Nyheter

Åtminstone en seger till Europa

Publicerad
Amerikanarna har krossat "Team Europa" under Breeders' Cup och till stor del beror det på att dominansen när det gäller gräs är bruten. Gräsracing växer enormt i USA och man har redan fått fram toppar som gör att det inte räcker att skicka vem som helst över Atlanten.
z_191102_eclipsesportswire_Alex_Evers_0475
Utvändigt går Iridessa förbi Vasilika för att ta en seger för Europa. Foto: Alex Evers / Breeders' Cup

Iridessa (e.Ruler of the World) var starkast till slut under Wayne Lordan som gav Iridessa ett perfekt race. Tränar gör en O'Brien. Dock inte Aidan utan sonen Joseph Patrick O'Brien som verkligen har visat talang för yrket. Det var Mirth (e.Colonel John) som satte en mördande pace i fronten. Gräset har ridit extremt snabbt hela meetinget och Wayne Lordan hittade den perfekta avvägningen mellan att ligga med längst fram och att avvakta som trea utan att någonsin vara längre än fem längder från fronten. Över upploppet hade Mirth fyra längder ned till den jagande Iridessa, men dessa åts upp i ett nafts och det var bara Vasilika (e.Skipshot) som hade legat med som tvåa som kunde gå med Iridessa och bjuda på lite kamp. Bakifrån kom ingen. Här ser ni racet.

I Breeders' Cup Sprint över 1200 meter var Mitole (e.Eskendereya) storfavorit. Här hade jockeys upptäckt att ledningen var bra och Shancelot öppnade 400 på en 21 tid! 800 gick på 44 och nu hade Ricardo Santana klokt nog inte legat på väntan utan styrt ut till attack i tredjespår. Med hjälp av ledningen och innern såg Shancelot ut att rinna undan, men Mitole är ett monster och gick förbi till en säker seger. Efter att en antal outsiders segrat lät spelarna Mitole gå upp till 2,80 i odds. Tiden blev 1:09.0 på en bana som var allt annat än snabb. 

Uni (e.More Than Ready) gav Chad Brown ännu en grässeger och Galopptips ord om Brown som världens bäste grästränare blev inte emotsagt den här helgen. Här gick det galet fort från början och efter första 400 på 22,7 gick andra på 22,5 vilket blev för tufft för de som var med i fronten. Joel Rosario på Uni började längre bak, men tog Uni framåt när ledarnas fart började dö ut och in på upploppet var Uni i front och kunde hålla undan efter dagens jockeyprestation. Här ser ni racet

Storfavoriten Midnight Bisou (e.Midnight Lute) fick ingen drömritt av Mike Smith. Serengeti Empress (e.Alternation) hade forcerats till ledning och såg strålande ut i den positionen. Joe Bravo hade tidigt insett faran med starke Blue Prize (e.Pure Prize) och sökte tidigt kontakt med täten medan Mike Smith låg mer nöjd. När attacken från Midnight Bisou kom hade Blue Prize redan fått first run och segern togs med över en längd vilket ni ser här.

Segermaskinen Bricks And Mortar (e.Giant's Causeway) visade sig (här) som väntat bäst för dagen i Breeders' Cup Turf. Vi hade väntat oss seger, men det var hårt i mål och Bricks And Mortar hade tur med lucka in på upploppet vilket normalt inte händer i amerikansk racing. Bricks And Mortar tränas av ingen annan än Chad Brown som totalt tog tre segrar i årets Breeders' Cup. Oddsaren United (e.Giant's Causeway) stretade emot bra som tvåa och Anthony van Dyck (e.Galileo) kom starkt som trea efter en hopplöst avvaktande ritt.