Nyheter

Breeders' Cup Fredag

Ett av världens mest prestigefyllda meetings är Breeders' Cup som inleds på fredagen på Santa Anita i Kalifornien. Fredagen är vikt åt tvååringarna och fem löpningar är värda över 70 miljoner svenska kronor.
z191031_eclipsesportswire_John_Voorhees_01005
A'Ali tränar inför Breeders' Cup Foto: John Voorhees / Breeders' Cup

ATG har inga odds på Breeders' men de flesta andra bookmakers erbjuder fasta odds. Många länder spelar även i de stora amerikanska poolspelen där tex V5 (Pick 5) har ett väldigt lågt spelavdrag och blir populärt då det täcker alla fem Breeders' racen på fredagen.

Det hela inleds med Breeders' Cup Juvenile Turf Sprint över 1000 meter. Flera av favoriterna har dåliga utgångslägen och det tyder på att det kan bli en skräll här. 7 Kimari (e.Munnings) står i 4,33 gånger och rids av "Jimmy V" eller som han heter John Velazquez. Kimari kostade 152 000 dollar på Fasig Tipton som åring och har hittills tjänat 241 000 dollar på fyra starter. Segern senast på Keeneland togs på ett övertygande sätt. Kimari tappade allt i starten, men gick ändå runte ett kapabelt fält på tiden 1:03,3 över 1100 meter. Att missa start är sällan ett framgångsrecept och 9 Four Wheel Drive (e.American Pharoah) har varit i tät efter 800 meter vid båda sina segrar. Den obesegrade hingsten tränas av Wesley Ward och har superstjärnan Irad Ortiz i sadeln. Four Wheel Drive kostade 825 000 dollar i mars när han såldes på Fasig Tiptons specialauktion för tvååringar i träning. Vem sa att det är billigt att köpa sig framgång? Oddset är 4,50. Från Europa kommer 10 A'Ali (e.Society Rock). Simon Crisford tränar och Frankie Dettori sitter i sadeln. Han har tre Grupp 2 segrar i bältet och räcker normalt väldigt långt. Det är dock stor skillnad på att gå 1000 meter rakt fram och att ha en kurva vilket gäller på Santa Anita. Oddset är 6 gånger pengarna. Det är nu det blir intressant. Kingman-avkomman 6 Alligator Alley (e.Kingman) var spelad till favorit mot A'Ali senast men var klart slagen. Joseph O'Brien har toppform på stallet och läget är helt okej vilket även oddset på 12 gånger måste sägas vara. Galopptips tycker att 2 Band Practice (e.Society Rock) är bäst värde i racet. Hon tränas av Archie Watson och har Jamie Spencer på ryggen. Spencer är galoppens "Örjan" för att tala travspråk och hon kommer med tre raka segrar. Hon går upp i klass, men är oexponerad och garanterat vässad för att vara som bäst just nu. 15 gånger pengarna är inte fel.

Breeders' Cup Juvenile Turf rids över 1609 meter gräs och det här är ett race som bara ska gå till Europa. Eller? Man får tre gånger pengarna på att Aidan O'Brien sadlar ut 12 Arizona (e.No Nay Never) till seger och efter att ha sett Arizona kämpa mot världens bästa tvååring Pinatubo på ett bra sätt känns oddset som en bjudning. Läget är förstås ett minus, men vi räknar med att stallet skickar iväg 13 Fort Myers (e.War Front) mot ledningen och ger Arizona draghjälp. Det som gör racet extra intressant är förstås det dåliga utgångsläget för Arizona. Man segrar helt enkelt nästan aldrig från box 12 på Santa Anita över den här distansen. Från den amerikanska östkusten kommer 4 Decorated Invader (e.Declaration of War) tränad av Christophe Clement. Man kommer från en Grupp 1 seger på Woodbine över 1609 meter som gick på 1:36,34 och oddset på 5,50 lockar. Vi står dock över det spelet då vi tycker att 2 Structor (e.Palace Malice) lockar mer. Chad Brown är helt överlägsen som tränare av gräshästar och den här dyringen gick för 850 000 dollar i våras. Structor är obesegrad i två starter och även om Irad Ortiz ger upp ritten till sin bror Jose Ortiz tycker vi att det är högintressant. 6,5 gånger pengarna är mer än nog för att vi skall känna oss nöjda. Tittar man på formen i övrigt finns det många bra hästar och till exempel 3 Peace Achieved (e.Declaration of War) har bara blivit bättre och bättre och kan leda det här runt om.

Breeders' Cup Juvenile Fillies går över 1700 meter på dirten och det ser jämnt ut på förhand. Favorit på spelet är 6 Bast (e.Uncle Mo) som gick för 500 000 dollar som åring på Saratoga. Enligt Speed Ratings står det mellan Bob Bafferts Bast och 1 Donna Veloce (e.Uncle Mo). Den sistnämnda är ett sto som debuterade med seger över 1300 meter vilken togs med över nio längder. Donna Veloce kostade 800 000 dollar på horses in training i våras och även om hon är lovande måste vi varna för att speed ratingen kan vara överdriven. Oddset är 4,33. Vi har sett 4 British Idiom (e.Flashback) vara helt överlägsen i två segrar. Brad Cox tränar och mäster Javier Castellano har koll på byglarna. Vi säger pass upp till 4,50 i odds. 

Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf rids över 1609 meter. Attacken från Europa är rejäl och vi kan inte se att amerikanarna har något som kan stå emot den. Bäst av "hemmalaget" är Todd Pletchers 12 Sweet Melania (e.American Pharoah) som gick för 600 000 dollar som åring på Keeneland. Hon har styrkan som främsta vapen, men läget är dåligt och frågan är ändå hur långt det räcker mot tex 9 Albigna (e.Zoffany) som står i 4,50. Niarchos färger klär Shane Foley och segern i Marcel Boussac (Gr.1) är den överlägset bästa formen vi kan hitta i racet. Favorit är ändå 5 Daahyeh (e.Bated Breath) som under William Buick segrade i en Grupp 2 på Newmarket senast. Hon är bra, men för oss är Albignas form någonting helt annat. Vi är även imponerade av 3 Shadn (e.No Nay Never) som kommer från seger i Criterium de Maisons Laffitte (Gr.2) 17 ggr pengarna inbjuder till ett vinnare och plats spel.

Breeders' Cup Juvenile över 1700 meter dirt ser ut att vara vikt åt 1 Dennis Moment (e.Tiznow) som är grymt snabb ut, tränas av Dale Romans och har Irad Ortiz i sadeln. Maidensegern togs med 19 längder över 1400 meter och det är något man bara vill ha förklarat för sig hur det gick till. Senast på Churchill Downs blev det seger i en Grade 3 över den aktuella distansen och man förstår att oddset ligger på 2,25. Det saknas dock inte motbud och 6 Eight Rings (e.Empire Maker) är en dyring som visade en speed rating över 100 i debuten. Eight Rings kommer från seger i en Grade 1 över distansen och det lär bli knallhårt med favoriten och då är odds på 2,62 helt okej. Japanen 8 Full Flat (e.Speightstown) är jokern i leken. 50 gånger pengarna känns extremt högt då distansökningen borde vara väldigt positiv för Full Flat.