Nyheter

Appelina säger tack och adjö på Bro Park

Appelina, som varit Skandinaviens mest framgångsrika sto de senaste åren, saknas i startlistorna till stordagen på Jägersro på söndag.

Men den 20 oktober startar hon på Bro Park – hennes sista start innan hon går till avel.
Appelina_9065_1
Appelina och Jan-Erik Neuroth besegrar Maktoum-familjens Maamora (tränad av Simon Crisford) på Bro Park förra månaden. Foto: Elina Björklund

Wido Neuroths Appelina (e. Appel Au Maitre / u. Wings Of A Dove) startade senast i Lanwades Stud Stakes på Bro Park, ett lopp som hon vann före den treåriga engelska gästen Maamora (e. Dubawi).

Sexåriga Appelina har tjänat drygt 4,8 miljoner kronor i karriären via 16 segrar på 34 starter.

Hennes nästa start blir Listed-loppet Fillies and Mares Stakes över 2.100 meter på Bro Park den 20 oktober.

En seger där skulle ta henne över fem miljoner kronor intjänat.

- Det blir hennes sista lopp, berättar Wido Neuroth.

Alternativet hade varit Peas And Carrots Mile mot hingstarna på Jägersros dirt nu på söndag… ett lopp där en viss Duca Di Como (e. Clodovil) startar.

- Det var distansen som avgjorde. Den längre distansen på Bro Park är lite bättre för henne, och hon trivs på Bro Park bara banan är normal.

Appelina går således till avel efter den här säsongen och diskussionen om lämplig partner är redan igång.

- Hon har vunnit några inteckningar i Lanwades-löpningarna och det troliga är att det blir en Lanwades-hingst, förutsatt att det finns plats hos Sea The Moon, eller deras nya hingst Study Of Man. Skulle det finnas restriktioner på det, så får vi ta en ny diskussion jag och ägarna, säger Wido.

Fyraårige Study Of Man (e. Deep Impact) vann franska Derbyt, Prix du Jockey Club i Chantilly, förra året tränad av Pascal Bary.

Sea The Moon (e. Sea The Stars) vann tyska derbyt med elva längder 2014, han har redan lämnat Grupp-vinnare och i Skandinavien har han till exempel presenterat sig via Privilegiado, årets norska Derby-vinnare.

Även om Wido Neuroth inte startar Appelina på Jägersro, så startar han Baltic Eagle (e. Adlerflug) och Bokan (e. Soldier Of Fortune) i Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning över 2.400 meter, och Dardenne (e. Footstepsinthesand) i Malmö Hösthandicap över 1.200 meter.

Han säger att samtliga tre har form nog att blanda sig i segerstriden.

- Det stora frågetecknet är hur Baltic Eagle hanterar Jägersros dirttrack.  Han fungerar bra på Övrevolls sandbana, men det är ändå ett frågetecken för banan på Jägersro för hans del.

Baltic Eagle är i fin form och kommer från seger över 3.200 meter på Bro Park, och då det bara är fem hästar med i Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning (Listed) på söndag, så det finns det givetvis inget att förlora på att prova.

Dessutom kan Wido bli svensk tränarchampion i år, han är just nu som tvåa inblandad i en hård strid med bland andra Patrick Wahl, Lennart Reuterskiöld jr och Bent Olsen.

- Det är klart att det skulle betyda en del för mig om jag lyckades bli svensk tränarchampion i år. Jag har varit det några gånger tidigare, men folk glömmer fort.