Nyheter

Auktionstider

Publicerad
I helgen är det dags för den svenska åringsauktionen på Bro Park. Auktioner runt om i världen har varit framgångsrika den senaste tiden och det finns all anledning att se fram emot auktionen med tillförsikt.
Screenshot_2019-09-27_at_12.58.3
Det här är den åring som får högst betyg av Patrick Wahl Foto: screenshot från Saef.se

Både i England och på Irland, i Frankrike och i Tyskland visar det sig att toppen slår nya rekord. Medelpriserna går upp jämfört med medianen. Det här mönstret sågs även på Keeneland i USA. När säljarens förväntningar inte nås blir det återrop och tyvärr finns det hästar helt utan efterfrågan. För välstammade hästar och för hästar med intressant kroppsbyggnad finns det dock ett stort intresse. 

Det är inte ens en månad kvar till Jockeyklubbens Magic Million med en miljon i prissumma. De fem högst rankade hästarna just nu är Silent Night (e.Night Of Thunder) som köptes åter av Rävdansen för 280 000 kronor. Tvåa är Ascot Brass (e.Juniper Tree) som gick för 140 000 kronor till Niels Petersen. Rise N Shine (e.Barocci) köptes åter av Rävdansen för 180 000 kronor. Ingen av dessa har något syskon på auktionen vilket innebär att konkurrensen till Magic Million 2020 är begränsad! Den med fjärde mest poäng är Drogheda (e.Dragon Pulse) som Håkan Birger köpte in för fyndpriset 25 000 kronor. Billigt är inte lika med dåligt. Drogheda har heller inget syskon på auktionen och det har heller inte I Rely (e.Reliable Man) som gick åter till Staffan Lidbeck för 200 000 kronor. 

Förutom den svenskbonus som utgår till alla svenskuppfödda hästar finns alltså Jockeyklubbens Magic Million som ett extra incitament. Det är ett fint värde på "lottsedeln" som följer med varje köp och med tanke på att förstapriset är 500 000 kronor ger man endast upp 1 % av "värdet" per höjning av budet på 5000 kronor. Även om alla självklart vill vara med och slåss på högsta nivån sitter det inte ivägen att ha en välbetald löpning där du redan nu i katalogen har anmälningslistan framför dig.

En rolig detalj och en spännande häst är nr 36 Home And Dry (e.Eishin Dunkirk) som är undan Asuncion (e.Most Welcome). 2014 såldes ett helsyskon under namnet Home And Dry men under namnet Barny sprang den in över en miljon inklusive bonus. Barny gick för 35 000 kronor och gissningsvis kommer köparna kriga längre om Home And Dry den här gången. 

Patrick Wahl ligger i toppen av tränarligan och tränar Silent Night som är favorit att ta hem auktionslöpningen. Galopptips tog några ord med Patrick inför auktionen.

--  Jag tycker att det är en bra katalog sett till helheten. Kvaliteten är bra och om jag ska nämna någon tycker jag att nr 50 är en standout. Vad gäller Auktionslöpet är det förstås en viktig faktor. Jag har varit med och segrat där tidigare och har ju Silent Night i år. Särskilt om man har en grupp nya ägare är det viktigt att kunna visa på tidiga framgångar och då är Auktionslöpet en morot. Är det äldre ägare kanske man även kan titta på hästar som förmodligen blir lite senare om det har en hög potential alltså. Jag tycker det blåser bra vindar i Svensk Galopp just nu. Vi har fått vintergaloppen tillbaka och så vidare. Jag är förhoppningsfull och jag har ju haft ett bra år också, berättar Patrick Wahl.