Nyheter

Ännu en vårpremiär – vad säger tränarna?

Publicerad
Så var det dags för vårpremiär på Bro Park med både en spännande V4- och V5-omgång. Lunch Dubbeln rids som lopp 3 och 4. Känslan vi fick när vi pratade med tränarna inför Jägersro Galopps vårpremiär i söndags var att vinterträningen har gått bra men att det finns en viss osäkerhet gällande hästarnas status för dagen. Vi fick en likadan känsla inför dagens tävlingar och vi citerar oss själva med orden: ”Det är inte så konstigt förstås. En vårpremiär är alltid en vårpremiär och det kan vara svårt att sia om formen.” Vi hoppas ändå att de intervjuade tränarna kan räta ut några frågetecken innan ni lämnar in era spel.
elzkdj9mu4nx66lxhqc
Swinging Of Venice vinner knappt före Sir Duke. Hur går det idag? Foto: Elina Björklund

V4-1 Bro Park lopp 1, 1600 meter DT

V4-spelet inleds med en 3-årslöpning över medeldistans och vi tror att det kommer att stå mellan Snowfoot (2) och Falkor (3) i första hand även om motbud inte saknas. 

Snowfoot är en knepig häst men han har lugnat sig lite. Första målet för honom är 2000 Guineas så därför testar vi nu på 1600 m. Han är dock inte helt pålitlig ännu men jag har segerförhoppningar om han sköter sig, säger Caroline Malmborg.

Bro Parks champion och största tränare heter Patrick Wahl och han har två lovande treåringar i startfältet i Falkor (3) och Clapper (4). Han har allmänt sett haft en bra vinter med goda träningsförhållanden och förberedelserna inför huvudsäsongen har varit goda. Av hans båda hästar har Falkor startat under vintern. Notera också att Clapper är anmäld till söndagens tävlingar på Bro Park och kommer starta där över 1200 meter om han tar dagens lopp på ett bra sätt. 

– Falkor är en fin häst som jag har en del förväntningar på under säsongen. Jag är nöjd med förberedelserna. I förra loppet blev det ett alltför offensivt lopp – det blev fel upplägg. Clapper tror jag kommer att behöva loppet. Jag är också lite osäker på distansförmågan hos honom. Han startar också på söndag om allt går bra. Jag hade hellre sett att 1200-metersloppet på söndag hade kommit före detta lopp över 1600-meter. Jag har satt på sidoludd på båda hästarna då jag vill att de är fokuserade.

Vad säger tränarna till övriga hästar i fältet? 

Bearman (1) var det ett fall framåt för senast när han vann. Ändå gick han med bromsen i större delen av loppet och Andreas (Tapia Dalbark) ”red finish i typ 2000 meter” (av 2100 meter). Han har en del kapacitet och även om han mognat en del så har han en bit kvar tills han kan räknas som pålitlig. Vi tar en stor chansning och plockar av honom blinkersen. Det är svårt att sia om chanserna men om allt klaffar så kan han vara bland de tre. Så pass mycket har han visat i träning, säger Annika Sjökvist. 

Redaktionen har stor respekt för Annika Sjökvist fina stallform och hon uttrycker tillfredsställelse kring hur stallets hästar mår i allmänhet och att de känns bra och fräscha allihop – även de som startade i vintras. 

Lite senare under intervjun så tillägger hon också: 

– Av alla hästar i mitt stall så känns Arabianranta och Bearman bäst i träning. 

De orden skall definitivt tas på allvar. Bearman kan bli att räkna med och Arabianranta får vi anledning att återkomma till – han startar nämligen på söndag. 

Catharina Vång startar fint stammade High Peak (5). Han har än så länge bara hunnit med ett kval i hennes regi.

