Nyheter

Annika Sjökvist tränade Arabianranta var bara bäst i Jockeyklubbens 2000 Guineas

Publicerad
Inför Jockeyklubbens 2000 Guineas talades det bland annat om Wishformore, Yrroll, Cash, Prince Charming och Joker Face. När loppet hade avgjorts var vinnaren en helt annan nämligen den stora överraskningen Arabianranta tränad av Annika Sjökvist på Bro Park och riden av Ulrika Holmquist.
Arabianranta_136
Arabianranta i vinnarcirkeln efter Jockeyklubbens 2000 Guineas Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Annika Sjökvist tränare på Bro Park fick tränarkarriärens hittills största seger när Arabianranta (e. Helsinki ) uppfödd av Scanstar Farm AB ägd av Stall Ladybird ställde till med en riktig sensation i Jockeyklubbens 2000 Guineas. Arabianranta spurtade ner länge ledande Yrroll sista biten in mot mål till en säker seger. 

I sadeln på Arabianranta satt jockeyn som är hetare än någonsin just nu Ulrika Holmquist. Ulrika som red fyra vinnare på fem möjliga ritter på Gärdet på den svenska nationaldagen följde nu upp veckan efter med att vinna sitt största lopp hittills klassiska 2000 Guineas. Det här var tredje gången i historien som en kvinnlig ryttare vann det här loppet. Segrarna för en kvinnlig ryttare tidigare i det här loppet togs av Lotta Broström som red Jan Malmborg tränade Rutger Royal till seger 1987 och Yvonne Durant som både tränade och red Arcus 2008.

Annika Sjökvist du har tagit ditt livs största seger som tränare så här långt. Hur känns det nu ett par timmar efter segern?

-Det känns helt fantastiskt. Det här är min passion. Att få hålla på med min dröm och att sedan få en sådan här seger är ju bara så härligt. Det betyder så otroligt mycket för mig och alla i stallet. Vi är så lyckliga just nu. Jag har haft haft två femteplaceringar i Norsk 2000 Guineas tidigare med Jakastar (e. Zebedeee) och Color Me Crazy (e. Clodovil), men det här slår så klart allt annat berättar en lycklig Annika Sjökvist om dagens framgång. 

Hur fick du tag i Arabianranta?

-Jag hade sett bilder på honom och blev nyfiken på honom utöver det tyckte jag det var en intressant mamma på honom. Peter Lundberg besiktade honom på den danska åringsauktionen åt mig och vi fick Arabianranta för 25.000 danska kronor minns Annika.

 

Hur var förhoppningarna innan loppet?

-Han fick en bra uppladdning i senaste loppet när han avslutade med bra fart över mål på kort distans. Förhoppningarna var att han skulle kunna göra ett bra lopp och kunna få med sig en peng om allt stämde. Konkurrenterna hade ju dokumenterad form på gräs och det var ju de stora tränarna som fanns med som motståndare med sina fina hästar bland annat tyckte jag att Yrroll såg väldigt bra ut vid sin vinst. Ulrika och jag hade pratat om att få ryggen på Yrroll vore drömmen för att sedan kunna utmana sista biten, det hade varit det optimala upplägget om allt fungerade med maximal klaff. 

Vad tänkte du under loppets gång? 

-Jag såg tidigt att Arabianranta fick en fri löpning och ingen var nära honom. Han fick ryggen på Yrroll precis som vi talat om. När Ulrika vred ut tänkte jag först, men vad gör hon. Samtidigt som den tanken slog mig förstod jag att Ulrika måste känna att han hade en hel del krafter kvar. Inte ens när de gick över mål hade jag helt förstått att Arabianranta hade vunnit. Nu har jag hunnit se loppet flera gånger och han går ju med bra fart hela vägen in mot mål berättar en nöjd Annika.

 

Hur är Arabianranta annars och hur mår han nu efter loppet? 

-Han har en väldigt fin aktion. Arabianranta är snäll men samtidigt lite barnslig och inte helt lätt alltid. Vi har jobbat väldigt mycket med honom i stallet och försökt att få honom att slappna av då han har varit väldigt spänd och har haft lätt att skärra upp sig. 

Han ser ut att ha tagit loppet väldigt bra avslutar Annika Sjökvist som idag skrivit in sig i den svenska galopphistorien genom att ha vunnit Jockeyklubbens 2000 Guineas 2019.