Blogg

Bäst förra veckan: Square de Luynes

NanakoFujit
Van att vara i fokus är 22-åriga Nanoko Fujita, enda kvinna som är licensierad att rida i japanska "högsta ligan", JRA. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Med bara knappa två veckor kvar till Svenskt Galoppderby skruvades temperaturen upp några snäpp veckan som gick. På Jägersro – Derbybanan – övertygade Red Cactus (e. Hard Spun) enormt i onsdags när han och Carlos Lopez behändigt klev fram och avgjorde Derby Trial, och lämnade inga tvivel kvar på att distansförmågan finns där. En likadan insats nästnästa söndag borde garantera honom en pallplats. Senare samma dag visade förra årets championtvååring Two Eyed Jack (e. Juniper Tree) att han är på helt rätt väg mot storloppsformen genom seger, dock i litet fält före två 75-handikappare, så mer lär krävas.

På Övrevoll i lördags kväll var det Privilegiado (e. Sea the Stars) som utan att helt behöva förta sig rodde hem Norsk 2000 Guineas, i stilen av en klasshäst som gärna ser längre distans. Frågan är dock om han kan reproducera formen på dirt track; det gick ju inget vidare med det i Voter. Bland tjejerna var min och mångas förhoppning och tro att läckra Nouvelle Lune skulle kliva fram som ännu ett stort sto-derbyhopp, vid sidan av tuffa Queen Rouge, men här blev det besvikelse i form av en neslig fjärdeplats.

Och på Bro Park delades två Derbyplåtar ut under söndagen, överraskande till Realize Rock (e. Merchant of Venice) och Solaris – den komben gav över 1 000 gånger pengarna i en märklig riden, överpacad historia. Om den duon dyker upp i Derbyt är dock en öppen fråga, trots att platserna är klara känns det lite väl tufft då båda har mer attraktiva uppgifter längre fram under säsongen, läs Breeders’ och Oaks.

På Bro kretsade annars tävlingsdagen kring andra upplagan av Women Jockeys’ World Cup, ett arrangemang som känns helrätt att genomföra just här i Sverige. Racing Post hade utsänd reporter som skrev rejäla blänkare både inför och efter, och för maximal uppmärksamhet var det nog perfekt med japansk seger genom proffsiga Nanako Fujita. I Japan är galoppintresset fortsatt massivt vilket märktes på att en hel del media reste den långa vägen till Stockholm enkom för detta, och jag är helt säker på att det här resulterade i finfin reklam för Bro, Sverige och sporten. Lite synd bara att affischnamnet Hayley Turner valde att stanna hemma för två chanssvaga uppsittningar på Windsor (slutade näst sist, andra ritten veterinärströks) istället för att komma hit.

Titeln Bäst Förra Veckan får dock varken någon spännande treåring eller skicklig kvinnlig jockey. Den går till en av fjolårets nordiska Derbyvinnare, Square de Luynes (e. Manduro), vars årsdebut var magnifik och sällan skådat imponerande.

Första starten sedan vinsten i Norsk Derby dröjde alltså till slutet av juni, i lördags kväll i Oslo, och det syntes verkligen att Square de Luynes hade längtat efter att få komma tillbaka i tävling efter skadeuppehåll och vinterträning. Under Rafael Schistl småpullade och stökade han just bakom ledande stallkompisen Our Last Summer, men på upploppet var det väldigt färdiglekt. Square de Luynes gled fram i front och Schistls huvud gick närapå ur led när han skulle hålla koll på eventuella farliga konkurrenter. Men sådana kom aldrig och utan egentlig ridning alls kunde Square de Luynes närmast cantra i mål överlägset, i ett lopp som Oslo Cup (Gr3), efter tio månaders tävlingsuppehåll och i sin blott sjätte start i livet! Kolla i ATG:s lopparkiv den som ännu inte sett uppvisningen.

Efter mål gick det knappt att få hejd på fyraåringen, som framöver blir galet svårslagen i alla de stora stayerloppen i Skandinavien i år – läs Scandinavian Open och Stockholm Cup. Säkert kikar man nu även på uppgifter nere på kontinenten. Kanske funderas till och med på ett särskilt långlopp i oktober i Paris, där det finns en liten gatsnutt i S:t Germain-kvarteren på vänstra stranden med adressen Square de Luynes.

Mikael_Armstrong_portratt_gIzjq3

Mikael Armstrong

Började hänga på Täbys halmbana vintern 1985, sedan dess besökt 98 trav och galoppbanor i samtliga världsdelar. Härstamningsnörd som gärna spelar bort en slant när jag fått en "bra idé". Jobbat länge som journalist och ett kort tag som banläkare, är ägare och uppfödare, men tyvärr oduglig i stallet.