– Vi har inte hittat några fel på honom men han var ”trött i blicken” när han kom till oss. Han är fruktansvärt stark att rida och ligger på som en demon hemma i träningen. Jag vill inte börja med att starta honom på en kortare distans utan 1600 meter blir bra. Hans far, Fascinating Rock, stod distans och utvecklades som äldre. High Peak är mycket mer harmonisk nu än när han kom och jag tror inte att han gör bort sig.  Kanske blir det ännu längre distanser framöver? Jag vill se honom gå bakifrån, andas och koppla av. Det är min plan så får vi se hur långt det räcker. Jag misstänker att han kan ha sprungit på ett andetag när han startade i Storbritannien. 

Tränare Ylva Brandt har också haft goda förberedelser under vintern. Hon tar ut Swipe Right (6).

– Hon vann ett lopp i vintras. Det var ett lopp som blev lite märkligt ridet förstås. Nu är det klart tuffare men distansen är en fördel för henne. Hon har tränat på fint och ser bra ut i träning. Vi får se. Jag vill inte sia om chanserna.

V4-2 / V5-1 Bro Park lopp 2, 1200 meter DT

Per Anders Gråberg gör comeback och som ni kanske har läst här på Galopptips.se igår så är han segersugen och har stora förhoppningar på vårt spikförslag, Laoch Liath (1). Tränare Anna Klasson tränar i Bålsta och har nära till Bro Park. 

– Han är väldigt liten men har ändå växt under vintern. Det känns som om han är i form och han är motiverad i träningen. Det blir PA:s (Gråberg) jobb att hålla honom motiverad i själva loppet. Han hoppar av bra men droppar sedan ner och det gäller att ryttaren inte slappnar av för mycket. Då slappnar han av och hamnar för långt efter. Han är som en cykel – ”trampar du inte så rullar du inte”. Han tycker det är roligt att tävla och spurtar alltid på slutet men ligger man sist så blir det ju ofta för långt fram. Min förhoppning är att vi har hunnit träna tillräckligt mycket och får han bara en bra position och inte bli instängd från sitt innerspår så kan detta gå vägen.

Motbud finns definitivt även om tränarna till dessa generellt sett ligger lågt. 

– Jag har inte så stora förhoppningar på Scytale (2). Hon går mest ut för att få ett lopp innan grässäsongen. Motståndet ser hanterbart ut men jag är inte jättenöjd med henne i träningen för dagen, säger Nathalie Mortensen hos tränare Annette Stjernstrand.  

Princefortyfour (3) kvalade godkänt och har skött träningen som han skall göra. Han kanske inte är någon ren sprinter men första gången ut så får vi prova över 1200 meter. Jag tror han blir bäst över 1400–1600 meter framöver. Han är ingen ”dunderhäst” men skall kunna vinna ett maidenlopp. Debut är debut, spekulerar Henrik Engblom.  

Dimeadance (4) har kommit i gång sent. Det har varit lite stopp på vägen för henne. Jag hade storasyster Ella Fitz men de är totalt olika. Hon visar inte så mycket i träning men jag tror att hon besitter viss kapacitet. Hon måste få komma ut och starta för att få rutin. Jag hoppas att polletten trillar ner, säger Ylva Brandt. 

Sandra Brolin har dragit ner lite på antal hästar men har haft en helt okej vinter. Hennes första häst ut efter vinteruppehållet är Skyler (6)

– Det ser ut som att det handlar om att få pengar för Skyler. Det finns några som känns lite bättre än henne i loppet men en slant kan det som sagt bli. 

Tränare Wahl låg lägre än vattenlinjen när Winchester (7) skulle göra debut förra året och även om han inte uträttat några stordåd så har han ändå presterat bättre än förväntat i sina två starter hittills.  

– Han verkar vara mera av en löphäst än en träningsfantom. Han är lite förbättrad och kan nog vinna ett maidenlopp. Han kommer att trivas bättre med fäste i banan, varnar Patrick Wahl.  

