Blogg

Bäst förra veckan: Petersens Derbysöndag

Peterse
Bucklor i mängder fick Niels Petersen lyfta i Oslo i söndags. Dock inte denna (bilden är från i Göteborg i fjol sommar). Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Inför Derbydagen på hemmaplan hade Niels Petersen inte haft någon bra säsong. Han, som i fjol var championtränare i Sverige med 5,9 miljoner kronor intjänat, står 2019 på bara tre svenska segrar och 1,3 miljoner in. På Övrevoll hade det visserligen gått lite bättre, med tränarligaledning efter elva fullträffar, men sammantaget ändå en medioker start på galoppåret med Petersens mått mätt. Till råga på allt kom en rejäl kalldusch med bara dagar kvar till Derbyt: stallets hjälptränare och förstejockey Rafael Schistl avstängd för att ha otillåtna substanser i kroppen.

En Derbysöndag senare och man kan misstänka att stämningen i stall Petersen är helt förbytt. Fem segrar blev det på Övrevoll, däribland två som kommer skrivas in i historien som bland de mest imponerande någonsin i respektive storlopp.

Först ut i Petersens femling var svenskfödda tvååringsstoet Ascot Brass (e. Juniper Tree) som övertygade stort i Skandinaviskt Mästerskap och ser ut att gå en lika ljus första säsong till mötes som samma ägargängs Ramone i fjol. Här kan man flika in några ord om Ascot Brass mor By the Book, själv duktig på banan för Mischa Kahn och i aveln otroligt förvärvningsstark som mamma till 80+-handikapparna Common Sense, Maserati, Latitude och Obrigada.

Åter till stall Petersen, som skrällde stort i EOS Memorial med danskan Swan Black (e. Devil’s Drink), nykomling i stallet inför årets säsong. Nu tog hon karriärens största seger, när normalt stabila toppmärrar som Angel Love och High as a Kite svek.

Så är turen kommen till vad som i slutändan blev dagens sportsliga höjdpunkt. Redan efter årsdebuten i Oslo Cup (Gr3) utnämndes Square de Luynes (e. Manduro) till Bäst Förra Veckan, och den fyraåriga hingstens andra start för året var inte precis mindre imponerande. Otippat men genomtänkt valde Pat Cosgrave – en av de bästa stand-ins man kan tänka sig – att själv ordna ett hyggligt tempo i ledningen, och när Square de Luynes längde på stegen på upploppet lades en evighet ner till förföljarna.

Återigen en sensationellt bra insats, som sannolikt för upp Square de Luynes till att bli Skandinaviens högst rankade galoppör. Tyvärr också så bra att Stockholm Cup (Gr3) om några veckor sannolikt faller bort ur matchningsprogrammet, till förmån för start i Frankrike. Under Arc-helgen månntro? Square de Luynes såg inte ens plågad ut efter ha vunnit Marit Sveaas (Gr3) med nio längder i sitt livs sjunde start, klippte med öronen över målgång och är en ren undantagshäst.

Av bara farten satte Petersen-Cosgrave dit Izakaya (e. Siyouni) i Derby Milen, innan det var dags för att sadla ut ännu en fux i samma ägarkonstellations Privilegiado (e. Sea the Moon) som favorit modell gigantisk i Derbyt. Inte heller nu hade Cosgrave minsta lust att ta någon onödig risk, och Privilegiado fick galoppera med i täten just bakom dragande haren Prince Charming. Någon strid att tala om blev det aldrig, Privilegiado var på tok för bra för det och försvann iväg med över 15 (japp, femton) längder ner till norskfödde skrälltvåan Hampus G. Därmed är han fortsatt obesegrad på hemmabanan, efter fem starter.

Så om vi inte får se Square de Luynes i Stockholm Cup kanske vi får trösta oss med Privilegiado? Nja, treåringen är inte anmäld dit, och Petersen pratade i vinnarcirkeln främst om Qatar Derby (rids i Doha den 21 december, förra årets upplaga erbjöd 285 000 dollar förstapris) och att man faktiskt blivit inbjudna till Invitational Derby på Belmont Park, som dock går av stapeln om endast två veckor. Efteranmälan till Bro Park kanske inte är helt uteslutet alltså.

Kul var det också att höra intervjun med Philip Lybeck, finländare som på familjens franska stuteri Haras de Bourgeauville nu fött upp sin andra norska Derbyvinnare. Den första? Självaste Valley Chapel (e. Selkirk), för exakt 20 år sedan.

Facit för Stall Petersen på Derbydagen: fem segrar, en andraplats, och totalt 1,94 miljoner norska kronor inridet. Det kan man kalla en vändning.

Mikael_Armstrong_portratt_gIzjq3

Mikael Armstrong

Började hänga på Täbys halmbana vintern 1985, sedan dess besökt 98 trav och galoppbanor i samtliga världsdelar. Härstamningsnörd som gärna spelar bort en slant när jag fått en "bra idé". Jobbat länge som journalist och ett kort tag som banläkare, är ägare och uppfödare, men tyvärr oduglig i stallet.