Blogg

Bäst förra veckan: Newmarket

download-37
Tattersalls Book 1 - inget för fattiglappar Foto: Racing Post

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit citatet ”Galoppsportens Mecka” när jag bevistat auktioner eller bevakat tävlingar i Newmarket genom åren, men det är just en helig plats för mig – Newmarket.

I förra veckan brakade spektaklet Book One igång och det är ett evenemang som man bara måste bevista minst en gång i livet – om man nu vill kalla sig galoppintresserad vill säga…

Jag får lov att erkänna att jag gjorde debut så sent som i fjol, men jag lovar att det inte var sista gången – om den saken är jag absolut säker.

Till Newmarkets prestigeauktion nummer 1 åker man med tre saker. Ett säkerhetsbälte och lugnande tabletter är ju alltid bra att ha, men allra viktigast är att packa resväskan med massvis av PENGAR!

I min enfald trodde jag att någon blänkande åring kunde ”flyga under radarn” på auktionen i fjol, men av detta blev som vanligt blev noll och intet. Visst, den där hingsten efter X och Y såg ju inte så dyr ut på papperet, men likväl var man totalt chanslös att göra ”livets klipp” redan efter typ fjorton sekunder. 

För om man lyckats ta sig in i auktionskatalogen finns det en väldigt bra anledning till detta – oavsett om katalogsidan är sällsynt fri från halvfeta bokstäver på mödernelinjen.

I Newmarket arbetar några av världens bästa hästmänniskor, uppbackade av ägare med ytterst djupa fickor, stenhårt för att hitta individer med kapacitet att vinna Grupplopp. Det är inte omöjligt, men snudd på, att lyckas fynda en åring under miljonen svenska kronor. I år blev snittpriset på de 397 sålda åringarna ”hyggliga” 3.5 miljoner och toppriserna direkt obscena för en vanlig människa.

Topp 10.

 

 LOTNAME  BY SIRE  EX DAMCONSIGNORPURCHASERPRICE
(GUINEAS)
 1148Dubawi (IRE) / Alina (IRE) B.C. (GB)Hazelwood BloodstockGodolphin3,600,000
 2288Frankel (GB) / Fleche d'Or (GB) B.C. (IRE)Norelands Stud, IrelandGodolphin3,100,000
 3326Kingman (GB) / Grace And Favour (GB) B.C. (GB)Coln Valley StudGodolphin2,300,000
 4525Galileo (IRE) / Quiet Oasis (IRE) Ch.F. (IRE)Barronstown Stud, IrelandMV Magnier / Westerberg2,100,000
 5475Kingman (GB) / One Last Dance (AUS) B.C. (GB)Hazelwood BloodstockMV Magnier1,800,000
 6208Siyouni (FR) / Cabaret (IRE) B.C. (FR)Norelands Stud, IrelandMV Magnier1,300,000
 7357Galileo (IRE) / Jacqueline Quest (IRE) Ch.C. (IRE)New England StudGodolphin1,100,000
 8446Dubawi (IRE) / Miss Marjurie (IRE) B.C. (GB)Longview StudGodolphin1,100,000
      
 9124Dubawi (IRE) / Without You Babe (USA) B.C. (GB)Newsells Park Stud Ltd.Kevin Ryan1,000,000
 1077Dubawi (IRE) / The Fugue (GB) B.C. (GB)Watership Down StudDavid Redvers Bloodstock1,000,000

Noterbart är att det var (som vanligt) de stora pojkarna som lekte mest – och bäst. Galoppsporten ska vara ytterst glada för hårdsatsande aktörer som Godolphin och Coolmore. Den saken är klar. Och även om man har en egen sedelpress i källaren tar det ändå emot en pytteliten smula att pröjsa 48 miljoner spänn för en åring…? 

I dag inleds del två av Tattersalls October Sales och priserna ligger på en klart lägre nivå. I fjol var snittet i Book 2 lite drygt en miljon kronor på de 631 sålda åringarna. Inte ”kattskit” det heller – i vart fall om ni frågar mig…?

Och hur bra är egentligen Shamardal-sonen Pinatubo som "badade" hem anrika Dewhurst Stakes och nu är megafavorit till segern i 2000 Guineas samt Derbyt anno 2020?

I min bok.

Så in åt h-vete bra!

 

erik_ivares

Erik Ivares

Erik Ivares - journalist, marknadsförare och mycket, mycket mer… Har sprungit på Täby Galopp sedan slutet av 80-talet. De senaste två decennierna är det inte särdeles många tävlingsdagar som missats. Brinner lika mycket för sporten som för spelet. Tillbringar minst ett par dagar i veckan ute på Bro Park - kollar morgonträningen och drömmer hårt om den där "riktiga" hästen - en vinnare av Derbyt (helst det i Kentucky…). Har varit på tävlingar på 94 banor runt om i världen och kämpar hårt för att nå den magiska siffran 100.