V4-3 / V5-2 Bro Park lopp 3, 1200 meter DT

En silverhandicap över sprinterdistans är dagens tredje lopp och det är sannerligen inte lättlöst. Claes Björling har två hästar till start och vi rankar hans Hypochondriac (1) först vilket känns naturligt även om Stonefield Flyer (10) har tre raka segrar under vintern. 

– Jag har hållit i gång mina hästar hela vintern och de är väl förberedda. Vad avser Hypochondriac så har hon varit brunstig de senaste fem-sex dagarna. Om hon inte lider av det så är hon väl förberedd. Jag har en bra lärling och ett bra spår. Hon har dock varit lite ojämn och i de sista loppen så hade hon några problem som nu är åtgärdade. Visar hon upp sin tidigare form så har hon chans. Stonefield Flyer har varit duktig i vinter. Viktmässigt har han gått upp många kilo på sina segrar. Han tränar bra men jag ligger lite lågt. 

Patrick Wahl tränar också två hästar i loppet. 

Fury The Bullet (3) är kastrerad nu. Han har varit väldigt upp och ner och han har haft en testikel ”i kanalen” som kan ha stört honom. Jag tror han kommer att fungera bättre som valack. Double Cash (7) känns fräsch och han brukar gå bra efter vila. Han har haft en massa småproblem men allt är bra med honom nu. 1400 meter hade varit bättre men han har vunnit på 1200 meter också. Han är rätt så snabb ut ur boxarna.  

Alice Elmerskog har haft en jättefin vinter som tränare med fina framgångar. Hon berättar att uppehållet nu har varit bra men inte lika bra som förra året. Hon är dock nöjd med stallet för dagen och startar nyförvärvet Heart Of Dreams (5). 

– Heart Of Dreams har jag haft sedan i januari. Fredrik (Janetzky) känner henne sedan tidigare. 1200 meter kan vara i kortaste laget men hon är väl förberedd. 

Caroline Malmborg sätter på blinkers på Sharp Eye (6). 

– Han har gjort det bra med sidoludd men vi skärper upp honom med blinkers denna gång. Han vann ju tre segrar 2019 och en 2020 men den senaste tiden har han inte vunnit. Han är en jämn och rolig häst att ha i träning och är en av flera i ett öppet handicaplopp.

Sandra Brolin tar ut Fast And Free (8).

– Hon känns jättefin i träning men är inte stenhårt vässad inför detta lopp. 

En häst som såg ut som en högexplosiv bomb i sista starten innan uppehållet var Jungle Dream (9). Han vann då. 

Kan han vinna igen trots fem kilos höjning?

– Jag tror att han motsvarar höjningen. Han fick 69 som treåring och det var innan jag såg att han behövde halsopereras. Han är dessutom kastrerad sedan ett tag tillbaka och jag är försiktig optimist. Han skall klara 70 i formtal, säger Catharina Vång. 

V4-4 / V5-3 Bro Park lopp 4, 2350 meter DT

Vårens första stayerlopp ser inte lättlöst ut. V4-avslutningen tror vi dock kommer att handla om två hästar. Segermaskinen Swinging Of Venice (4) rankar vi först. 

– Han ser jättefin ut och har lagt på sig ännu mer vikt och muskler. Han är ingen träningsnarkoman och det är svårt att säga hur vässad han är. Han har också höjts mycket i formtal. I det sista loppet förlorade han och det berodde på att det var en alldeles för lös bana då. En tung bana klarar han men det får inte vara löst. När Zäta är med kan det bli fart på loppet. Lady Of Jazz är den jag har störst respekt för och det står nog mellan dem, säger Annika Sjökvist. 

Lady Of Jazz (8) tränas av Patrick Wahl. 

– Jag är helt nöjd med att vara bland de två. Hon var ruggigt bra över aktuell distans näst senast. Jag har stor respekt för Swinging Of Venice. 

Värst emot de två förstahandstippade är nog Zäta (5). 

