Blogg

Tvåa och ändå bara bäst - Enable!

download-36
Tvåa, men bäst ändå. Enable - vilken underbar häst. Foto: Punters.au

Det sved i mitt galopphjärta när Enable blev nedspeedad de sista 75 metrarna i årets upplaga av Prix de L´arc de Triomphe – så var det, men…

…den som har ”mage” att kritisera Enable och ryttaren Frankie Dettoris insats i loppet är bara direkt okunnig om hur svårt det här med galoppsport verkligen är. Det kan väl de flesta av belackarna leva med, men kan de verkligen leva med att få ”med mig att göra” vid en konfrontation i ärendet vid nästa besök på en kapplöpningsbana?

Skämt å sido.

När Dettori tryckte gasen i botten in på upploppet och fick flertalet längder var ju jag (och typ 99 procent) av övriga personer som följde loppet live, helt på det klara med att Enable var hemma – eller? 

Den som påstår något annat ljuger (i min bok) – för om man verkligen är ärlig och släpper på prestigen, kan inget annat sägas. Om det är någonting jag hatar är det gnäll och direkta efterhandskonstruktioner om ditten och datten när det inte gått som man vill.

– Om Frankie inte stuckit för tidigt hade hon vunnit.

– Om banan inte var så tung hade det gått bra.

Och så vidare, och så vidare… Bla, bla, bla!

Enable svarade för en topprestation – därom råder det inte det minsta tvekan. Och det råder inte den minsta tvekan om att hennes förlust – och chansen att bli historisk med en tredje rak ARC, inte på något sätt kan användas emot henne, sänka hennes avelsvärde. 

På den tunga banan, och efter att ha kommit till front i det läget hon gjorde…

Så tack för den här insatsen och stort tack för de tidigare prestationer du svarat för Enable. För mig är du ett av de bästa stona som någonsin satt sina fötter på en tävlingsbana – genom alla tider! Det kan ingen snöplig förlust ta ifrån dig. Nu hoppas jag att kretsen kring hästen INTE tar chansen i Breeders Cup om en dryg månad. 

För vad mer har Enable egentligen att bevisa?

Inget, zipp, nada, noll och intet. I vart fall om ni frågar mig.

Bara massor att förlora.

Vem som vann årets upplaga av Prix de L´arc de Triomphe?

Waldgeist var namnet och tränarnestor Andre Fabre tog därmed hem sin åttonde vinst i loppet med stort L.

Prix de L´arc de Triomphe.

Bara 362 dagar kvar nu.

Håll ut!

erik_ivares

Erik Ivares

Erik Ivares - journalist, marknadsförare och mycket, mycket mer… Har sprungit på Täby Galopp sedan slutet av 80-talet. De senaste två decennierna är det inte särdeles många tävlingsdagar som missats. Brinner lika mycket för sporten som för spelet. Tillbringar minst ett par dagar i veckan ute på Bro Park - kollar morgonträningen och drömmer hårt om den där "riktiga" hästen - en vinnare av Derbyt (helst det i Kentucky…). Har varit på tävlingar på 94 banor runt om i världen och kämpar hårt för att nå den magiska siffran 100.