Nyheter

Bookies får kritik för att ha "bromsat" insatser på Dettori

Publicerad
En diskussion om bookmakers etik har dragit igång i England, efter förra veckans och helgens Royal Ascot-tävlingar.

En del bookmakers och spelföretag får hård kritik för att ha vägrat ta ackumulerade vad, exempelvis på fyrlingar eller femlingar med Frankie Dettori.

Detta får även kritik internt i branschen.
RPAAl
Frankie Dettori och en "flying dismount" efter att A'Ali blev hans första seger av fyra i torsdags. Bookmakers var inte lika glada. Foto: Racing Post

Frankie Dettori vann som bekant de första fyra loppen på Royal Ascot i torsdags.

Många ”småspelare” tycker om att slå vad om denna typ av företeelse, eftersom det kan bli en bra utbetalning på en liten insats.

Men till skillnad från exempelvis ATG:s spel, där alla ”punters” spelar enbart om de insatser som gjorts i spelpoolen, så tillämpar engelska bookies inte den typen av spelpott.

Fasta odds på förtidsvad innebär i praktiken, att spelobjekt med skyhöga odds gör att bookies kan ”go bust”: alltså tvingas betala ut mer än vad de egentligen har råd med, till ”punters”.

Enligt Racing Post, så tycker en del företrädare att det är fel väg att gå, att vägra ta spel på vissa jockeys – som inträffade nu i helgen.

Även en gigant som bet365 vägrade nämligen att ta ackumulerade fyrahästars- eller femhästars-spel på Dettoris ritter på fredagen och lördagen, efter torsdagens uppvisning. 

Sky Bet följde efter bet365 på lördagen och tog inga spel där Dettoris tre bästa möjligheter på pappret ingick på samma ”lapp”.

Denna typ av ”accumulators” har varit populära sedan Frankie Dettori vann sin ”Magnificent Seven” (samtliga sju lopp samma dag, på Ascot) år 1996. 

Men Ben Keith, executive på spelföretaget Star Sports, tycker att det är etiskt och moraliskt fel att vägra ta spel på en enskild jockey.

Att ”åka på en smäll vart tionde år” måste man kunna leva med, anser han.

Han menar att de legendariska spelentreprenörerna hade vomerat på denna typ av beteende från bookies.

- Joe Coral, William Hill och Cyril Stein måste ha vänt sig om i graven, sa Keith.