– Han känns väldigt, väldigt fin i träningen. Frågan är om han står distansen redan nu? Det kan fattas lite luft, säger Sandra Brolin.  

Henrik Engblom sadlar ut Absolut Spirit (2)

– Han har utvecklats en del under vintern. Han är urstark och har jobbat trevligt. Hans formtal är acceptabelt. Han är väl förberedd och skall ha en bra segerchans. Visserligen beror det på lite på löpningsförloppet men jag tycker att han skall vara med och slåss om segern om det klaffar.

Vinterträningen har gått bra för hemmatränaren Nadja Bellander. Hon startar årets segerrikaste häst på Bro Park 2020 och han har färsk form. 

Sir Duke (3) har startat under vintern. En lös bana är inte riktigt bra och det var nog förklaringen till att det inte bet riktigt i spurten för honom i de sista två starterna. Han står bättre till med vikten nu mot flera av motståndarna som han tidigare fått ge vikt. Luften skall räcka och han har tränat på sedan vinterstarterna.

Littleredcorvette (7) har generellt sett gjort det väldigt bra i sin karriär. Hon var inte bra i de två sista loppen under hösten men under uppehållet har hon tränat fint och jag är väldigt nöjd med henne för dagen. Men, det är trots allt årsdebut och hon kan behöva loppet, menar Ylva Brandt. 

V5-4 Bro Park lopp 5, 1200 meter DT

Här tror vi hårt på Appelbloom (1). Vi har frågat tränare Nathalie Wiklund: 

– Vinterträningen började bra men sedan jag flyttade in några hästar på banan (Bro Park) så har två av tre hästar där varit sjuka. Appelbloom var en av de tre men har varit frisk hela tiden. Hon har fått jobba en del ensam till följd av detta. Hon har nästan varit överfrisk och väldigt ivrig när hon tränat. Hon är startklar men behöver loppet i kroppen. Det är första gången i mitt liv som jag inte är nöjd med spår ett. Jag är rädd för att hon kan bli överexalterad och får hon då tryck på sig så kanske inte luften räcker?

Ett motbud skulle Ruby Dream (4) kunna vara som gör debut för Annette Stjernstrand. 

– Han är en jättefin liten häst – han ser ut som en ponny. Ruby Dream har egentligen inte visat något i Storbritannien men får han allt att stämma så tror jag att han kan vara lite bättre än så. Han är väldigt het i träning och det gäller att få honom att slappna av och andas ordentligt i loppet. Vi vet inte så mycket om honom när det kommer till hur han kommer att agera i lopp då det är debut för oss. Här hemma tränar han jättebra och vår träningsbana är ganska tung. Han jobbar tillsammans med Scytale (startar i lopp 2) och var bättre än henne i det senaste jobbet. Jag kommer att cantra sist till start, berättar Nathalie Mortensen.

V5-5 Bro Park lopp 6, 1400 meter DT

Årets första lopp för våra arabiska fullblod står för dörren i och med dagens sista lopp denna premiärdag. Vi har fått tag på championtränare Maria Hagman-Eriksson som berättar att hon inte kunnat jobba sina hästar i några snabbare tempon hemma på gården under våren. 

– Den jag hoppas mest på är Roslyn (8). Både Ganjer (3) och CR Tahfeem (4) behöver loppet. Det känns som om jag har större möjligheter i söndagens lopp på Bro Park. 

Galopptips.se har all anledning att återkomma på fredag angående söndagens chanser för Maria Hagman-Eriksson. 

Annika Sjökvist har ett nyförvärv i Highland Queen (2) som gör debut i hennes regi. 

– Hon har varit i stallet några månader nu och skött träningen jättebra sedan dag ett. Hon är okomplicerad men har varit lite blek i loppen som hon gjort utan att jag har hittat några fel på henne. Vi hoppas att hon kommer att komma bakifrån på speed. Lopp är lopp och primärt skall hon lära sig att koppla av. På sikt kommer hon bli fin.