Blogg

Jacob Johansen en förebild

Mrs_Loreen_6615
Jacob Johansen, Mrs Loreen och Malin Janninge Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Jag försöker varje år att vara på alla derbyn i Skandinavien så även i år. Norskt Derby i år var derby nr 110 i Skandinavien som jag var på plats och såg live. Det känns rätt mäktigt med den siffran, men min brorsdotter Thea är säker på sin sak - Niclas jag kommer att ha sett fler derbyn än du har gjort när jag blir lika gammal som du. 

Thea är idag tolv år och har aldrig missat ett Norskt Derby i hela sitt liv hon har alltså varit på plats tolv år i rad på Övrevoll och både hon och hennes bror älskar derbytider så jag förstår hur hon resonerar. Årets norska derby var hennes skandinaviska derby nr 30 på plats och självklart hoppas jag att hon slår mina siffror när hon kommer i min ålder. 

Thea och Haralds största idol bland jockeys är Jacob Johansen. Bland det bästa de visste när Mrs Loreen som deras pappa är medägare i skulle starta var när Jacob kom fram till dem och hälsade på dem. -Titta där kommer han tisslade och tasslade mina brorsbarn till varandra och mig. Ögonen verkligen tindrade på dem när Jacob närmade sig ägarkretsen i ledvolten. Jag är fullständigt övertygad om att Jacob är en av de största orsakerna till att mina brorsbarn älskar galopp och hästar.  Det där lilla extra som nu Jacob Johansen har gett mina brorsbarn när han  tagit i hand och hälsat på dem innan loppen. Bara det att han gett sig tid att säga ett par vänliga ord kan ha en oerhörd betydelse för barn i deras ålder och det märks att det haft. När de hörde han inte skulle rida på norska derbydagen så var första frågan hur det var med honom. När de tittar i programmen är Jacob den första de letar efter för att se vad han rider. När de ska tippa en vinnare är det oftast Jacob som gäller.  

Nu har Thea fått för sig att hon ska börja rida och självklart är jag övertygad att den där handskakningen, de där korta orden Jacob sagt till dem är en av de främsta orsakerna till det. 

Vad vill jag ha sagt med detta. Det är oftast så små saker som gör att folk blir intresserade av eller stannar kvar i vår sport. Det kan vara ett enkelt handslag, att en ryttare/tränare ägnar en minut extra till någon. 

En sak är jag fullkomligt övertygad om att med fler "Jacob Johansen" inom galoppen så kan vi lyfta vår sport till högre höjder!

Tanken var att den här bloggen skulle handla om de tre derbyvinnarna, men det får jag återkomma till i nästa blogg.

 

 

niclas_cronberg

Niclas Cronberg

Född i Nässjö, flyttade till Malmö 1971. Kommer från en galoppintresserad familj. Farfar Nils Ebbe Cronberg var aktiv inom galoppen sedan 30-talet - han var banläkare, med i skiljedomstolen och handikapper. Pappa Ebbe Cronberg var funktionär inom galoppen i över 60 år och hade flertalet olika funktioner, bland annat som ringmaster, löpningsreferent, tävlingsläkare och handikapper. Niclas har själv varit verksam inom flertalet olika funktioner på galoppbanan genom åren. Började skriva om galopp i Sydsvenskan 1990. Har de senaste åren agerat som tips- och spelexpert på Jägersro och Göteborg. Har sett mer än 100 skandinaviska derbyn live.