Blogg

Fredrik Reuterskiölds VD-blogg

Säsongen börjar närma sig sitt slut och nu pågår arbetet för fullt inför nästa år. Vi står väl rustade inför framtiden med en förändrad och förbättrad organisation inom Svensk Galopp AB. Vi har fått tre tydliga enheter – Bro Park, Göteborg Galopp och Jägersro Galopp. Vissa delar, exempelvis sport, ekonomi, administration och viss marknad sköts fortfarande centralt, medan andra resurser har portionerats ut på banorna. 

Det finns förstås en hel del kvar att göra. Vi har verkat i en värld med spelmonopol i många år och gränsen mellan Svensk Galopp och ATG har varit ganska flytande. Bland annat har ATG stått för kostnader för IT och utveckling. I och med den ändrade spellagstiftningen har vi gått in i ett helt annat ekonomiskt system och exakt hur det ska se ut i framtiden är fortfarande inte helt klart för någon part. Svensk Galopp, Svensk Travsport och ATG behöver anpassa sig till en ny värld och det görs inte över en natt. 

Finansiering av framtida investeringar diskuterades på höststämman

Svensk Galopps höststämma hölls den 20 oktober och en sammanfattning från mötet finns att läsa här. Vi kan konstatera att styrelsen bad stämman om mandat att få ta lån, om så behövs, till framtida investeringar. Investeringarna omfattar köp av mark i Skåne såväl som förbättringar på våra befintliga anläggningar. Det är dock upp till styrelsen att ta de avgörande besluten gällande investeringsfrågan. 

Chaves överlägsen men tränarchampionatet långt från avgjort

Det är fortfarande några veckor kvar på galoppåret men Elione Chaves leder jockeystatistiken så stort att han redan nu kan utropas till champion. I skrivande stund har Chaves 59 segrar i Sverige under 2019, 23 fler än Carlos Lopez som ligger på andra plats i ligan. 

På tränarsidan är det stenhårt. Här avgörs championatet utifrån insprungna prispengar på svenska banor. Patrick Wahl är i knapp ledning men mindre än en halv miljon kronor skiljer de fyra topplaceringarna åt i dagsläget. Det är fortfarande flera penningstinna löpningar kvar på säsongen, bland annat Songline Classic (L), Svenskt Kriterium och Skånelandlöpning. Mycket kan hända! 

Jämnt bland tränarna i Sverige

Värt att notera när vi pratar om tränarstatistiken är hur jämnt det är. Då menar jag inte bara bland de först fyra placerade på listan. Mellan ettan och tian på tränarlistan skiljer det ungefär tre miljoner kronor: Patrick Wahls hästar har tjänat ungefär 5,3 miljoner kronor, Susanne Berneklints hästar har tjänat 2,3 mkr. 

Det kan tyckas vara en stor skillnad, men jämför det med den irländska eller brittiska tränarstatistiken. På Irland har ledande Aidan O’Brien tjänat 7,7 miljoner euro, drygt 5 miljoner euro mer än sonen Joseph O’Brien. På tionde plats i statistiken återfinns Denis Hogan vars hästar har sprungit in ungefär 480,000 euro under året (för övrigt nästan exakt lika mycket som Patrick Wahls hästar har tjänat i år på ungefär samma antal segrar och placeringar). 

Att det är så jämnt i Sverige innebär att det är fler tränare som får chansen. Genom att vinna ett stort lopp har man möjlighet att slå sig fram och göra sig ett namn inom sporten. I de stora galoppländerna är det betydligt mer ”toppstyrt” och det är i princip helt omöjligt att vara med och utmana de riktigt stora stallen. 

Vissa förändringar bland storloppen

Tävlingskalendern inför 2020 är klar och publicerades förra veckan. Den största skillnaden när det kommer till de stora tävlingsdagarna är att St Leger flyttar tillbaka till Göteborg, där loppet reds från 1959 fram till att galoppverksamheten på Åby upphörde 1976. En annan skillnad i kalendern är att SM-dagen flyttas från en onsdag till en söndag och Breeders’ Trophy-dagen från en fredag till en söndag, något som många har önskat. 

