Nyheter

16 hästar står kvar i "Arcen" inför söndag

Enable förblir givetvis klar favorit att vinna ett tredje Prix del’Arc de Triomphe, efter måndagens strykning, "First forfeit".

16 hästar står kvar på listan, varav Aidan O’Brien tränar tre utmanare.

Bland de "punters" som spelar mot Enable är två treåringar populärast: Japan och Sottsass.
RP_EnaArc
Så här såg det ut i Newmarket förra veckan, då Enable och Frankie Dettori genrepade skarpt inför sin satsning mot historieböckerna. Foto: Racing Post

John Gosden-tränade superstoet Enable är fortsatt klar favorit att vinna sitt tredje Prix de l’Arc de Triomphe efter måndagens strykning - och hon får ännu en gång Frankie Dettori som partner i Europas största lopp, på söndag den 6e oktober.

En tredje seger i loppet skulle göra Enable historisk. 

Notera dock att det går (mot sedvanlig ”supplementary fee”) att efteranmäla till Prix de l’Arc de Triomphe fram till på onsdag.

Marknaden har just nu bara två hästar taxerade till under tio gånger pengarna att lyckas besegra henne över de 2.400 meterna på Longchamp-gräset utanför Paris kommande helg.

Det är treåringarna Japan, tränad av Aidan O’ Brien och Sottsass, tränad av Jean-Claude Rouget, som har ett grymt facit med treåringar (vunnit franska Derbyt, Prix du Jockey Club tre av de fyra senaste åren).

Båda taxeras just nu till cirka sju gånger pengarna (tilläggas bör att treåringar får ganska generös viktlättnad i den här löpningen).

Aidan O’Brien har dessutom två hästar till med på anmälningslistan till loppet: det fyraåriga stoet Magical som misslyckades i Arcen i fjol och som har fått stryk av Enable de tre gånger de stött på varandra det senaste året. Och Epsom Derby-vinnaren Anthony Van Dyck.

Magical är just nu fjärdehandare på spelet, till cirka elva gånger pengarna. 

Godolphins Ghaiyyath, tränad av Charlie Appleby har sina förespråkare inför helgen efter att ha ramponerat ett Grupp 1-fält i Baden Baden med 14 längder tidigare den här månaden. Och Andre Fabres Waldgeist, som kom fyra i Arcen i fjol och som dansade hem genrepet Prix Foy för några veckor sedan, är heller inte helt avsågade. Båda taxeras av marknaden till cirka 13 gånger pengarna i "Arcen".

Övriga hästar som är kvar på listan står just nu i 25 gånger pengarna eller mer som vinnare, bland dem Nagano Gold, hästen som tränas i Tjeckien - och som så när vann ett Grupp 2-lopp på Royal Ascot i somras, efter att ha blivit grovt störd i loppets inledning.

Japanerna och deras tränare ger heller inte upp hoppet om att vinna sin första Arc men deras hästar – Fierement, Blast Onepiece och Kiseki – är verkligen outsiders i år. 

Dessa 16 hästar (se nedan) står kvar i Prix de l'Arc de Triomphe på Longchamp söndagen den 6e oktober (listade i den ordning som marknaden just nu taxerar deras eventuella vinstchans).

Den samlade prissumman i Prix de l'Arc de Triomphe är fem miljoner euro.

Kvar efter "First forfeit" på måndagen:

Enable (e. Nathaniel), Japan (e. Galileo), Sottsass (e. Siyouni), Magical (e. Galileo), Ghaiyyath (e. Dubawi), Waldgeist (e. Galileo), Fierement (e. Deep Impact), Anthony Van Dyck (e. Galileo), Blast Onepiece (e. Harbinger), French King (e. French Fifteen), Mehdaayih (e. Frankel), Musis Amica (e. Dawn Approach), Nagano Gold (e. Sixties Icon), Kiseki (e. Rulership), Matchwinner (e. Sternkoenig) och Silverwave (e. Silver Frost).