Blogg

Den svenska auktionen

Harzienda
Harzienda Foto: Rävdansen

Att sitta i USA och titta på galopp hela dagarna blir aldrig tråkigt. Imorgon, måndag kommer dessutom Keenelands auktion sändas direkt på TV. Enda avbrottet under dagen lär vara när jag tar Jyckis till veterinären. 

I Sverige är det snart också auktion, och den är förstås mer relevant för Galopptips svenska publik. Att läsa katalogen gör jag förstås. I de fall det finns bilder studeras dessa noga. Förhoppningsvis ser alla inblandade till att fotografera sina kelgrisar och få ut bilderna på hemsidan i god tid innan auktionen. Varför inte kontakta våra proffsiga fotografer Elina Björklund och Stefan Olsson och säkra upp bästa möjliga resultat. 

Ändå, det blir lätt att man "tappar" någon av auktionshästarna när man själv befinner sig långt borta. Därför har jag konsulterat några av mina kontakter för att höra om deras åsikter. Andra har själva hört av sig och berättat hur landet ligger. Det välkomnas för vad är roligare än att ha åsikter om en häst som inte ens nuddat tävlingsbanan.

Rapporterna från Rävdansen är tvärsäkra. Det finns bara ett nummer i katalogen och det är nummer 64. Stor rejäl rumpa (den som rapporterade hade ett annat ordval), helt utan tecken och riktigt riktigt mörk. Helt klart snyggast av alla. Nummer 64, Harzienda (e.Harzand) stod redan först på min lista. Harzand (e.Sea The Stars) är en spännande avelshingst och Sea The Stars sonen Sea The Moon har redan visat att han duger. Jag är personligen extremt svag för Aga Khans insatser för fullblodssporten och Harzand är en av fem hästar som i Aga Khans ägo segrat i både Derbyt på Epsom och Curragh. På mödernet hittar vi La Reine de Pearls (e.Dubawi) och Dubawi som morfar funkar ju. Alsimsaam (e.Dark Angel) är en trevlig typ om man tittar på La Reine de Pearls avkommor och med Harzand istället för Dark Angel som pappa kanske man står lite bättre. 

Rapporterna gick också i dur om nummer 46 Helmut (e.Helmet) som sägs ha det finaste huvudet av alla på Rävdansen. Superfin bläs och glöm inte att Tapit är mormor, berättade min spion som vet att jag är hyfsat svag för Tapit. Modern, Royal Cristal (e.Tapit) har fått några chanser med bra hingstar utan att lyckas och att Helmet ska vara rätt man för jobbet är jag inte övertygad om. Det finns iallafall tillräckligt med svärta på katalogsidan för att jag ska vara intresserad och som Madeleine Smith en gång lärde mig, hästar springer med hjärtat, inte med stammen. 

En som inte är uppfödd på Rävdansen, men likväl superspännande är 15 Millie Grazie (e.Barocci). Inte för att jag är hög på Barocci utan för att mödernet är svensk elit. Bloomers familjen är och har alltid varit lysande och känslan är att varje sto levererar inte bara en utan flera toppavkommor. Millie Grazie har kanske inte samma förutsättningar som sin bror Master Bloom (e.Pastorius) men med tanke på att hon för den här stofamiljen vidare blir hon särskilt intressant för den som gärna fortsätter avla efter tävlingsarbetet. 

Det har chansköpts några Maxios (e.Monsun) avkommor till Sverige tidigare. Jag tillhör tvivlarna till Maxios förmåga. Han har gått dyrt och inte levt upp till högt ställda förväntningar. Samtidigt har han fått någon Gruppsegrare också. Oavsett vad är det mycket vaket av Crister Svanholm att vara med på Maxios-tåget. Papaya (e.Maxios) går som nummer 85 på auktionen och det blir en spännande jämförelse med vad man betalt i Tyskland.

Fredrik_Otter_portratt

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.