Nyheter

Även Telecaster efteranmäld till engelska Derbyt

Redan förra veckan berättade Galopptips.se att Aidan O’Briens Sir Dragonet skulle efteranmälas till lördagens Epsom Derby nu på måndagen - för en dryg miljon kronor.

Definitivt är nu också att Dante Stakes-vinnaren Telecaster är efteranmäld.

Sir Dragonet lär bli derbyfavorit – och Telecaster kan vara värsta motbudet.
Telecaster
Efter segern i Dante Stakes i bara sin tredje start tas Telecaster, här med sin jockey Oisin Murphy, på största allvar i Epsom Derby på lördag. Foto: Racing Post

Tränaren Hughie Morrison fattade beslutet tillsammans med ägarna Castle Down Racing, efter att Telecaster sträckt ut i en gallop över fem furlongs på måndagen under jockeyn Oisin Murphy.

Att efteranmäla på det här sättet, måndagen före Derbyt, kostar 85 000 pund, en dryg miljon kronor.

Förstapriset i Epsom Derby är 920 000 pund, ungefär 11,2 miljoner kronor.

Telecaster (e. New Approach) vann alltså Dante Stakes i York. Och backar man bandet till början av millenniet så har följande Dante-vinnare även fortsatt med att vinna Derbyt på Epsom:

North Light (e. Danehill) 2004, Motivator (e. Montjeu) 2005,  Authorized (e. Montjeu) 2007 och Golden Horn (e. Cape Cross) 2015.

Dante Stakes är en av de löpningarna som betraktas som ett sorts "Derby trial" i England, men till skillnad från tidigare så reds det i år bara 16 dagar före Derbyt. Som rids den första juni på Epsom Downs (engelska Derbyt rids alltid den första lördagen i juni).

Även om tre andra tränare har sju derbysegrar tidigare, siktar Aidan O’Brien på att bli den första tränaren i ”modern tid” att lyckas med detta.

Han tränar flera av hästarna i årets upplaga, åtta av de 15 som står kvar på årets racecard, varav under måndagen efteranmälda Sir Dragonet (e. Camelot) alltså lär bli favorit.

Det engelska Derbyt har ridits sedan 1780, distansen är 2.420 meter.