Nyheter

Anthony van Dyck tog hem Derbyt

Publicerad
Det blev en komfortabel seger för Ballydoyle i Derbyt på Epsom. Av stallets sju starthästar hade man fem bland de sex första. Det var dock ett härligt målfoto med fyra hästar inte långt från segraren.
RP_ID0035018
Seamie Heffernan får segertavlan av Anthony Van Dyck Foto: Mark Cranham / Racing Post

Det var Sovereign (e.Galileo) och Norway (e.Galileo) som anförde fältet. Båda tränas av Aidan O'Brien som såg till att tempot hölls uppe genom den taktiken. När attackerna kom efter Tattenham Corner såg det ut att bli en kamp mellan Madhmoon (e.Dawn Approach) under Chris Hayes och favoriten Sir Dragonet (e.Camelot) . Madhmoon gick segrande ur den kampen och höll ifrån sig de sena attackerna från Japan (e.Galileo) och Broome (e.Australia). Madhmoon kunde dock inte värja sig mot Anthony van Dyck (e.Galileo) som dök invändigt och var snabbast av alla de sista 400 metrarna. 

Det var den sjunde segern i Derbyt på Epsom för Aidan O'Brien vilket är tangerat rekord. Den första segern tog O'Brien med Galileo, passande nog far till årets segrare. 

Seamie Heffernan berättade i segerintervjun att han visste att Anthony van Dyck skulle stå distansen. Det var ett bra genrep i Lingfield Derby Trail och han hade gått bra mot starkt motstånd på för korta distanser som tvååring. Här kan vi ur Skandinavisk vinkel notera att Christmas som står i Danmark nu inte var långt efter Anthony van Dyck i Galileo Futurity Stakes (Gr.2) på Curragh. Aiden O'Brien påpekade i sin segerintervju att han var otroligt glad över att Heffernan äntligen fick segra i Derbyt efter mängder av goda placeringar och flera års hårt jobb på Ballydoyle.