Blogg

Bäst förra veckan: Roger Barows

62256-larg
Seger med hals för 93-oddsaren Foto: Katsumi Saito

När Armstrong signerade av sin blogg om I Kirk förra veckan spekulerade han i att jag inte skulle ha någon lika självklart bäst som I Kirk (e.Eishin Dunkirk) att skriva om. Som vanligt hade "Trumpetaren" rätt. Alternativ saknades inte, tvärtom. Fleming Velins Christmas (e.Galileo) kanske? Det är helt klart än av de mest välmeriterade hästar som kommit till Skandinavien och stamtavlan lyser av guld.

Dessutom avgjordes Irländskt 2000 Guineas i helgen och en seger för Too Darn Hot  (e.Dubawi) hade säkert gjort att bloggen handlat om denne och Dubawi som jag en gång såg ta hem just 2000 Guineas på The Curragh. Nu blev det förlust och sanningen om den engelska treåringsformen är att den är minst sant bluddrig. Derbyt närmar sig med stormsteg och sedan har vi Royal Ascot, helt klart är att det fortfarande är ovisst vem som är kullens starkast lysande stjärna.

Tidigt på söndagsmorgonen kom dock prestationen jag väntat på. Den som förtjänar "bäst förra veckan". Det var i Tokyo och racet var The Tokyo Yushun, det japanska derbyt. Under lång tid har japansk racing inte fått någon uppmärksamhet i väst och det har varit självklart. Länge var man inte ens med i det internationella förbundet och man har fortfarande restriktioner på vilka utländska hästar som får starta i landet och hur många som får vara uppfödda utomlands. Man har öppnat upp de senaste åren, men man är långt ifrån ett öppet och välkomnande galoppland. Det gäller även på jockeysidan där jockeys måste genomgå språktester för att kunna få licens att rida i Japan. 

Japansk racing har lyckats behålla kvaliteten på sina hästar genom en genomtänkt avel där man framförallt tagit in en del amerikanska hingstar. På senare år har man själv börjat exportera hästar och vi tänker då inte främst på Eishin Dunkirk som förgyllt svensk avel utan på avkommor efter hingstar som Deep Impact (e.Sunday Silence) som lämnat tex Saxon Warrior och Beauty Parlour, klassiska segrare i England respektive Frankrike. Dessutom har Deep Impacts avkommor fem segrar i Tokyo Yushun och är den ledande avelshingsten i Japan sedan 2012. I år tog han en dubbelseger i "Derbyt" så titeln lär vara säkrad för 2019. 

I år segrade Roger Barows (e.Deep Impact) i Tokyo Yushun vilket inbringade nästan 17,5 miljoner kronor i tillägg till den eviga äran och en möjlig avelskarriär. Löpningen blev en av de märkligaste jag sett och Roger Barows är värd all respekt efter den här fantastiska insatsen. Medan Lion Lion likt en gasell drog undan i spets hamnade Roger Barows i ingenmansland mellan ledaren och klungan. Det höll i 2000 meter för ledaren, sedan kom han hastigt tillbaka till fältet och först av alla var fortfarande Roger Barows som gick förbi och försökte dra undan. Bakifrån kom favoriterna flygande och det var nog många som trodde att Roger Barows skulle fångas in. Deep Impact avkommorna är dock hårda och Roger Barows stod distansen  på bästa sätt. 

Det blev seger före Danon Kingly (e.Deep Impact) som var en hals efter i mål och gjorde en kanoninsats. Man har sett många märkliga race och man har sett många vanliga race, det här hamnar verkligen bland de märkliga och ju fler gånger jag sett racet ju bättre blir prestationen. Det är inte ofta en 93-oddsare är så här bra, de flesta oddsare som segrar har haft en hel del tur på vägen. Så var det inte för Roger Barows som verkligen bara var bäst den här dagen. Att det inte berodde på att han fick racet visar att det var nytt löpningsrekord på 2,22.6. 

Här har ni racet på Youtube med engelsk kommentator. Se och njut.

P.S. Hade Fanny Olsson segrat med Venuzuelan Warrior på Gulfstream Park i lördags hade det nog petat ut allt annat. Fanny red nu sitt första race i USA och även om det inte gick särskilt bra i lördags vet vi att hon kommer ta alla de möjligheter som ges. Förr eller senare når hon Bäst förra veckan.

 

Fredrik_Otter_portrat

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.