De stora dagarna är viktiga och vi behöver skapa incitament för att fler ska komma och besöka våra banor. På fredag börjar Linda Persson som marknadschef på Svensk Galopp. Hon har stor erfarenhet att av arrangera evenemang. Dessutom har hon erfarenhet av att arbeta med marknadsföring på Svensk Galopp och är sedan tidigare projektledare för Nationaldagsgaloppen.

Bro Park rustat för vintergalopp

Tävlingsschemat för 2020 inkluderar totalt sex tävlingsdagar i januari och februari. För ungefär två månader sedan togs beslutet att vi ska tävla på Bro Park under vintermånaderna. Anläggningen är nu rustad för vintergalopp. Bland annat har vi lagt på mer sand på dirttrackbanan. Nu är det ett ca 25 cm tjockt löplager runt hela banan vilket gör att vi har material att arbeta med när vi måste harva dygnet runt under kalla vinterdagar.

Dessutom har vi fått tillstånd att ta de nya dammarna på innerplanen i bruk, vilket innebär att vi kan salta. Teamet som ska sköta banorna under vintern är i stort sett klart. Nu kvarstår det mest intressanta: att försöka få spelbara fält. Sportchefen Dennis Madsen kommer inom de närmaste veckorna att publicera propositionerna för januari och februari.  

Framgångar i Dubai har gett ringar på vattnet

För de som vill spendera vintern på varmare breddgrader är anmälningarna till Dubai är i full gång. Ryktet säger att det är många skandinaver som har anmält hästar. Förra årets framgångar i Dubai med en seger och flera placeringar visar att skandinaviska hästar kan hävda sig i den hårda internationella konkurrensen. Det verkar ha gett ringar på vattnet. Listorna på vilka av de anmälda hästarna som bjuds in till att starta på Meydan brukar publiceras i slutet av november. 

Svensktränade och svenskuppfödda hästar ska inte underskattas internationellt. Det satsas rejält på åringar, något vi får tacka den svenska Derbyserien för. Den är verkligen ett framgångsrikt koncept. Hästägare är villiga att satsa på att köpa kvalitetshästar till Sverige. I Danmark, Norge och Sverige köps det dyra åringar med Svenskt Derby som huvudmål. Det är något som hjälper till att sätta Sverige på kartan såväl som att stärka den svenska aveln. Som ett exempel kan vi nämna de två senaste svenskuppfödda vinnarna i Dubai, vilket är Volatile och I Kirk. Deras mammor köptes in med mål att tävla in den svenska Derbyserien. 

Roligt att notera är att även svenska ryttare visar framfötterna internationellt. Per-Anders Gråberg ”tjuvstartar” säsongen i Förenta Arabemiraten med att rida fyra lopp i Jebel Ali i Dubai på fredag. 


Uppfödningen minskar i flera länder men kvaliteten ökar

Minskad uppfödning är en oroande utveckling i Skandinavien såväl som många av de större galoppländerna. Minskade kullar resulterar i färre antal starthästar och sämre spelmöjligheter. Min åsikt är att lösningen inte bara handlar om pengar utan också om att skapa intresse och passion. De ekonomiska incitamenten för att föda upp hästar i Sverige är som bekant väldigt bra. Det positiva är att kvaliteten på uppfödningarna har förbättras. Uppfödarna är mer selektiva gällande vilka ston som de skickas för betäckning och till vilka hingstar. 

Enable kan – fortfarande - bli historisk i Arcen

När jag bloggade senast var uppladdningen inför Prix de l’Arc de Triomphe i Paris i full gång. Det spekulerades kring huruvida Enable skulle kunna bli historisk med en tredje seger i det berömda loppet. Nu blev det inte så – hon fick istället nöja sig med en andraplats och mästertränaren André Fabre tog sin åttonde (!) seger i loppet, denna gång med Waldgeist. Bara några dagar senare kom dock nyheten att Enable kommer fortsätta att tävla under nästa år. Kan det bli en tredje seger i 2020 års Arc istället? 

På tal om Frankrike så måste jag passa på att gratulera den svenska men Frankrikebaserade tränaren Pia Brandt till framgången med den fina tvååringen MkFancy, som i söndags vann Grupp 1-löpningen Critérium de Saint-Cloud. Kanske en Derbyhäst i Frankrike inför nästa år? 

fredrik_reuterskiold_JMVZSY

Fredrik Reuterskiöld

VD Svensk Galopp