Blogg

Roy och Roger har en häst ihop...

download-68
Roy och Roger har en dröm, ett hopp, ett liv en häst tillsammans Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

...och alltså ingen mack, men det behövs ju inte heller för mer fulltankad och högoktanig än vad Roy Arne Kvisla-tränade och av Roger Asp-ägde  Kashgar var under eftermiddagens tävlingar på Bro Park var det länge sedan jag såg! Vad månde bliva? Dessutom försöker jag göra en rejäl genomgång av en nu pensionerad avelshingsts smått fenomenala karriär...

Håll till godo.

Svenskfödde Kashgar har tjänat exakt noll (0) kronor på gräsbanan, men efter gårdagens vinst hela 1 460 400 kronor på dirttrack efter sin tionde seger i 38 försöket. Det är lätt att ta till överord efter en sådan här prestation, men jag har sett otaliga sprinters höjas upp till orimliga formtal under vintermånaderna som de sedan inte kunnat försvara under huvudsäsongen - så jag besinnar mig och låter bli. Nu reds Kashgar till seger av allt mer framgångsrika lärlingen Cristophe Lamy och lär inte höjas med mer än max ett kilo på segern och det är ju mer av akademiskt intresse. Kashgar är en häst för sprinterloppen i högsta klassen i Skandinavien och lär inte springa i speciellt många handicaplopp framledes (och definitivt aldrig mer på gräs)... 

Och som alla vet är Kashgar efter toppbeskällaren Eishin Dunkirk som lite utanför mediebruset och TV-kamerornas ljus pensionerats och nu mest skrotar runt och lever loppan som den kung han är på Rävdansens Stuteri - beläget i Ärla knappa två mil från Eskilstuna. Under säsongen 2020 kommer vi bara att få se två stycken nyblivna tvååriga avkommor på tävlingsbanan. Fuxhingsten Axlrod undan stoet Wonderful Top Fuel i träning hos Paul Fitzsimmons, samt Rubenstein, en fuxhingst undan Asuncion i träning hos Patrick Wahl. Hur summerar man då Eishin Dunkirks avtryck på den svenska avelsscenen? 

Jo - enkom genom siffror och statistik på avkommorna som blev 177 stycken totalt sett. Detta på tretton årgångar vilket måste sägas är en väldigt låg siffra - även med svenska mått mätt, då hingsten redan i sin andra kull (2007) producerade goda stoet Wakayama (u. Redbone) som för tränare Lennart Reuterskiöld Jr vann Auktionslöpningen, Becky Moss och Breeders Trophy MIle under sin korta karriär som inbringade nästa en miljon i prispengar inklusive bonus.

Sedan rullade det bara på för Mr Prospector-sonen Eishin Dunkirks avkommor som år efter år var med och röjde i de mest penningstinna loppen (företrädesvis) de utskrivna för de svenskfödda individerna.

Klart bäst av alla Eishin Dunkirk-avkommorna som nått tävlingsbanan genom åren är naturligtvis I Kirk som ståtar med formtal 95 och vunnit precis allt man kan och bara ska vinna på dirttrack i Sverige, för att med säkerhet kunna titulera sig som landets "sprinterkung". För sin tidigare tränare Fredrik Reuterskiöld vann fuxen undan I Could Rosengårdlöpning samt fyra lopp till som två och treåring vilket inbringade 637 300 kronor till hårdsatsande hästägaren Berno Fonzander - mannen bakom stallpseudonymen Hästgruppen i Lund AB. Efter det att Susanne Berneklint och sonen Oscar tog över tränarrörelsen från Fredrik Reuterskiöld (av välkända skäl) efter säsongen 2017 har I Kirk fortsatt framåt och uppåt... Två raka segrar i Zawawi Cup (Gr3) samt två raka på hemmabanan Jägersro i Lanwades Stud Sprint (L) har bokförts med ackuratess under de två senaste säsongerna, men man undrar om inte den imponerande vinsten i Dubai i fjol smäller högst ändå? 3 312 402 kronor har den av Löberöds Hästklinik (Staffan Lidbäck) uppfödde Eishin Dunkirk-avkomman hittills kutat in inklusive bonuspengarna - imponerande...

...men än mer pengar (små förvisso, men 5 167 kronor mer än I Kirk) har Vanja Sandrups Snake Lake fått in efter sina segrar i bland annat SM för tvååringar, Jockeyklubbens Magic Million samt Breeders Trophy Classic. Den sexårige hingsten undan stoet Solid Snake har även hunnit med att vara god tvåa i Jockeyklubbens 2000 Guineas bakom King David (formtal 94 och Gr3 vinnare i Hamburg därefter) samt knappt slagen (1.5 längd) i Derbyt bakom vinnande Nordic Defense. Snake Lake (som ägs av (Stall Trotters) har som högst värderats till formtal 84. Inte högst, men mest pengar har hästen i vart fall kutat in! Pernilla Nilsson är stolt uppfödare till den här hästen som har massor kvar att visa på tävlingsbanan om ni frågar mig.

Patrick Wahl har haft stora framgångar med Eishin Dunkirk-avkommor genom åren och jag väljer att i första hand framhäva helsyskonen Jimmy Mack och Red Hot Chili som som båda gjort sin moder Delta Downs mer än stolt efter sina segrar på tävlingsbanan. Fuxen Jimmy Mack hann med att vinna Breeders Trophy MIle samt Classic, men även segrar i Ulriksdals Minneslöpning samt Mischa Kahns Minneslöpning noteras - och glöm för all del inte SM-vinsten i stor stil, när ni summerar Jimmy Macks karriär! Den Lars Almrin-ägde hingsten nådde formtal 89 och tjänade hela 2 793 542 kronor med bonusen inräknad under sin fenomenala karriär.

