Nyheter

Bro Park bjuder på storlopp – kan Kick On göra det igen?

Publicerad
Storloppen avlöser varandra då Bro Park arrangerar kvalitativa tävlingar nu på söndag. Störst intresse tilldrar sig naturligtvis grupp 3-loppet Stockholms Stora Pris, men vi får även avnjuta årets två första klassiska löpningar: Diana och Jockeyklubbens Jubileumslöpning för de bästa treåringarna.
lfpeofgajac28pwigho
Kick On och Carlos Lopez vann Stockholms Stora Pris i fjol. Niels Petersens häst finns med även i årets upplaga som rids nu på söndag på Bro Park. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Stockholms Stora Pris har en lång historia och hög prestige. Förutom evig ära och en säkerställd plats i historieböckerna erhåller vinnande ekipage 600 000 kronor – icke illa för knappa två minuters jobb…Årets upplaga håller mycket bra klass överlag, men visst är det som så att fjolårsvinnaren Kick On får axla favoritskapet i bataljen över 1750 meter på Bro Parks gräsbana. Sonen till Charm Spirit köptes av hårdsatsande ägare till Niels Petersens stall på Övrevoll i fjol och det får sägas vara ordentligt väl investerade pengar. Kick On floppade i första starten då han slösade bort alldeles för mycket energi före loppet, men sedan hemfördes alltså i tur och ordning Stockholms Stora Pris (grupp 3), Swedish Open Mile, Marit Sveaas (grupp 3) innan bokslut för säsongen gjordes via seger i Listedloppet Arnfinn Lunds Minnelöp. En helt grym säsong som inbringade drygt 1,5 miljoner kronor till ägarna som döljer sig bakom stallpseudonymen Elkär Stuteri.

• Det blev alltså en flopp i fjolårets comeback, men det lär väl inte hända igen?

– Nej, det tror jag verkligen inte. Kick On är en ruskigt bra häst som vi ännu inte sett botten i. Det hade så klart varit bättre med lopp i kroppen inför Stockholms Stora Pris, men inte för han behöver det konditionsmässigt utan för att få ned honom på jorden så att säga – han har så otroligt hög energi och den får han inte slösa bort i onödan den här gången, kommenterar Niels Petersen.

• Du låter uppåt?

– Klart jag måste tro på toppchans, det handlar om en undantagshäst, fortsätter Petersen.

• En sak i taget, visst, men vad har du för planer med Kick On under säsongen?

– Den naturliga vägen är att gå för Marit Sveaas, men jag är väldigt sugen på att testa honom i Tyskland eller Frankrike faktiskt. Det är han väl värd, säger Niels Petersen.

De svenska färgerna försvaras i första hand av Bodil Hallencreutz-tränade Jazz Explosion som var rent grym att skåda vid överlägsen seger i Listed-loppet Pramms Memorial för ett par veckor sedan. Med loppet i kroppen ska hästen vara ytterligare framsatt, men vad tror Bodil egentligen om underlaget som är obekant…?

– Det är den stora frågan. Jazz Explosion var väldigt bra i Pramms och tog loppet lätt med krafter sparade. Han ser mycket bra ut i träning så det här blir ett spännande test inför framtiden, informerar Bodil Hallencreutz.

• Kan Jazz Explosion vinna Stockholms Stora Pris?

– Han är med i startlistan så visst kan han det, säger Bodil Hallencreutz med ett skratt.

De treåriga hingstarna gör upp i 2000 Guineas, Jockeyklubbens Jubileumslöpning, över 1600 meter på gräsbanan. Här spelar Bro Park tränaren Patrick Wahl huvudrollen då han har sex hästar i startlistan… Av dessa är nog Dust Devil bäst, men vi har även ett gott öga till ständigt underskattade Mirach.

• Nå. Vad säger du?

– Jag har ytterst svårt att sära på mina sex hästar. De är alla väl förberedda och ingen direkt chanslös, men jag vill inte peka ut någon före någon annan i dagsläget. Distansen kan vara i kortaste laget för Helmut och Falkor, men osvuret är bäst, informerar Patrick Wahl.

1000 Guineas (Dianalöpning) avgörs naturligtvis också över 1600 meter på gräsbanan och årets upplaga är ett riktigt getingbo. Ett norskt rött, blått – och vitt getingbo om ni frågar oss för det mesta handlar väl om vilket av Wido Neuroths två treåriga ston Miss Haven och Voix d’Amie som skär mållinjen först? Tränarsonen Jan-Erik Neuroth väljer att sitta upp på Miss Haven, men Voix d’Amie är ingalunda någon lätt motståndare – den saken är klar.

Under dagen kommer även de två Listedlöpningarna Bloomers Vase (enbart för ston) samt riviga Bro Park Vårsprint avridas. Dessa två race ser ytterligt öppna ut på förhand så här finns det utrymme för skräll.

Våra vinnare i de här loppen? Could Be King för Niels Petersen i sprinten samt självfallet Queen Rouge i Bloomers Vase.