Blogg

Fredrik Reuterskiöld bloggar på Galopptips.se

download-18
Fredrik Reuterskiöld om dåtid - och nutid, samt framtid Foto: Mitt i

Danska framgångar på Derbydagen, ett väl uppmärksammat Women Jockeys’ World Cup, investeringar på banorna och goda resultat för Galopptips. Svensk Galopps VD Fredrik Reuterskiöld bloggar om sommarens händelser.

I en blogg som skrivs i slutet av juli är det förstås uppenbart vad man börjar med att skriva om: Svenskt Derby. Jag vill ge en stor eloge till Svensk Galopps personal och alla aktiva som på något sätt var inblandade i Derbydagen. Det var en mycket bra dag på alla sätt – sporten, omsättningen, publiken och kringarrangemangen.

I dagens huvudlöpning – den 102:a upplagan av Svenskt Derby- gjorde Red Cactus en fantastisk insats för Danmark och jag vill passa på att gratulera ägare Lone Kaj-Nielsen, tränare Bent Olsen och alla andra i kretsen kring den talangfulla fuxen.

Lone Kaj-Nielsen investerar hårt i fina hästar och det ger resultat. Inom loppet av fyra veckor tog hennes hästar hem två av Sveriges största löpningar – Svenskt Derby med Red Cactus och Stockholms Stora Pris (Gr.3) med Learn By Heart. Det visar att om man vågar investera så kan man verkligen hitta hästar av bra kvalitet. Karin Salling bakom den välkända pseudonymen Madame Fernande – och hästar som Queen Rouge, trea i Svenskt Derby och vinnare av Svenskt 1000 Guineas, och King David, tvåa i Stockholms Stora Pris – är en annan viktig vägvisare i sporten just nu.

Danskarna är i topp inom den skandinaviska galoppsporten det här året, både när det gäller investeringar i hästar och resultat på tävlingsbanorna. Det går i cykler – ibland är det de svenska tränarna och ägarna som är mest framgångsrika; sedan tar norrmännen över i några år. Nu ligger initiativet i Danmark, inte minst hos Lone Kaj-Nielsen och Karin Salling.

Givetvis har vi också goda svenska resultat. Det går förstås inte att skriva om Derby-dagen utan att nämna I Kirk – Sveriges bästa häst just nu – som gjorde sin plikt i Zawawi Cup (L). Härnäst väntar en vintersäsong i Dubai för sprintern, som verkligen är något i särklass. Lade ni märke till att de tre först placerade i Zawawi Cup var svenskuppfödda? Ett fantastiskt resultat för våra svenska uppfödare!

Ett annat mycket lyckat evenemang under sommaren var förstås Women Jockeys’ World Cup – jockeyturneringen som avgjordes på Bro Park den 30 juni. I år var det tredje gången som tävlingen arrangerades, men både 2017 och 2018 gick evenemanget under namnet Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship.

Tio ryttare från Europa, Japan och Brasilien deltog i turneringen. Japanska Nanako Fujita gick segrande ur striden, men titelförsvararen Josefin Landgren gav henne en ordentlig match. Förra veckan blev det klart att Nanako Fujita blivit inbjuden att rida i den världskända jockeyturneringen Shergar Cup på Ascot i augusti.

Tävlingsdagar som denna hjälper verkligen till att sätta Sverige på galoppens världskarta. Jag vågar påstå att Women Jockeys’ World Cup är det mest internationellt uppmärksammade evenemanget i skandinavisk galoppsport. Representanter från de stora europeiska galoppmedierna så som Racing Post, EBN, World Horse Racing och Equidia och ett tiotal representanter från japanska medier var på plats på Bro Park under helgen. En stor del av tävlingsdagen sändes live på Racing TV i Storbritannien och Irland.

Genom sociala medier fick evenemanget ytterligare spridning. Flera bilder och videoklipp som publicerades på Twitter fick över 600 retweets. Racing TVs klipp från finalloppet i Women Jockeys’ World Cup på Twitter delades över 700 gånger på Twitter, vilket kan jämföras med att deras video från Irish Derby dagen innan delades 126 gånger. Det säger ganska mycket om Women Jockeys’ World Cups popularitet!

När jag bloggade senast var arbetet med den nya ledvolten på Bro Park i full gång. Nu har vi invigt och använt den förbättrade ledvolten. Vi kan konstatera att det är ett lyft för såväl aktiva som publik.

Givetvis måste vi också nämna den förbättrade ledvolten och vinnarcirkeln på Göteborg Galopp, som invigdes i samband med säsongspremiären i maj. Tillsammans med stenläggningen på publikplats är det ett stort lyft för banan och det ger ett väldigt professionellt intryck. Arbetet med en ny läktarbyggnad i Göteborg fortskrider. Förhoppningsvis kan den bli klar redan till nästa säsong.

Även Projekt Bara Galopp går framåt. Missa inte de regelbundna uppdateringarna som finns att läsa på projektsidan. Det är viktigt nu att vi har ett välarbetat prospekt att ta till fullmäktige för beslut och att vi planerar och gör rätt vid anläggningen av den nya banan. En ny bana är viktig, inte bara för galoppsporten i Skåne utan för galoppsporten i hela Sverige.

Galopptips.se lanserades i maj och vi har fått mycket positiv feedback under de två månader som sajten och appen har varit i bruk. Teamet som arbetar dagligen med Galopptips har en hög ambitionsnivå och sajten är ett mycket positivt tillskott till vår bevakning av den skandinaviska och internationella galoppsporten. Den är ett positivt sätt att föra fram nyheter och tips till både nya och gamla entusiaster. Viktigast av allt är att omsättningen på spelet ökar – både på de svenska och utländska dagarna.

Ett internationellt lopp att se fram emot härnäst är King George VI & Queen Elizabeth Qipco Stakes på Ascot på lördag. Den åttafaldiga Grupp 1-vinnaren Enable möter världens högst rankade häst Crystal Ocean. Enable tog lekande lätt hem Coral-Eclipse Stakes på Sandown för tre veckor sedan och hon framstår mer och mer som en av de ’all time greats’. Målet för säsongen är en tredje seger i Prix de l’Arc de Triomphe på franska Longchamp i oktober.

På hemmaplan har vi flera stora tävlingsdagar att se fram emot under sensommaren och hösten. Irish Day med Svenskt Oaks och Hurricanelöpning på Jägersro Galopp den 4 augusti ser ut att bli en riktigt trevlig dag.

Två veckor senare riktar vi blickarna mot Göteborg Galopp där årets höjdpunkt Göteborgs Stora Pris ska avgöras den 18 augusti. FM Reklam, vår samarbetspartner i Göteborg, arrangerar en champagnebrunch under dagen. Biljetter finns att köpa i webshopen.

På Bro Park ser vi fram emot Breeders’ Trophy-löpningarna fredagen den 20 september, tätt följda av Stockholm Cup-dagen den 22 september. I år har vi släppt ”Festival of Swedish Racing”-temat och marknadsför de två dagarna var för sig. Stockholm Cup-dagen höll oerhört hög klass förra året med den internationella stjärnan Thundering Blue som affischnamn. Den 5 augusti är första insatsen till Cup-dagens löpningar och jag ser fram emot att se vilka namn som är på listan i år.

Fredrik Reuterskiöld