Red Hot Chili har varit nyttig som få genom alla år, men har inte vunnit något högre doterat lopp än Ulriksdals Minneslöpning 2016 och Tattersalls Malmö Sommarhandicap under sina fem år på tävlingsbanan. För mig smäller dock andraplatsen i Pramms Memorial 2019 högst av allt. Nu är Red Hot Chili i Dubai och det skulle inte förvåna ett dugg om han är med på pengarna i första starten därnere på torsdag. Den av Claes Andersson Racing AB-ägda sjuåringen ståtar med formtal 90 och har hittills tjänat 2 148 846 kronor inklusive bonus. Jimmy Mack och Red Hot Chili är uppfödda av Eishin Dunkirks ägare Ivan Sjöberg - profilen bakom Rävdansens Stuteri.

Man måste även nämna Ede Sensation (fuxsto e. Macy Star) som för tränare Patrick Wahl tjänade drygt 1 800 000 kronor under sin karriär och då vann bland annat Listedloppet Lanwades Stud Stakes och Breeders Trophy Stayer på bästa sätt.

Fler hästar att nämna på Eishin Dunkirks topp tio lista!

Dolly Dagger vann SM och Manoustilöpning som tvååring och var även god trea i Oaks i Dubai året efter för sin tränare Fredrik Reuterskiöld och hårt satsande ägaren Finn Blichfeldt (Mr Ascot). Dottern till Little Green Apple nådde formtal 84 och tjänade drygt 1.6 miljoner under sin karriär.

Niels Petersen har två Eishin Dunkirk-avkommor på topp tio - valacken Quite A Mission (u. Theatre Antique) torskade i ett dåligt maiden på Övrevoll i debuten, men tog sedan sju raka segrar och tjänade knappt två miljoner kronor i dessa. Derbysegern på Klampenborg sticker såklart ut, men även segern i klassiska Jockeyklubbens 2000 Guineas knappt före Captain America sitter kvar på näthinnan.

Petersens andra häst på topp tio är mer aktuell - Ramone, född 2016, tjänade en dryg miljon som tvååring efter segrar i bland annat Breeders Trophy Juvenile, SM för tvååringar samt Skandinaviskt Mästerskap på hemmabanan Övrevoll. I fjol gick det trögt, men förbättring visades näst senast i oktober då dottern till Flip Flopping Fly var god tvåa i Breeders Trophy Sprint. Bonusinfo: Ramones halvsyster efter Barocci, Careless Whisper, är ytterst lovande och kommer med största sannolikhet göra årsdebut i 1000 Guineas i Dubai nästa torsdag!

Än mer aktuell än Ramone är For The Roses, ett brunt sto undan Full Footage, som var bäst när det verkligen gällde som mest. Under jockey Shane Karlsson spurtade den av Annette Stjernstrand tränade treåringen ned storfavoriten Queen Rouge i Breeders Trophy Classic på Bro Park och fick en dryg miljon för besväret...Detta som en dryg 60-oddsare! Det loppet kommer de flesta galoppfantaster ihåg, men jag minns även andraplatsen i Norskt 1000 Guineas bakom Iffraaj-dottern Unwanted Beauty. For The Roses var före Ramone och en så pass bra häst som Nouvelle Lune (e. Sea The Moon) den dagen och är nu dessutom nominerad i kategorierna Årets Treåring samt Årets  Sto på Hästfesten i Malmö den 24 januari! (Ni har väl köpt biljetter)?

Så tack då - Eishin Dunkirk, Ivan och Berit - eldsjälarna bakom Rävdansens Stuteri, samt alla ni stoägare, uppfödare, hästägare och inte minst tränare som satsat på hingsten med stort E! Den nu 23-årige Eishin Dunkirk är stolt pappa till svenskfödda vinnare av 334 lopp på 2662 starter till dags dato- och nästan 60 miljoner kronor har dessa avkommor tjänat in till sina stolta hästägare. 

Som en jämförelse: Diaghlyphard verkade i aveln under 16 säsonger i Sverige. Han hade 469 svenskregistrerade avkommor vilka tjänade 72.5 miljoner via 879 segrar på 6913 starter. Det ger en segerprocent på tretton, en platsprocent på 34 och ett snitt intjänat per avkomma på nästan 155 000 kronor. 

Eishin Dunkirks avkommor har också tretton procents segrar, samt 37 procent på plats, men här blir det väldigt intressant! Intjänat i snitt per avkomma är hela 337 000 kronor. Alltså mer än dubbelt så mycket som legenden Diaghlyphard mäktade med under sin sagolika karriär som avelshingst.

Och mer lär komma...

...för sagan är långt ifrån slut!

erik_ivares

Erik Ivares

Erik Ivares - journalist, marknadsförare och mycket, mycket mer… Har sprungit på Täby Galopp sedan slutet av 80-talet. De senaste två decennierna är det inte särdeles många tävlingsdagar som missats. Brinner lika mycket för sporten som för spelet. Tillbringar minst ett par dagar i veckan ute på Bro Park - kollar morgonträningen och drömmer hårt om den där "riktiga" hästen - en vinnare av Derbyt (helst det i Kentucky…). Har varit på tävlingar på 94 banor runt om i världen och kämpar hårt för att nå den magiska siffran 100.