Blogg

Fredrik Reuterskiöld och Dennis Madsen om nuläget och framtiden

Svensk Galopps VD Fredrik Reuterskiöld och sportchef Dennis Madsen bloggar om den kommande säsongsstarten. Det kommer att bli en helt annorlunda upplevelse än vad vi är vana vid, utan publik och med strikta riktlinjer för aktiva. Samtidigt har inställda galopptävlingar runt om i världen gjort att spelare fått upp ögonen för svensk galoppsport.

Den 13 december flögs 20 svensktränade hästar till Dubai för vinterns stora internationella galoppmeeting. Hästar, tränare, ryttare och ägare från många av världens galoppnationer samlades för att tävla, träna och umgås.

Då, i mitten av december, kunde nog inte någon gissa att flygresor inom kort skulle vara något nästan otänkbart, och att Sverige snart skulle vara det enda landet i Europa som arrangerar galopptävlingar.

Tre månader senare, den 13 mars, gick Svensk Galopps tävlingsanläggningar från att vara arbetsplatser och nöjesevenemang, till att enbart vara arbetsplatser. Och nu, i början på april, står de här arbetsplatserna inför att arrangera säsongens första tävlingsdag.

Årets första kvartal har utvecklat sig helt annorlunda än vad de flesta kunnat förutspå.
Vi är mitt i en oerhört utmanande period, där vårt allra viktigaste mål är att personal och aktiva ska kunna arbeta säkert på våra arbetsplatser.

Normalt är tävlingsanläggningarna en nöjes- och mötesplats för publik som är intresserade av att följa det arbete som pågår. Men om man kokar ner galoppsporten till dess grundläggande ingredienser, så har det i hundratals år funnits två syften, som går hand i hand. Det ena är vadslagning - att leverera spelobjekt till spelbolag. Det andra är att förädla fullblodshästen. Båda dessa grundläggande ändamål går att uppnå utan publik, och det är vad vi kommer göra nu.

Det är kanske fel att säga ”utan publik”, för det kan mycket väl vara så att vi har mer publik än någonsin. Inte på plats, men genom digitala kanaler.

I utlandet har man nämligen fått upp ögonen för att vi rider galopp i Sverige.

ATG:s internationella avdelning med Ylva Svensson i spetsen syns inte så mycket, men under flera år har de gjort ett stort jobb i bakgrunden och skapat kontakter över hela världen. 

USA och Australien har under en tid spelat på svenska galopplopp. Nu är Storbritannien också med och spelar på våra lopp, både trav och galopp. Den senaste tidens trista omständigheter med inställda sportevenemang runt om i världen har medverkat till att intresset för svensk galoppsport har ökat rejält.

Genom UK Tote kommer Storbritannien spela med i våra pooler. Det pågår förhandlingar om att synas ännu bredare, t.ex. i tv-kanalerna Racing TV och At The Races.

En ännu större nyhet är att Frankrike kommer att spela på våra två första tävlingsdagar. Under 2018 pågick förhandlingar med Frankrike om att få ta in svenska galoppdagar i programmet, men en inriktningsändring i Frankrike gjorde att man under 2019 importerade mycket färre galopplopp än tidigare. Nu har möjligheten dock uppstått igen.

France Galop och Svensk Galopp har kommit överens om att Frankrike organiserar spel på de svenska tävlingsdagarna den 5 och 8 april. PMU och ATG sköter det tekniska även om fransmännen spelar in i sina egna pooler. Värt att notera är att PMU:s partners också spelar in till PMU-poolerna. Det innefattar till exempel Marocko.

Våra stora evenemang har tidigare varit medverkande till att öppna dörren till världen, men det är nu vi ska visa att Svensk Galopp kan vara en spelprodukt som är värd att ta in också efter denna tid.

Vi är helt medvetna om att det kräver bra produktioner, vilket vi har, speciellt på söndagarna. Informationsmässigt ligger vi i framkant med teknologin, vilket gör vår data användbar i utlandet.

Vi jobbar nu på högtryck med internationella versioner av Svensk Galopps kanaler, som riktar sig mot publik och spelare. Twitter på engelska är igångsatt, vi satsar på bättre täckning på Instagram, och vi har som målsättning att lansera en internationell webbsajt. Allt för att visa att Svensk Galopp är en seriös spelare på internationella scenen.

Det finns givetvis en massa andra parameter, men vi vet redan att svensk galoppsport räcker till på områden som själva tävlingsarrangemanget, hästarna som tävlar, ryttarna som rider, tränarna som tränar. Det har vi bland annat visat när svenskar har rest ut i världen och stått för stora resultat – ingen nämnd, ingen glömd.

Spelet är en sak. Något ännu viktigare, som vi som är involverade i svensk galoppsport nu måste visa, är att man faktisk kan äga häst i Sverige. Den svenska galoppsporten är helt OK, vi tävlar på schyssta villkor och med högt djurskydd, våra tränare och jockeys är duktiga, och vi tävlar faktiskt inte på snö med isbjörnar på innerplan.

Det är ett stort steg att ändra andra länders syn på svensk galoppsport – nu har vi chansen att göra det.

En blogg utan att nämna ”corona” går inte i dessa tider, så där kom ordet. Naturligtvis går det inte en minut utan att vi på Svensk Galopp tänker på situationen.

All vår kraft har under de senaste veckorna lagts på att göra våra arbetsplatser så säkra som möjliga. I morgon hälsar vi de tävlande välkomna. Det är extremt strikta riktlinjer som gäller. På vissa områden är vi striktare än Folkhälsomyndighetens rekommendationer för arbetsplatser, men utifrån en försiktighetsprincip så anser vi att det är nödvändig att göra det lilla extra för att begränsa smittspridningen.

Utan att gå i detalj om riktlinjerna, så kommer tävlingsdagarna framöver vara helt annorlunda från normalen. Alla som arbetar på tävlingsområdet – banpersonal och aktiva - är briefade. Läget inför tävlingsdagarna känns väldigt tryggt, även om att tiden vi lever i kan kännas mera otrygg än de flesta av oss har upplevt i våra liv.

Vi hoppas att galoppsporten kan vara en ljuspunkt i en mörk tid.

Håll avstånd, tvätta händerna ofta, stanna hemma – så ses vi snart!

Fredrik Reuterskiöld
VD, Svensk Galopp

Dennis Madsen
Sportchef, Svensk Galopp

fredrik_reuterskiold_JMVZSY

Fredrik Reuterskiöld

VD Svensk Galopp