Nyheter

Called To The Bar tapper femma i Hong Kong Vase

Publicerad
Pia Brandts Called To The Bar och jockeyn Maxime Guyon knep femteplatsen i Hong Kong Vase på söndagmorgonen.

Loppet vanns av japanen Glory Vase - före Lucky Lilac och hemmafavoriten Exultant.
RP_Glory_Vas
Upploppet i Hong Kong Vase. Vinnaren Glory Vase har avgjort loppet, en skymd Called To The Bar slutar femma. Foto: Racing Post

Det blev ingen seger för Pia och Joakim Brandt (eller uppfödarna och delägarna Sven Hanson och Carina Klingberg) i Hong Kong Vase (Grupp 1) över 2.400 meter.

Men en bra tröstpeng.

Called To The Bar (e. Henrythenavigator) låg inledningsvis sist i loppet tillsammans med japanskan Deirdre (e. Harbinger), som till slut slutade fyra.

Tomohito Ozeki-tränade Glory Vase (e. Deep Impact) som reds av Joao Moreira, var en överlägsen och mycket imponerande vinnare (tre och en halv längd) - och åt honom fanns inget att göra.

Men Called To The Bar avslutade starkt i 14-hästarsfältet utan att kunna utmana ledarna till slut. Att hästen grejade femteplatsen var viktigt, den sista prispengen som Called To The Bar knep är värd cirka 875 000 kronor.

Pia Brandts femårige valack var loppets minst spelade häst.   

- Han låg lite väl långt bak, tyvärr. Det gick förvisso fort i början, men sedan drog de ner på tempot. Å andra sidan var det ett par andra i löpet som låg längre bak och slutade bland de främsta. Det var en klart godkänt insats av Called To The Bar, absolut. Han hade inte tävlat på tre månader, det är en ny distans för honom i de här sammanhangen och han blev den bästa europeiska hästen i löpet, berömmer Pia. 

Exempelvis slutade engelske derbyvinnaren Anthony Van Dyck (e. Galileo) i det slagna fältet.

Vad sa jockeyn Maxime Guyon efteråt?

- Att han gav allt. Vi hade kanske kunnat kämpa om fjärdeplatsen om de inte hamnat så lång bak direkt, men han tyckte hästen var fantastisk.

Nästa mål för Called To The Bar är ett större lopp över 3.000 meter i Saudiarabien i februari.

- Han kanske startar i Dubai efter det, men det blir bara på World Cup-dagen.

Ska du tävla med fler hästar i Dubai?

- Tour To Paris kommer att vara med där också. Men han kommer att vara med redan från den 2 januari.

Fyraårige Tour To Paris (e. Fuisse) är en sprinter som startar på distanser upp till 1.400 meter.

Hong Kong Cup-dagen blev en framgång för fullbloden tränade i Asien.

Hong Kong Sprint (Grupp 1) vanns av hemmahästen Beat The Clock (e. Hinchinbrook) och Joao Moreira. 

Hong Kong Mile (Grupp 1) vanns av Japan-tränade treåringen Admire Mars (e. Daiwa Major) och Christophe Soumillon (se separat artikel).

Och huvudloppet Hong Kong Cup över 2.000 meter vanns av japanen Win Bright (e. Stay Gold) och jockey Masami Matsuoka - före Aidan O’Briens sto Magic Wand (e. Galileo) och Ryan Moore.