Nyheter

Claes Björling och Catharina Vång om årets första starthästar

Publicerad
Claes Björling har två ganska bra segerchanser när året startar upp på huvudstadsbanan. Vi tror rätt mycket på bägge och blir inte förvånade om det blir minst ett besök i vinnarcirkeln. Catharina Vångs Spenzer hade en riktigt bra treåringssäsong och efter att ha haft allehanda problem vaknade han till liv under hösten.
ewpnkpfqtbjgtfdw1q8
Claes Björlings Grimeford Lane och Rebecca Stålhandske efter segern i juni 2022. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Claes Björling behöver ingen närmare prestation och år efter år levererar han vinnare. Kanske är det dags redan den 1 januari att inviga året? Så här säger han om hästarna. 

V64-4 / V4-2 / V3-2

4 Grimeford Lane låg för högt uppe i början senast. Han är en “märklig man” som vill droppa ur från start och komma på slutet. Det ser bättre ut denna gång. Leonard Rios rider honom i träning (även Rebecca Colldin). Jag tycker att han är en outsider, men är han är ett “osäkert moment” och ingenting man ska bygga systemen på. Han stod i handicaptal 86 en gång i tiden så kapaciteten finns där om han bara vill.

V64-5 / V4-3 / V3-2 / LD-1

– 2 Sir Gnet rider Leonard Rios i träning (även Rebecca Colldin rider). Vikten är bra – det är ett halvt kilos övervikt, men det är okej.  Mina hästar har kommit över förkylningarna och har jobbat sedan dess. Han har också startat sedan dess. Han ska gå ett lättare jobb i morgon (läs: torsdag). Det är återigen en outsiderchans, avslutar Claes Björling. 

Stall Vång har fått fart på Spenzer

Spenzer sprang in över 200 000 kronor som treåring och var bland annat tvåa i Guineas Classic Consolation. Fyraårssäongen var inte lika bra, men det lossnade till slut med två segrar och en andraplats under hösten. Han gynnas av det lilla fältet och har en riktigt bra löpskalle när han får segervittring. Stallet startar också spännande Alto Volante efter Kingman (kostar 125 000 GBP att använda!) och det är han vad vi vet ensam om i Skandinavien. 

V64-2 

6 Spenzer har fortfarande bra form och känns superpigg. Träningsmässigt är det inte så roligt, vi hade snö ett par dagar, men nu är det glansis. Men han hålls i gång i ett ridhus och är väldigt laddad för dagen – han är som bäst och startsnabbast då efter lite mellanrum mellan loppen. Jag tror inte han gör bort sig och ett litet fält gynnar honom. Han måste inte gå i ledningen utan kan gå utanpå och snett bakom ledaren också. Han vill bara löpa fritt utan sprut. 

undefined

Spenzer och Kate Alvesparr vid seger tillsammans den 11 december. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

V64-4 / V4-2 / V3-2

– 2 Alto Volante pullade bort sig senast och tog knappast ett riktigt andetag. Det blev definitivt för långt med 1600 meter då, men han vann över cirka 1700 meter i England. Gången innan dess var han långsam ut och då var han nära att vinna. Vi tar bort sidoludden denna gång. Får han en bra resa så är han inte en oäven häst och kanske kan överraska? avslutar Catharina Vång.