Nyheter

Championtränaren om nationaldagspubliken: ”Motsvarigheten till Elitloppshelgen”

Publicerad
Den sedan flera år dominerande tränaren bland de arabiska fullblodstränarna, Maria Hagman-Eriksson, har hela fyra hästar till start i listedloppet och bland dem finns Ayman och Djelano – det är dock ingen av de två som hon tror mest på utan hon levererar en riktig bomb när redaktionen fick en pratstund med henne.
mxa5vpxtj99f0u7wyfi
Maria Hagman-Eriksson och Carlos Lopez efter seger på nationaldagen förra året. Då på Jägersro med Ayman. Lopez rider tyvärr inte på måndag, men Maria Hagman-Eriksson har halva fältet i V4-3. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Maria Hagman-Eriksson hade 11 vinnare på 73 starter 2021 och stallet sprang in 827 516 kronor vilket givetvis är respektingivande siffror från amatörtränaren från Järlåsa. 2019 nådde hon nästan 1,3 miljoner kronor vilket förstås var fantastiska siffror och ett sådant resultat blir inte lätt att slå. En seger i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L) kommer förstås att bidra en del att nå sådana tal på insprungna pengar. 

Vad betyder nationaldagen för dig? 

–Ett väldigt stort event. Det är mycket PR och vårt lopp är huvudloppet för dagen och det händer inte så många dagar per år. Publiken är grymt stor och det är den enda tävlingsdagen som är motsvarigheten till Elitloppshelgen för oss och det är jätteroligt. 

Hur tror du att hästarna kommer att gilla den speciella bansträckningen? 

–Det är lite tajtare och lite ”landetfeeling” över den och det är mina hästar vana vid. Att loppen rids i högervarv är ett jätteplus för min Lazom Al Khalediah. 

Intressant. Han är ju inte betrodd på förhand och står tufft till. Kan du förklara för spelarna?

–Jag jobbade honom i måndags på Bro Park då man rider i ”fel varv” och han gick som ett skott. I det andra varvet brukar han nita och han har aldrig gått bra i träning på banan, han är en humörhäst och springer han inte nu så springer han aldrig. Det är därför jag tar ut honom här i årsdebuten. Han är väldigt fin för dagen. 

Du låter mycket optimistisk kring honom. Kan du berätta mer? 

–Jag tror han kommer bli taggad av publiken och jag har valt att inte ha blinkers på honom så han ser även om han gått med blinkers i träning. Jag tror nästan att han är en vinnare. Det är vad jag hoppas på. Som jag sagt, går han inte han nu så kommer han aldrig att gå. Min bästa chans även om distansen inte är den optimala, varnar Maria Hagman-Eriksson. 

Hur är det då med den betrodda Ayman?

– Hans bästa distans är 1700 meter och uppåt. Jag tycker att han är överstreckad. Jag tror inte att han är vassast. Han har alla bra placeringar på längre distanser när han mött tufft motstånd. Jag får säga till Fredrik (Janetzky) att försöka vara med från början så han inte somnar in. 

Djelano är högst rankad i fältet och kommer ha många supporters. Vad säger du om hans möjligheter? 

–Han var struken senast och har haft lite problem så han kanske inte är i toppform och det kan vara för långt för honom. Han är startsnabb, men har haft fått det sämsta startspåret. Kanske kan han ta rygg på Pharitz Jawad? 

Slutligen så vill vi ha några ord om träningsdemonen Sahm Al Khaledia som sällan levererar i lopp. Kommentar? 

–Han har alltid tränat bra. Om han går som i träning så kan det gå, men jag har inga jättestora förhoppningar. Det är inte den bästa distansen för någon av mina hästar och CR Yaqzhaan är svår emot på den här distansen. Jag tror inte så mycket på någon av dem förutom Lazom Al Khalediah – det är han som är mitt största hopp, avslutar Maria Hagman-Eriksson. 

Oavsett vad som sker i loppet så kan en trevlig dag garanteras på Gärdet.