Blogg

Bäst förra veckan: Lone Kaj-Nielsen

Red_Cactu
Segergänget i Derbyt 2019. Killen till vänster är från Panama, de två till höger är danskar, och han med bläs och spetsade öron föddes i USA.. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Skymningen lägger sig över ett grannt sommarsverige utanför tågfönstret och ännu en Derbydag, den 102:a, är lagd till handlingarna. Ingen pjåkig sådan heller. Jägersro bjöd på optimalt väder med lagom varmt och närmast vindstilla, bra med publik, finfin spelomsättning, trevligt arrangemang och, inte minst, riktigt spännande lopp.

Derbyvinnaren kan förstås inte undgå att utses till Bäst Förra Veckan, men i stället för att fokusera på Red Cactus (e. Hard Spun) vill jag hellre skriva några extra rader om hans dejliga ägarinna, Lone Kaj-Nielsen. Tjugo hästägare till av hennes kaliber och skandinavisk galoppsport skulle spela i en högre division, vågar jag lova, och för mig var det en av Derbydagens stora höjdpunkter att höra den charmiga danskan i segerintervju. Tänk att få bli 80+ och beskriva sin inneboende känsla ”som att man flyger”…det är ett mått på hur galoppsporten förmår beröra, gammal som ung. Härligt.

Lones tydliga gul-röda dress har vi sett regelbundet i evigheter och trots att hon själv börja komma upp i åren har hon knappast slagit av på takten i hästägeriet, tvärtom. Därför är det så kul att satsningarna ger resultat. I en Derbyseger, men även genom att flermiljonköpet Learn By Heart (e. Frankel) helt nyligen klev fram som en riktig elithäst och chockvann Stockholms Stora Pris (Gr3). Senaste åren är det annars Brownie (e. Sunday Break) och Jubilance (e. Oratorio) som varit stallets främste fanbärare.

Det här var i och för sig inte Lone Kaj-Nielsens första Derbyseger, den fixade Master Kid (e. Academy Award) hemma på Klampenborg 2008. Själv såg hon sitt första Dansk Derby redan 1948 och några år senare red hon ut fullblod i träning. Efter uppehåll från sporten kom hon tillbaka som hästägare 1987 och har nu en dussintal egenägda i träning hos Bent Olsen och Inge Mette Dejgaard.

Red Cactus ropades in på breeze-up-auktion i Doncaster i april i fjol, för rediga 80 000 pund (cirka en miljon i svenska kronor). Sitt namn fick fuxen eftersom restaurangen man firade köpet på hette just Cactus (Jack’s), berättade Lone i vinnarcirkeln. Bonusinfo i sammanhanget: Red Cactus syster Everdeen (e. Lemon Drop Kid) är mor till Outragusandangerus (e. Summer Front), söndagens vinnare av Derby Juvenile!

Nyckeln till Derbysegern? Utöver att hästen förstås var perfekt preparerad av Bent Olsen gjorde Eduardo Pedroza ett smart drag på sista bortre långsidan, när Red Cactus faktiskt var i problem, ute i spåren i mittfältet med tveksamma ryggar. Då styrde jockeyn vaket ner invändigt och kunde följa i kölvattnet på Privilegiado som i sin tur hittade en pangväg längs rails fram i slagläge just bakom täten. Hade man istället försökt gå ut och runda i spåren är det inte alls säkert att Red Cactus hunnit fram till vinst. Ingen slump att Pedroza år efter år är bland Tysklands toppryttare och nu alltså vann både tyskt och svenskt Derby inom en vecka.

För övrigt var det påtagligt vilka fina resultat svensk- och skandinaviskfödda hästar uppnådde under Derbydagen – faktiskt såg samtliga vinnare dagens ljus antingen i Norden eller USA, ingen alls ute i övriga Europa. Både ”sprintderbyt” och ”milerderbyt” gick trots öppen konkurrens till svenskfödda moderlivsimporter som imponerade från front, Perfect Girl Ester (e. Mayson) och Plantstepsdream (e. Planteur).

Men mest cred ska Rävdansens ålderman Eishin Dunkirk ha: pappa till fenomenale I Kirk och spurtfantomen Kashgar som var etta-tvåa i Zawawi Cup (L), samt till Red Hot Chili som välförtjänt stack nosen först i Malmö Sommarhandikap. Det går alldeles finfint att föda upp 90-hästar i Sverige, om någon tvivlat. Och förresten, inte kan det väl någonsin förut ha hänt förut att samtliga på prispallen i en black type-löpning varit svenskfödda, så som skedde när Basie blev trea bakom de redan nämnda i Zawawi Cup? Trots tunn sprinterelit är det verkligt starka papper, särskilt när en undantagshäst som I Kirk toppar resultatlistan.

Slutligen skickas en tanke till avstängde Carlos Lopez, som prydlig i kostym bevittnade Derbyfesten från publikplats. I sadeln på sina ordinarie ritter I Kirk och Red Cactus hade han säkert tusen gånger hellre velat vara.

Mikael_Armstrong_portratt_gIzjq3

Mikael Armstrong

Började hänga på Täbys halmbana vintern 1985, sedan dess besökt 98 trav och galoppbanor i samtliga världsdelar. Härstamningsnörd som gärna spelar bort en slant när jag fått en "bra idé". Jobbat länge som journalist och ett kort tag som banläkare, är ägare och uppfödare, men tyvärr oduglig i stallet.