Nyheter

Andreas Tapia Dalbark om sina chanser på onsdag lunch

Publicerad
Ett av skandinavisk galopps framtidsnamn är Andreas Tapia Dalbark som gör sitt första år som proffs. Just nu ligger han sjua på listan över segerrikaste jockeys i Sverige. Förra tävlingsdagen hade Andreas fyra ritter på Jägersro, det blev två segrar, en andraplats och en tredjeplats. På onsdag lunch på Jägersro så har Andreas fem ritter och Galopptips har hört vad Andreas tror om sina möjligheter till framskjutna placeringar.
DSC_740
Andreas Tapia Dalbark tror hans bästa chans på onsdagen är Ruby Starlight i V4-2. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Jobbar du hos någon speciell tränare?

-Jag är freelance, men rider i första hand ut mycket för Roy Arne Kvisla. Han har många fina hästar och jag trivs väldigt bra med att hjälpa till där. Per-Anders Gråberg är förstajockey i stallet, men Roy har så många bra hästar så man får fina ritter. 

Vad du tycker om din säsong så här långt i år?

-Jag är så klart väldigt nöjd med min första säsong som jockey och gör mitt bästa år så här långt i inridna pengar. Med det sagt så är det klart jag vill göra ännu bättre ifrån mig. Det har rullat på bra under säsongen framförallt på Bro. På de övriga banorna har det varit svårt att få ritter även om det senaste tävlingsdagen på Jägersro blev en del. Nu tänker jag avancera upp i statistiken det är inte mycket som skiljer.  Jag har siktet inställt på att bli fyra i statistiken innan året är slut, säger Tapia Dalbark.

Vad ser du som dina höjdpunkter under året?

-Det måste vara när jag vann Bro Park Trial med Realize Rock, det finns inte så många lopp med 400 000 kr till vinnaren. Det var också extra roligt då det var en häst som jag ridit i träning. Mr Kygo i Mischa Khans Minnslöpning häromveckan är så klart också en av höjdpunkterna under året, berättar Andreas Tapia Dalbark.

Du har fem intressanta ritter på onsdag lunch vad har du för funderingar om möjligheterna?

-Inspirator (lopp 1) har jag inte ridit tidigare. Han verkar ha bra form och har visat att han fungerar på dirt. Det ska vara en ok chans.

-Ruby Starlight (lopp 2) tycker jag egentligen har en ännu bättre uppgift nu än senast när hon vann. Då var det en handicap, nu är det en löpning och hon står bättre till nu mot samma konkurrenter som då. Hon kändes väldigt bra senast och det är min bästa segerchans på dagen.

-Mr Pimms (lopp 3) gör första starten i ny regi. Jag har ridit den tidigare i träning så jag känner till honom. Jag tycker han kan vara intressant. Ny bana, ny tränare kan få hästar att tända till. Han är svårbedömd så klart, men det ser ut att vara en öppen handicap. 

-Clauses Socoto (lopp 4) tyckte jag gick bra senast för mig som trea. Han tog i bra på slutet. Nu har jag lärt känna hästen lite bättre och han ska ses med bra chans att vara med där framme. 

-Globemaster (lopp 5) ska bli intressant att rida. Han vann på ett bra sätt på dirt på Bro och verkar vara snabb. Det är första starten på Jägersro. Favoriten blir svårslagen, men det här ser ut att vara en häst av rätt sort, avslutar Andreas Tapia Dalbark