Nyheter

Botti varnar: Crowned Eagle har lika bra form som i fjol!

Publicerad
Förra året kom Crowned Eagle till Stockholm Cup International och mötte en Thundering Blue i absolut toppform.

Han kom tvåa då. I år slipper den femårige valacken möta någon, som kommer direkt från en topp-prestation i ett Grupp 1-lopp:

- Han har lika bra form som i fjol. Och han har visat att han kan hantera banan på Bro Park, säger tränaren Marco Botti som är försiktigt förhoppningsfull.
RP_MarcoBott
Får Newmarket-tränaren Marco Botti anledning att skratta på söndag? Foto: Racing Post

Stockholm Cup-hästen Crowned Eagle (e. Oasis Dream) delägs av bland andra Charlie Austin, fotbollsstjärna i Championship-laget West Bromwich Albion i England.

Crowned Eagle var med i Stockholm Cup redan i fjol, men då mötte han Thundering Blue, som precis hade kommit trea mot världseliten i Juddmonte International (Grupp 1) i York.

Det blev en andraplats, två längder slagen.

Marco Botti hade fått Crowned Eagle i träning efter treårssäsongen.

Crowned Eagle var från början i träning hos den engelske topptränaren John Gosden, och kom till Epsom Derby 2017 med två raka segrar och högt ställda förväntningar.

Men insatsen i Derbyt blev sämre än väntat, resten av treårssäsongen också.

- Jag har känslan av att han besvärades av lite småskavanker. Men mina hästägare kunde i alla fall köpa honom till ett rimligt pris på en horses-in-training sales i november, i slutet av treåringssäsongen berättar Marco Botti.

Med ”rimligt pris” menas 25 000 guineas, och Crowned Eagle är numera en ärrad Listed- och Grupp-kämpe i Botti-stallet. Någon bättre handicap har det också blivit. 

Näst senast var Crowned Eagle tvåa i en Grupp 2 i Milano, och även inför den kommande starten i Stockholm Cup på söndag, var alternativet att starta i Italien.

Botti förklarar varför det till slut blev Stockholm Cup igen:

- Ett par av de bättre engelska hästarna, som var tidigt anmälda till Cupen hos er startar inte. Och 2.400 meter är hans bästa distans, det var 200 meter kortare i det italienska loppet. Dessutom är det bra prispengar i Stockholm Cup, betydligt bättre än Italien.

Botti tillägger:

- Huvudägaren Charlie Austin spelar fotboll på helgerna, men ett tiotal delägare från konsortiet åker nog över till Stockholm. Några var med redan i fjol och tycker att de blev väldigt bra omhändertagna.

Marco Botti själv kommer dock inte till Bro Park på söndag:

- Det blir min fru Lucie som kommer med hästen. Hon brukar rida ut med honom på morgnarna, så de är ett bra radarpar. Jag blir dessvärre kvar i Newmarket eftersom vi har en ”Open House Day” här, det är en viktig social tillställning för oss tränare.

Crowned Eagle kommer i Stockholm Cup att ridas av rutinerade Luke Morris - och det är ingen vågad gissning att han kommer att ridas i front eller nära front.

- Han klarar av att dra i hårt tempo, och han står alltid hem. Däremot så har han ingen särskild slutspeed. Så han måste vara med direkt. 

Den här gången hoppas Marco Botti att Crowned Eagle kan gå ett snäpp bättre än förra året.

- Man ska inte ta för hårt på att han var fjärde i mål av fem i en Listed i Windsor senast. Det var en tight finish och han var knappt två längder efter vinnaren.

Botti, som varit verksam som tränare i Newmarket sedan 2006, avslutar:

- Jag har hört att favoriten Square de Luynes är bra. Men min häst har ett högre formtal än den andra brittiska hästen Amazing Red, och han har visat att han klarar av banan på Bro Park. Dessutom har han dragit en bra startbox. Vi skärper upp honom med sidoludd den här gången, och jag hoppas och tror att han är med och gör upp om det.