Ja, jag får en hel del hjälp av Manuel Santos med att gå igenom mina lopp och att analysera vad jag kunde gjort annorlunda och bättre.

Vilken är din lägsta ridvikt?

Jag kan rida 49 kilo.

Du är en av de lärlingar som har lägst ridvikt i Skandinavien, hjälper det dig att få fler ritter?

Ja det gör det, jag får fler chanser med låg vikt i större lopp. I de vanligaste handicaploppen så får jag mest rida outsiders då favoriterna och de som bedöms som bäst i handicaperna oftast har högst vikt och många tycker att det blir för mycket löst bly om de sätter upp mig på de med hög vikt.

Vilken tränare jobbar du för?

Jag jobbar för Ricardo Ramallo.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

6:30 sadlar jag första turen, sedan blir det en fyra eller fem turer och då är hästarna färdigridna vid 10:30.  Därefter är det en hel del andra saker i stallet som ska göras fram till runt 12:30.  Efter att jag är klar i stallet så hjälper jag lite olika amatörer och rider en del jobb på deras hästar.

Vad händer nu, stannar du i Skandinavien över vintern eller åker du iväg någonstans?

Det blir i alla fall en solsemester för att fira championatet, avslutar Klampenborgs nyblivna lärlingschampion Cornelia Hartsmar.